Τοπικές Ειδήσεις

«Δύσκολος» ο χειμώνας για τους εποχικά εργαζόμενους!

«Δύσκολος» προαλείφεται ο χειμώνας για τους εποχικά εργαζόμενους, που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό, παρά τα καλά νέα για την φετινή τουριστική σεζόν και τις αφίξεις, στη Ρόδο.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, διευκρινίζοντας πως αναμένεται νέος… ‘Γολγοθάς’ των εργαζομένων στους προσεχείς μήνες για να λάβουν επιδόματα ανεργίας.
«Αν και η φετινή σεζόν εξελίσσεται πάρα πολύ καλά –περισσότερο από όσο περιμέναμε με πολλές αφίξεις ξένων επισκεπτών- οι εργαζόμενοι που απασχολούνται κυρίως στα ξενοδοχεία δεν μπορούν να πούν το ίδιο.
Κι αυτό γιατί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν και εργάζονται κάποιοι ακόμη, ήταν διαφορετικές με άλλες χρονιές αφού έπρεπε να καλύψουν πολλά κενά που δημιουργήθηκαν από εργαζόμενους που δεν ήρθαν φέτος στο νησί να δουλέψουν, από άλλες περιοχές της χώρας.
Γι αυτό άλλωστε, και σημειώθηκε έντονη ζήτηση στην αγορά εργασίας στα ξενοδοχεία. Την ίδια ώρα, ο φετινός χειμώνας προαλείφεται δύσκολος για όλους τους εποχικά απασχολούμενους.
Όπως είναι γνωστό, το 95% των εργαζομένων στη Ρόδο απασχολείται σε επιχειρήσεις ή κλάδους που έχουν στενή σχέση με τον τουρισμό. Από αυτούς, οι 25.000 είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι, ενώ 20.000 περίπου, απασχολούνται εποχικά σε άλλους κλάδους και επιχειρήσεις.
Συνεπώς, ανησυχούμε. Παρά το γεγονός πως καταφέραμε και πέρασε μια τροπολογία για να λάβουν επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα, παραμένει ένα μεγάλο “κενό”: αρκετοί από τους εποχικά απασχολούμενους δεν θα πάρουν επίδομα ανεργίας, διότι η κυβέρνηση εξέλαβε τις παρατάσεις που έδινε στα επιδόματα ανεργίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σαν… κανονικό χρόνο επιδότησης!
Αυτό σημαίνει πως αρκετοί εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα ένσημα κι έτσι θα μείνουν εκτός.
Με τις αυξήσεις και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και σε υπηρεσίες που έρχονται, εκτιμούμε πως κάθε νοικοκυριό θα είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθει σε αυτές τις ανάγκες. Υπάρχουν ωστόσο, και οι περιπτώσεις εργαζομένων που φέτος δεν βρήκαν δουλειά.
Γι αυτό χρειάζεται νέα παρέμβαση της κυβέρνησης γι αυτές τις περιπτώσεις. Εμείς παραμένουμε σε επαγρύπνηση και θα προγραμματίσουμε σειρά επαφών, δράσεων και ακόμη και κινητοποιήσεων μέχρι να βρεθεί λύση», είπε ο κ. Εγγλέζος.
Ο κ. Εγγλέζος αναφέρθηκε και στους κλάδους των απασχολούμενων που μένουν εκτός ρυθμίσεων και επιδότησης ανεργίας, όπως οι οδηγοί ταξί και οι εργαζόμενοι στα αφορολόγητα των αεροδρομίων: «Δυστυχώς δεν τους χαρακτηρίζουν ‘εποχικά απασχολούμενους’. Όσον αφορά στους ξεναγούς, αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία καθώς, ενώ έχουν εργαστεί κάποιους μήνες, παραμένουν σε εκκρεμότητα».

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ  ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ
Τοποθετούμενος σχετικά με το ζήτημα της εντοπιότητας στις προσλήψεις της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΕΚΡ εξέφρασε γι ακόμη μια φορά την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο αντιμετώπισης που έχουν τύχει τα μέλη της διοίκησης από τον κ. Γεώργιο Στάσση
-Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ: «Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας για να συναντηθούμε με τον κ. Στάσση, δεν έχουν καρποφορήσει.
Η αδιαφορία του τόσο απέναντι στο ΕΚΡ όσο και απέναντι στην τοπική κοινωνία, είναι πρωτόγνωρη! Δεν δέχεται ούτε να μας συναντήσει, ούτε να ακούσει τα αιτήματά μας. προφανώς δεν υπολογίζει καθόλου την άποψη της τοπικής κοινωνίας.
Εάν δεν καταφέρουμε να τον συναντήσουμε, προγραμματίζουμε μια σειρά από δράσεις αλλά και κινητοποιήσεις μαζί με τα Τοπικά Συμβούλια της Κατταβιάς, της Σορωνής και του Θεολόγου ώστε να καταλάβει η ΔΕΗ ότι οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Δεν απαντάει ποτέ στις επιστολές μας ή δίνει αόριστες αναφορές.
Στην προκήρυξη, που θα βγει τις επόμενες ημέρες για προσλήψεις, δεν προτάσσεται το κριτήριο της εντοπιότητας –απλά μοριοδοτείται. Αυτό σημαίνει πως κανένας νέος στην περιοχή μας δεν θα μπορέσει να εργαστεί στα εργοστάσια της ΔΕΗ.
Η θέση του ΕΚΡ και των Τοπικών Συμβουλίων είναι ξεκάθαρη και δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω!», τόνισε.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚΡ αναφέρθηκε στην εκδήλωση που διοργανώνει με το Περιφερειακό ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Δωδεκανήσου με θέμα: «Νέος εργασιακός νόμος: Περιγραφή – Ανάλυση και προβληματισμοί», στις 21 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 6μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Η είσοδος επιτρέπεται μόνον σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους δεν μπορούν να συμμετέχουν, να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου