Την άμεση ανάγκη επανακαθορισμού της οικονομικής πολιτικής και, κατ’ επέκτασιν, της πολιτικής στον προγραμματισμό έργων και δράσεων της ΔΕΥΑΡ, επισήμανε στην «δημοκρατική», ο νέος γενικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιώργος Υψηλάντης.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι έχει δοθεί εντολή για διακοπές της υδροδότησης στους κακοπληρωτές, καθώς οι οφειλές προς την ΔΕΥΑΡ ξεπερνούν τα 56 εκ. ευρώ (!) ενώ στους μεσοπρόθεσμους στόχους, είναι η επάρκεια νερού για την Ρόδο, η προώθηση αναγκαίων έργων αλλά και η εξασφάλιση υδροδότησης σε περιοχές, που θα βρεθούν εκτός της προμήθειας νερού από το Φράγμα Γαδουρά.
«Πρώτη προτεραιότητά μας, είναι η αναδιοργάνωση της ίδιας της ΔΕΥΑΡ. Έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια μια εικόνα ‘χαλάρωσης’ των υπηρεσιών –που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες- και μεταφράζεται σε εικόνα κρίσης εμπιστοσύνης των πελατών και δημοτών προς την επιχείρηση. Επίσης, υπήρχε πάντα μια τάση, η διοίκηση να εμπλέκεται στα θέματα των υπηρεσιών, με συνέπεια να απονευρώνονται. Η διοίκηση έχει έναν διακριτό ρόλο: την χάραξη της πολιτικής και τους στόχους της επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΡ χρειάζεται ‘οξυγόνο’ για να αναπνεύσει. Και αυτό αφορά την οικονομική της κατάσταση για να λειτουργεί. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, δεν είναι καλή.
Μόνο τα χρέη προς την επιχείρηση ανέρχονται στα 56 εκ. ευρώ! Από αυτά, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα τα εισπράξουμε όλα και αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, στα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10 εκ. ευρώ. Ο πρώτος μας στόχος, είναι να μην αυξηθούν τα χρέη και φυσικά, να προχωρήσουμε σε εισπράξεις.
Δυστυχώς, αρκετές οφειλές έχουν μπει σε διαδικασία παραγραφής για διάφορους λόγους. Ωστόσο, δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Ήδη έδωσα εντολή να ξεκινήσουν οι διακοπές της υδροδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Να σας ενημερώσω πως αυτή την στιγμή έχω στα χέρια μου, λίστα με 280 καταναλωτές που έχουν ενοικιαστές σε ακίνητα και δεν έχουν πληρώσει εδώ και χρόνια. Υπάρχουν πάνω από 58 τιμολόγια, ανεξόφλητα. Δηλαδή… έχουν να γίνουν διακοπές νερού σε καταναλωτές εδώ και χρόνια. Φανταστείτε ότι κάποιοι χρωστούν 40 τρίμηνα (κάποια… χρόνια!)
Γι’ αυτό δεν υπάρχει περιθώριο παρά να προχωρήσουμε άμεσα σε διακοπές νερού» είπε ο κ. Υψηλάντης.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο νέος γενικός διευθυντής της επιχείρησης, μίλησε για τα έργα που πρέπει να γίνουν και τους στόχους της ΔΕΥΑΡ με προϋπόθεση ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει επανακαθορισμός του Τεχνικού Προγράμματος της επιχείρησης, του προϋπολογισμού της αλλά και των έργων που σχεδιάζονται στο απώτερο μέλλον: «Ο κεντρικός στόχος για τα επόμενα τέσσερα 4 χρόνια είναι, κατ’ αρχήν να εξασφαλίσουμε την ομαλή υδροδότηση όλου του νησιού με πόσιμο νερό.
Αυτό θα γίνει, φυσικά, με την ολοκλήρωση των έργων του Φράγματος Γαδουρά: ο νότιος αγωγός θα φτάνει μέχρι την Λαχανιά και ο δυτικός αγωγός θα φτάνει μέχρι τα Καλαβάρδα. Συνεπώς θα υπάρξουν περιοχές που δεν θα υδροδοτούνται από το Φράγμα, όπως η Νότια Ρόδος και ο Ατάβυρος. Γι αυτές τις περιοχές, θα εξασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές υδροδότησης –είτε από γεωτρήσεις, είτε από μονάδες επεξεργασίας του νερού που σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε. Μία τέτοια μονάδα υπήρχε στο Φράγμα Απολακκιάς, η οποία έχει καταστραφεί. Το ίδιο θα σχεδιάσουμε και για το Φράγμα Κρητηνίας, όταν ολοκληρωθεί».
Ο επόμενος κυρίαρχος στόχος της ΔΕΥΑΡ, που αποτελεί και νομική υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η διάθεση των λυμάτων των οικισμών: Αφάντου, Αρχαγγέλου και Λάρδου.
«Αυτό είναι στις προτεραιότητές μας καθώς αποτελεί για εμάς πολύ σοβαρή ευθύνη για να διευθετηθεί. Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή, την ομαλή και εξορθολογισμένη λειτουργία των ήδη υφιστάμενων βιολογικών: της Ρόδου στο Βόδι και της Κρεμαστής. Επιπλέον, υπάρχουν και πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να λυθούν, όπως η διάθεση της λυματολάσπης σε συνδυασμό με την διάθεση των αδρανών υλικών (μπάζα) η οποία, μπορεί να μην είναι στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΡ αλλά, η λύση του αφορά όλους τους φορείς. Απαιτούνται νόμιμοι και αδειοδοτημένοι χώροι διάθεσης» είπε ο κ. Υψηλάντης.
Κλείνοντας, ξεκαθάρισε τα εξής: «Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε καταρτίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΡ, που θα είναι ‘ρεαλιστικοί’. Δεν θα έχουν δηλαδή έναν μαξιμαλιστικό, περιγραφικό χαρακτήρα και δεν θα αντανακλά τις ‘επιθυμίες’ και τα ‘οράματά’ μας αλλά θα είναι υλοποιήσιμα και βεβαίως, σε απόλυτη αντιστοιχία με ρεαλιστικό χαρακτήρα».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