ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βίτσας στον Alpha 98,9: Μπορούμε να συμβιβαστούμε με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα, όπως με την Ιταλία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βίτσας
Μέγεθος γραμμάτων

«Δεν μιλάω για νησιά, βρα­χο­νη­σί­δες και κυ­ριαρ­χι­κά δι­καιώ­μα­τα. Για πα­ρά­δειγ­μα, μια χαρά συμ­βι­βα­στή­κα­με με την Ιτα­λία για τα χω­ρι­κά ύδατα, για την επή­ρεια των Στρο­φά­δων και των τριών νη­σιών πάνω από την Κέρ­κυ­ρα», επι­σή­μα­νε ο κ. Βί­τσας.

«Η Αρι­στε­ρα είναι ταυ­τι­σμέ­νη με δύο πράγ­μα­τα: οι διε­θνείς διε­νέ­ξεις να λύ­νο­νται με ει­ρη­νι­κό τρόπο, προς όφε­λος και των δύο μερών και δεύ­τε­ρον, – κα­λού­με και τη ΝΔ να το απο­δε­χτεί – αντι­κει­με­νι­κά σε διε­θνές επί­πε­δο ενυ­πάρ­χει ο συμ­βι­βα­σμός», δή­λω­σε ο βου­λευ­τής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, Δη­μή­τρης Βί­τσας, μι­λώ­ντας για τα ελ­λη­νο­τουρ­κι­κά στον Alpha 98,9 και την εκ­πο­μπή «Ρα­ντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βε­ρύ­κιο.

«Δεν μιλάω για νησιά, βρα­χο­νη­σί­δες και κυ­ριαρ­χι­κά δι­καιώ­μα­τα. Για πα­ρά­δειγ­μα, μια χαρά συμ­βι­βα­στή­κα­με με την Ιτα­λία για τα χω­ρι­κά ύδατα, για την επή­ρεια των Στρο­φά­δων και των τριών νη­σιών πάνω από την Κέρ­κυ­ρα», επι­σή­μα­νε ο κ. Βί­τσας.

Ανα­φο­ρι­κά με τους χάρ­τες που βγά­ζει η Τουρ­κία κατά και­ρούς, περί «Γα­λά­ζιας πα­τρί­δας», τό­νι­σε ότι «αυτό δεν το δέ­χε­σαι. Εκεί, μου­λα­ρώ­νεις».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο Κα­στε­λό­ρι­ζο, είπε «έχει 100% επή­ρεια; Έχει 0%; το άκου­σα κι αυτό. Δεν το βά­ζουν Τούρ­κοι, το βά­ζουν Έλ­λη­νες. Είναι θέμα συ­ζή­τη­σης και εκα­τέ­ρω­θεν συμ­βι­βα­σμών. Υπάρ­χουν ζη­τή­μα­τα που αφο­ρούν τα διε­θνή ύδατα που είναι ανά­με­σα μας και μπο­ρούν να λυ­θούν».

Λέει «όχι» στο τουρ­κι­κό αί­τη­μα για απο­στρα­τι­κο­ποί­η­ση ελ­λη­νι­κών νη­σιών, το­νί­ζο­ντας: «Εμείς δεν θα το δε­χό­μα­σταν. Στο βαθμό που υπάρ­χει απει­λή, είναι σαν να ση­κώ­νεις τα χέρια ψηλά, αν πεις απο­στρα­τι­κο­ποιώ».

Υπο­γράμ­μι­σε ότι αν προ­σφύ­γου­με στη Χάγη «θα δι­καιω­θού­με πλή­ρως».

«Η κα­θό­μα­στε σε ένα τρα­πέ­ζι και να συμ­φω­νή­σου­με, εγώ λέω δεν μπο­ρεί να γίνει αυτό, θα πε­ρά­σουν δε­κα­ε­τί­ες, και η δεύ­τε­ρη λύση είναι να πάμε στη Χάγη. Αλ­λιώς θα λέμε και θα ξα­να­λέ­με τα ίδια», επι­σή­μα­νε.

«Ο Μη­τσο­τά­κης πήγε στη Γαλ­λία για φρε­γά­τες και γύ­ρι­σε με Rafale», δή­λω­σε ο κ. Βί­τσας, σχο­λιά­ζο­ντας το χθε­σι­νό «παρών» του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για τις προ­βλε­πό­με­νες αμυ­ντι­κές δα­πά­νες του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 2021.

«Ενί­σχυ­ση χρειά­ζο­νται οι Ένο­πλες Δυ­νά­μεις, όμως αυτή χρειά­ζο­νται; Να μην ξέ­ρου­με πώς θα ενι­σχυ­θούν; Χρειά­ζε­ται εστια­σμέ­να να λένε να πά­ρου­με αυτό, εκεί­νο κ.λπ. Δεν υπάρ­χουν αυτά, οπότε ψη­φί­ζου­με “παρών”. Κάθε ένα που θα έρ­χε­ται τη Βουλή θα το εξε­τά­ζου­με».

«Δεν είναι πιο σωστό να λέμε, απο­δε­χό­μα­στε ότι χρειά­ζε­ται ενί­σχυ­ση, αλλά με βάση ένα συ­γκε­κρι­μέ­νο σχέ­διο και κάθε φορά να το­πο­θε­τού­μα­στε;», πρό­σθε­σε.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.