ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δένδιας: Η Ελλάδα έτοιμη για διάλογο εφόσον η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Δένδιας

Οι κυρώ­σεις των ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν απα­ραί­τη­τες, όχι για να την τιμω­ρή­σουν, αλλά ως ένας τρόπος που υπο­γραμ­μί­ζει ότι έχει ξεπε­ρά­σει τα όρια, όχι μόνο με την αγορά και από­κτηση των S-400, αλλά με όλη τη συμπε­ρι­φορά της στην ευρύ­τερη περιοχή μας, τόνισε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δένδιας μιλώ­ντας στη 2η Διά­σκεψη για τα θέματα Νοτιο­α­να­το­λι­κής Ευρώπης και Ανα­το­λι­κής Μεσο­γείου, η οποία πραγ­μα­το­ποιεί­ται δια­δι­κτυακά.

Η ελλη­νική αντί­δραση είναι μιας χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ, ενός κράτους που βλέπει τη Βορειο­α­τλα­ντική Συμ­μα­χία ως στα­θε­ρο­ποι­η­τικό παρά­γο­ντα στη Νοτιο­α­να­το­λική Μεσό­γειο, την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και ως μια δύναμη ειρήνης, μια δύναμη που συμ­βάλ­λει στην παγκό­σμια ειρήνη, εξήγησε με σαφή­νεια ο κ. Δένδιας.

Απευ­θυ­νό­με­νος στην Τουρκία, την κάλεσε εκ νέου να στα­μα­τή­σει τις προ­κλή­σεις, να επι­τρέ­ψει να περάσει μια περί­ο­δος ηρεμίας και δια­μή­νυσε πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμ­με­τά­σχει σε έναν εποι­κο­δο­μη­τικό διάλογο. Εξη­γώ­ντας τι εννοεί με τον εποι­κο­δο­μη­τικό διάλογο, είπε πως μιλά για ένα διάλογο εντός του πλαι­σίου του διε­θνούς δικαίου και του διε­θνούς δικαίου της θάλασ­σας και για ένα διάλογο σχετικά με τη μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριο­θέ­τηση της υφα­λο­κρη­πί­δας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιο­α­να­το­λική Μεσό­γειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτί­μησε πως μετά τις απο­φά­σεις των ΗΠΑ και τα συμπε­ρά­σματα του πρό­σφα­του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου υπάρχει μια συγκρα­τη­μένη αισιο­δο­ξία ότι μπορεί να υπάρξει μια περί­ο­δος ηρεμίας που θα επι­τρέ­ψει την επα­νεκ­κί­νηση των διε­ρευ­νη­τι­κών επαφών. Ειδι­κό­τερα, εξέ­φρασε την ελπίδα η Τουρκία να λάβει το σωστό μήνυμα αυτών των απο­φά­σεων και η τουρ­κική κυβέρ­νηση προς όφελος της τουρ­κι­κής κοι­νω­νίας να συμ­μορ­φω­θεί με το διεθνές δίκαιο και μέσα σε ένα λογικό χρονικό διά­στημα, να επα­νε­κιν­νή­σουν οι διε­ρευ­νη­τι­κές επαφές.

Η Ελλάδα θέλει μια χρονική περίοδο ηρεμίας επειδή θέλει να κατα­στεί σαφές πως αυτή είναι μια επιλογή που κάνει η Τουρκία και όχι σημαία ευκαι­ρίας, μια περιο­ρι­σμένη χρονικά επιλογή μόνο για να απο­φύ­γει κυρώ­σεις από την ΕΕ ή βαρύ­τε­ρες κυρώ­σεις από τις ΗΠΑ, απο­σα­φή­νισε. Υπό αυτό το πρίσμα, δια­μή­νυσε πως αν αυτό γίνει εμφανές, η Ελλάδα είναι πάντοτε πρόθυμη.

