ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται προγράμματα μαμούθ για αναβαθμίσεις κατοικιών – Αλλάζει το μοντέλο του Εξοικονομώ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
AKINHTA

Βιο­μη­χα­νι­κής κλί­μα­κας θα πρέ­πει να είναι οι ενερ­γεια­κές ανα­βαθ­μί­σεις των επό­με­νων ετών, για να μπο­ρέ­σει η χώρα να “πιά­σει” τους στό­χους περί μεί­ω­σης των εκ­πο­μπών ρύπων από τα κτί­ρια, βάσει του εθνι­κού στό­χου που έχει τεθεί. Πρό­κει­ται για ένα εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο “στοί­χη­μα”, το οποίο δεν πρό­κει­ται να κερ­δη­θεί αν τα προ­γράμ­μα­τα τύπου “Εξοι­κο­νο­μώ” συ­νε­χί­σουν να υλο­ποιού­νται με την πα­ρού­σα μορφή, όπου κάθε ιδιώ­της ξε­χω­ρι­στά ανα­ζη­τά μη­χα­νι­κό, προ­μη­θεύ­ε­ται μόνος του τα υλικά και προ­σλαμ­βά­νει τε­χνί­τες για τις ερ­γα­σί­ες, αφού ασφα­λώς εξα­σφα­λί­σει και την σχε­τι­κή επι­δό­τη­ση. Πρό­κει­ται για μια δια­δι­κα­σία χρο­νο­βό­ρα, γρα­φειο­κρα­τι­κή και ου­δό­λως απο­τε­λε­σμα­τι­κή, ενώ και το κό­στος είναι σχε­τι­κά υψηλό.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. έχει δώσει κα­τευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές, στο πλαί­σιο της πο­λι­τι­κής Fit for 55 για την μεί­ω­ση των εκ­πο­μπών ρύπων, προ­κει­μέ­νου όλα τα κράτη-μέλη να ακο­λου­θή­σουν δια­φο­ρε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση και να μο­χλεύ­σουν κε­φά­λαια και αν­θρώ­πι­νο δυ­να­μι­κό, για να πε­τύ­χουν τους στό­χους που έχουν τεθεί. Μια πρό­γευ­ση του τι μέλ­λει γε­νέ­σθαι έδωσε πρό­σφα­τα ο κ. Αρι­στο­τέ­λης Αϊ­βα­λιώ­της, γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας Ενέρ­γειας και Ορυ­κτού Πλού­του του Υπ. Ενέρ­γειας, ο οποί­ος στο πλαί­σιο σχε­τι­κής ομι­λί­ας του σε συ­νέ­δριο, έκανε λόγο για κε­ντρι­κή δια­χεί­ρι­ση των μελ­λο­ντι­κών προ­γραμ­μά­των “Εξοι­κο­νο­μώ”, προ­κει­μέ­νου να μειω­θεί το κό­στος αγο­ράς των υλι­κών (π.χ. θερ­μο­προ­σό­ψεις, μο­νω­τι­κά υλικά κτλ.), πα­ράλ­λη­λα με επι­τά­χυν­ση των δια­δι­κα­σιών υλο­ποί­η­σης, μέσω της μεί­ω­σης της γρα­φειο­κρα­τί­ας.

Με­τα­ξύ άλλων, εξε­τά­ζε­ται η κα­τάρ­γη­ση μιας σει­ράς δι­καιο­λο­γη­τι­κών, ενώ πι­θα­νή θε­ω­ρεί­ται η ανά­θε­ση της δια­χεί­ρι­σης των προ­γραμ­μά­των σε εται­ρεί­ες που θα ανα­δει­χθούν κα­τό­πιν δια­γω­νι­σμού και θα ανα­λά­βουν ερ­γα­σί­ες, όπως η συ­γκέ­ντρω­ση και η υπο­βο­λή των δι­καιο­λο­γη­τι­κών, οι πι­στο­ποι­ή­σεις και η υλο­ποί­η­ση των πα­ρεμ­βά­σε­ων. Μια άλλη εκ­δο­χή είναι να δη­μιουρ­γη­θεί ένα μη­τρώο επι­χει­ρή­σε­ων, ώστε να μπο­ρεί ο κα­θέ­νας να επι­λέ­ξει τον φορέα υλο­ποί­η­σης. Κύ­ριος στό­χος είναι να επι­τευ­χθούν οι­κο­νο­μί­ες κλί­μα­κας, ώστε να μειω­θεί το κό­στος και να κα­τα­στεί οι­κο­νο­μι­κό­τε­ρη η δια­δι­κα­σία της ενερ­γεια­κής ανα­βάθ­μι­σης. Αν για πα­ρά­δειγ­μα, μπο­ρεί να γίνει κε­ντρι­κά η προ­μή­θεια π.χ. των αντλιών θερ­μό­τη­τας, προ­φα­νώς και το κό­στος ανά μο­νά­δα θα είναι χα­μη­λό­τε­ρο.

