Τοπικές Ειδήσεις

«Αθεράπευτη πληγή» οι εικονικές συνταγογραφήσεις

Θορυβημένοι είναι οι ασφαλισμένοι και της Δωδεκανήσου, έπειτα από την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος που πραγματοποιούσε σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία, κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων, καθώς παρόμοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν και στη Ρόδο.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης, έχει δεχθεί αρκετά τηλεφωνήματα από ασφαλισμένους οι οποίοι ζητούν συμβουλές προκειμένου να προστατευθούν καθώς ο τρόπος δράσης του κυκλώματος παραπέμπει σε «γνώριμη διαδικασία» και στην περιοχή μας. Δηλαδή, αρκετοί ασφαλισμένοι εμπιστεύονται στα προσωπικά τους στοιχεία σε ιατρούς και φαρμακοποιούς προκειμένου να διεκπεραιωθούν συνταγογραφήσεις φαρμάκων.
«Η δράση του κυκλώματος, “ξύπνησε” μνήμες στην περιοχή μας καθώς θα θυμάστε ότι πριν από μερικά χρόνια είχε αποκαλυφθεί κύκλωμα που δρούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο εις βάρος ανυποψίαστων ασφαλισμένων.
Βεβαίως πρόκειται για μια διαδικασία που είναι “γνώριμη” σε αρκετούς ασφαλισμένους οι οποίοι εξυπηρετούνται με αυτόν τον τρόπο αλλά μέχρι στιγμής – ευτυχώς- δεν έχουμε εντοπίσει τέτοια φαινόμενα ξανά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην τα αντιμετωπίσουμε εκ νέου, διότι οι ασυνείδητοι επαγγελματίες είναι πολλοί και σε όλους τους χώρους, άρα και στον ευαίσθητο χώρο της υγείας.
Ως φαρμακευτικός σύλλογος, εφιστούμε την προσοχή στους ασφαλισμένους σε τακτά χρονικά διαστήματα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε όσους ασθενείς επικοινωνούν μαζί μας τους προτρέπουμε και τους συμβουλεύουμε να επιλέξουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ώστε να είναι προστατευμένοι και να ενημερώνονται για κάθε εξέλιξη που αφορά στον ΑΜΚΑ τους. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας», λέει στη «δ» ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Να σημειωθεί ότι το τεράστιο σκάνδαλο των εικονικών συνταγογραφήσεων φαρµάκων στη Ρόδο αποκαλύφθηκε πριν από περίπου μια δεκαετία από επιθεωρητές του ΕΟΠΥΥ µε τη συνδροµή της Αρχής Καταπολέµησης της Νοµιµοποίησης Εσόδων από Εγκληµατική Δραστηριότητα, της Διεύθυνσης Οικονοµικής Αστυνοµίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος και του ΣΔΟΕ.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα τα φαρμακεία της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, παρέχουν την ίδια ποιότητα φαρμάκων και υπηρεσιών: «Δεν θα πρέπει να επηρεάζονται οι ασφαλισμένοι από προτροπές να απευθύνεστε σε συγκεκριμένα φαρμακεία για την εκτέλεση των συνταγών σας ή για την προμήθεια παραφαρμάκων, καλλυντικών και αναλωσίμων. Να είναι επιφυλακτικοί σε δώρα και εξυπηρετήσεις. Να μη δίνουν στα φαρμακεία ή σε διαμεσολαβητές οποιοδήποτε χρηματικό τίμημα για να παρέχουν δήθεν υπηρεσίες που είναι αντισυμβατικές ή αμφισβητούμενες, όπως για παράδειγμα, να σας γράψουν συνταγές φαρμάκων ή να μεταφέρουν τα φάρμακα κατ’ οίκον.
Να μην εμπιστεύονται το ατομικό βιβλιάριο υγείας τους σε οποιονδήποτε. Να μην δίνουν το δικαίωμα να χρησιμοποιηθεί ο ΑΜΚΑ τους χωρίς τη δική τους έγκριση.
Μπορεί να γράφουν εν αγνοία τους παθήσεις, θεραπείες και φάρμακα δημιουργώντας ένα πλαστό ιατρικό ιστορικό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους και επιβαρύνοντας το ασφαλιστικό σύστημα.
Η σωστή σειρά είναι ασθενής-ιατρός-φαρμακοποιός», λέει ο κ. Ν. Φουτούλης, ο οποίος συνιστά ψυχραιμία και σύνεση τονίζοντας πως ο φαρμακευτικός σύλλογος παραμένει σε εγρήγορση για τέτοιου είδους φαινόμενα και καλεί οποιονδήποτε ασφαλισμένο έχει την παραμικρή υποψία για εικονικές συνταγογραφήσεις να απευθυνθεί αμέσως στον φαρμακευτικό σύλλογο για να διερευνηθεί το περιστατικό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου