ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρωσικοί πύραυλοι στην Πολωνία: Συνεδριάζει εκτάκτως το ΝΑΤΟ – Παγκόσμια ανησυχία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πολωνία-πύραυλοι-e1668542131215-696x398

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Πο­λω­νί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι πύ­ραυ­λος ρω­σι­κής κα­τα­σκευ­ής έπεσε στο έδα­φος της χώρας, κοντά στα σύ­νο­ρα με την Ου­κρα­νία, στις 3:40 μ.μ. την Τρίτη.

Ο Ρώσος πρέ­σβης εκλή­θη στο πο­λω­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών για το πε­ρι­στα­τι­κό

Ση­μειώ­νε­ται ότι η Μόσχα δια­ψεύ­δει οποια­δή­πο­τε εμπλο­κή, κά­νο­ντας λόγο για «προ­βο­κά­τσια», με τη Δύση από την πλευ­ρά της να δη­λώ­νει ότι δεν μπο­ρεί να επι­βε­βαιώ­σει τις ανα­φο­ρές για ρω­σι­κούς πυ­ραύ­λους, τις οποί­ες, πά­ντως, εξε­τά­ζει προ­σε­κτι­κά.

Έκτα­κτη σύ­νο­δος ΝΑΤΟ

Οι πρε­σβευ­τές των κρα­τών μελών του ΝΑΤΟ θα έχουν την Τε­τάρ­τη συ­νο­μι­λί­ες, κα­τό­πιν αι­τή­μα­τος της Πο­λω­νί­ας βάσει του Άρ­θρου 4 της συμ­μα­χί­ας, σύμ­φω­να με Ευ­ρω­παί­ους δι­πλω­μά­τες τους οποί­ους επι­κα­λεί­ται το Reuters.

Ένας από τους δι­πλω­μά­τες είπε στο Reuters ότι η συμ­μα­χία θα ενερ­γή­σει προ­σε­κτι­κά και χρειά­ζε­ται χρόνο για να επα­λη­θεύ­σει τι ακρι­βώς έχει συμ­βεί.

Όταν ένα κρά­τος μέλος της Συμ­μα­χί­ας θε­ω­ρεί ότι απει­λεί­ται μπο­ρεί να ζη­τή­σει από τους εταί­ρους του να ξε­κι­νή­σουν δια­βου­λεύ­σεις για να εξε­τα­στεί η σο­βα­ρό­τη­τα της απει­λής και το πώς αυτή μπο­ρεί να αντι­με­τω­πι­στεί. Οι απο­φά­σεις λαμ­βά­νο­νται ομό­φω­να.

Νω­ρί­τε­ρα, επι­κοι­νω­νία με τον Πρό­ε­δρο της Πο­λω­νί­ας Αντρέι Ντού­ντα είχε ο Γε­νι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλ­τεν­μπεργκ. «Μί­λη­σα με τον Πρό­ε­δρο της Πο­λω­νί­ας, Ντού­ντα, για την έκρη­ξη στην Πο­λω­νία. Εξέ­φρα­σα τα συλ­λυ­πη­τή­ριά μου για την απώ­λεια ζωών», ανέ­φε­ρε με ανάρ­τη­σή του στο Twitter ο κ. Στόλ­τεν­μπεργκ. Συ­μπλή­ρω­σε ότι «το ΝΑΤΟ πα­ρα­κο­λου­θεί την κα­τά­στα­ση και οι Σύμ­μα­χοι δια­βου­λεύ­ο­νται στενά. Είναι ση­μα­ντι­κό να τεκ­μη­ριώ­νο­νται όλα τα γε­γο­νό­τα».

Ερω­τη­θείς για τις εξε­λί­ξεις στην Πο­λω­νία, αξιω­μα­τού­χος του ΝΑΤΟ είπε στο BBC: «Εξε­τά­ζου­με τις ανα­φο­ρές και συ­νερ­γα­ζό­μα­στε στενά με τη σύμ­μα­χό μας Πο­λω­νία».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι ο Πο­λω­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μα­τέ­ους Μο­ρα­βιέ­τσκι συ­γκά­λε­σε επεί­γου­σα συ­νε­δρί­α­ση κυ­βερ­νη­τι­κής επι­τρο­πής για υπο­θέ­σεις εθνι­κής ασφά­λειας και άμυ­νας. Μετά τη συ­νε­δρί­α­ση, ο κυ­βερ­νη­τι­κός εκ­πρό­σω­πος Πιότρ Μιού­λερ ανέ­φε­ρε ότι «η Πο­λω­νία βε­βαιώ­νει ότι εάν χρεια­στεί θα ζη­τή­σει δια­βου­λεύ­σεις βάσει του άρ­θρου 4 της συν­θή­κης για τη στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία του ΝΑΤΟ». Είπε επί­σης ότι η Πο­λω­νία έχει αυ­ξή­σει την ετοι­μό­τη­τα ορι­σμέ­νων στρα­τιω­τι­κών μο­νά­δων.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από REUTERS, AP, BBC, GUARDIAN

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.