Στό­χος είναι η ανα­βάθ­μι­ση 400.000 κα­τοι­κιών έως το 2030, κάτι που με­τα­φρά­ζε­ται σε 67.000 σπί­τια τον χρόνο, για τα επό­με­να έξι χρό­νια. Με δε­δο­μέ­νο ότι μια μέση ανα­βάθ­μι­ση κατά δύο-τρεις κα­τη­γο­ρί­ες του ενερ­γεια­κού πι­στο­ποι­η­τι­κού απαι­τεί πε­ρί­που 20.000 ευρώ, το συ­νο­λι­κό ετή­σιο κό­στος υπο­λο­γί­ζε­ται σε 1,3 δις ευρώ, ή πε­ρί­που 8 δις ευρώ έως το τέλος του 2030. Για να έχει κα­νείς μέτρο σύ­γκρι­σης του με­γέ­θους της πα­ρέμ­βα­σης, αρκεί να ση­μειω­θεί ότι όλα τα προη­γού­με­να πέντε χρό­νια, έχουν υλο­ποι­η­θεί ανα­βαθ­μί­σεις μόλις 146.000 κα­τοι­κιών, με συ­νο­λι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 2,1 δις ευρώ.

Πρό­κει­ται λοι­πόν για ένα δυ­σθε­ώ­ρη­το έργο, που όμως είναι απα­ραί­τη­το, αν λη­φθεί υπόψη ότι πάνω από το 50% του οι­κι­στι­κού απο­θέ­μα­τος της χώρας, είναι ηλι­κί­ας άνω των 45-50 ετών, δη­λα­δή έχει κα­τα­σκευα­στεί πριν το 1980 και δεν δια­θέ­τει καμία απο­λύ­τως μό­νω­ση, με ό,τι αυτό συ­νε­πά­γε­ται για τις ενερ­γεια­κές ανά­γκες και το κό­στος θέρ­μαν­σης και ψύξης.

Τους προ­σε­χείς μήνες, προ­βλέ­πε­ται να “τρέ­ξουν” προ­γράμ­μα­τα ενερ­γεια­κής ανα­βάθ­μι­σης ύψους 700 εκατ. ευρώ. Το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο πρό­γραμ­μα είναι το “Ανα­βαθ­μί­ζω το Σπίτι μου”, τόσο λόγω του ύψους του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του, όσο και επει­δή δεν έχει κα­νέ­να ει­σο­δη­μα­τι­κό κρι­τή­ριο. Θα ξε­κι­νή­σει να “τρέ­χει” από τον προ­σε­χή Ια­νουά­ριο με προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 400 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 300 εκατ. ευρώ θα προ­έλ­θουν από το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης και τα άλλα 100 εκατ. ευρώ, από τρα­πε­ζι­κά κε­φά­λαια, επί­σης επι­δο­τού­με­να. Πρό­κει­ται για ένα δά­νειο για ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση κα­τοι­κιών και αφορά όλες τις κα­τοι­κί­ες, κύ­ριες ή δευ­τε­ρεύ­ου­σες. Χρη­μα­το­δο­τού­νται η θερ­μο­μό­νω­ση, η πρά­σι­νη στέγη, η αντι­κα­τά­στα­ση κου­φω­μά­των, ηλια­κός θερ­μο­σί­φω­νας, τα συ­στή­μα­τα θέρ­μαν­σης-ψύξης, η εγκα­τά­στα­ση φω­το­βολ­ταϊ­κών σταθ­μών, μι­κρών ανε­μο­γεν­νη­τριών και άλλων ανα­νε­ώ­σι­μων πηγών ενέρ­γειας, όπως και οι ερ­γα­σί­ες. Το μέ­γι­στο ποσό ανά εν­δια­φε­ρό­με­νο θα είναι έως 25.000 ευρώ, δεν θα υπάρ­χουν ηλι­κια­κά, ή ει­σο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια και η διάρ­κεια του άτο­κου δα­νεί­ου είναι από 3 έως 7 έτη. Στό­χος είναι να επω­φε­λη­θούν 20.000 εν­δια­φε­ρό­με­νοι.

Προς το τέλος του έτους θα τρέ­ξει και το “Εξοι­κο­νοµώ 2024”, µε προ­ϋ­πο­λο­γισµό 110 εκατ. ευρώ, επί­σης χωρίς ει­σο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια. Εξ αυτών, πε­ρί­που 30 εκατ. ευρώ θα αφο­ρούν απο­κλει­στι­κά τα νοι­κο­κυ­ριά της Θεσ­σα­λί­ας που επλή­γη­σαν από τις πλημ­μύ­ρες και τα σπί­τια τους έχουν χα­ρα­κτη­ρι­στεί κί­τρι­να. Το πο­σο­στό επι­δό­τη­σης θα ανέρ­χε­ται στο 50% και ει­δι­κά για τα νοι­κο­κυ­ριά της Θεσ­σα­λί­ας στο 80%, µε µέγι­στο προ­ϋ­πο­λο­γισµό 25.000 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.