Ερω­τη­θείς από τον συντο­νι­στή της συζή­τη­σης, δημο­σιο­γράφο Αθα­νά­σιο Έλλις, για τη στάση της ΕΕ απέ­να­ντι στην Τουρκία, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών δήλωσε πως θα ήθελε μια πιο ξεκά­θαρη γλώσσα από τους Ευρω­παί­ους εταί­ρους. Παράλ­ληλα, επι­σή­μανε πως η ΕΕ είναι ένα εγχεί­ρημα σε εξέλιξη, χρειά­ζε­ται χρόνο και αντιδρά αργά. Ωστόσο, υπο­γράμ­μισε πως η ΕΕ αντι­με­τω­πί­ζει σήμερα την Τουρκία ως ευρω­παϊκό πρό­βλημα και όχι ως μια χώρα που έχει δια­φο­ρές με μία ή δύο κράτη-μέλη. Επι­πρό­σθετα, σημεί­ωσε πως η Τουρκία θεω­ρεί­ται απο­στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κός παρά­γο­ντας στην περιοχή μας. Συνο­ψί­ζο­ντας την απά­ντησή του, είπε πως μπορεί να χρεια­στεί χρόνος για την ΕΕ να φτάσει στο ίδιο επίπεδο, αυτό της επι­βο­λής κυρώ­σεων όπως αυτών των ΗΠΑ και εκτί­μησε ότι αυτό πρό­κει­ται να συμβεί σύντομα, εκτός και αν αλλάξει πορεία η Τουρκία.

Απα­ντώ­ντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αν θέλουμε να κρα­τή­σουμε την Τουρκία στον δυτικό κόσμο, πρέπει να της κατα­στή­σουμε σαφές πού είναι οι κόκ­κι­νες γραμμές, γιατί δεν είναι μια μονο­λι­θική κοι­νω­νία, αλλά υπάρχει ένας εσω­τε­ρι­κός πολι­τι­κός διά­λο­γος στην τουρ­κική κοι­νω­νία και επι­βάλ­λο­ντας κυρώ­σεις, δηλώ­νουμε πως είναι μη απο­δε­κτές και απο­τυ­χη­μέ­νες οι πολι­τι­κές που εκτε­λού­νται από την τουρ­κική κυβέρ­νηση, οι πολι­τι­κές της εισβο­λής στο Ιράκ και στη Συρία, οι πολι­τι­κές μετα­φο­ράς τζι­χα­ντι­στών στη Λιβύη και στον Καύκασο. Με αυτόν τον τρόπο, σημεί­ωσε, βοη­θούμε το εκσυγ­χρο­νι­στικό κομμάτι της τουρ­κι­κής κοι­νω­νίας. Από την άλλη μεριά, προ­σέ­θεσε, αν επι­τρέ­ψουμε σε αυτού του είδους τις πολι­τι­κές να εμφα­νι­στούν στον τουρ­κικό πολι­τικό διάλογο ως επι­τυ­χη­μέ­νες, τότε υπο­νο­μεύ­ουμε το εκσυγ­χρο­νι­στικό κομμάτι της Τουρ­κίας που κοι­τά­ζει στη Δύση.

Ανα­κε­φα­λαιώ­νο­ντας την επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία του για την ανα­γκαιό­τητα των κυρώ­σεων στην Τουρκία, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών τόνισε πως με την επιβολή τους καθι­στούμε με σαφή­νεια πού είναι τα όρια και ανα­γκά­ζο­ντας την να ακο­λου­θή­σει τη γραμμή της δυτικής συμ­μα­χίας, τη βοη­θούμε να παρα­μεί­νει εντός της.

Μιλώ­ντας για τις προ­σω­πι­κές του σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσα­βού­σο­γλου, ο κ. Δένδιας είπε πως ήταν, είναι και ελπίζει να συνε­χί­σει να είναι φίλος. Εξέ­φρασε μάλιστα την ελπίδα η προ­σω­πική τους σχέση να βοη­θή­σει τις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις να περά­σουν από τους δύσκο­λους καιρούς σε πιο ήρεμα νερά και κάποια στιγμή στο μέλλον, σύντομα, να φτάσουν σε μια κατα­νό­ηση. Ωστόσο, συμπλή­ρωσε, μέχρι σήμερα τα πράγ­ματα δεν είναι καλά και αυτό είναι εμφανές.

Κατα­λη­κτικά, ο κ. Δένδιας ανα­φε­ρό­με­νος στις προσ­δο­κίες του από τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ, είπε πως περι­μέ­νει να βοη­θή­σει τη χώρα μας να αντι­με­τω­πί­σει την πολύ δύσκολη κατά­σταση με την Τουρκία. Επίσης, εξέ­φρασε την προσ­δο­κία του να συνερ­γα­στεί με τη νέα διοί­κηση του Μπάι­ντεν.

Η Διά­σκεψη για τα θέματα Νοτιο­α­να­το­λι­κής Ευρώπης και Ανα­το­λι­κής Μεσο­γείου διορ­γα­νώ­νε­ται από το Οικο­νο­μικό Φόρουμ των Δελφών σε συνερ­γα­σία με το «Hellenic American Leadership Council».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.