Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας από φέτος με αύξηση των τελών στα οχήματα μεγάλης αξίας και μείωση τους στα ΙΧ μικρής αξίας προανήγγειλε με συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης. Έρχεται ρύθμιση για απαλλαγή των ανείσπρακτων ενοικίων από τη φορολόγηση.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι στόχος είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας να υπολογισθεί το 2016 με τις εμπορικές τιμές ενώ προανήγγειλε και νομοθετική παρέμβαση για την μη φορολόγηση των ενοικίων που δεν έχουνε εισπραχθεί. Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης είπε: “Προσπαθούμε να κάνουμε τις αλλαγές από φέτος με δεδομένες και τις μηχανογραφικές δυνατότητες του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό που κοιτάζει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών και εξετάζει διάφορες λύσεις είναι να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από τα φθηνά αυτοκίνητα, αυτά τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος και αναγκάζεται να καταθέσει πινακίδες γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, και να μεταφερθεί φορολογικό βάρος στα ακριβά αυτοκίνητα. Όταν ένα αυτοκίνητο αναγκάζεται ο πολίτης, όχι επειδή κάνει την πλάκα του, να καταθέσει πινακίδες και ο πολίτης στερείται ένα αγαθό και το δημόσιο χάνει έσοδα.

Για τα ανείσπρακτα ενοίκια, είπε: “αυτό που έρχεται σε αυτό το νομοσχέδιο είναι η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο. Το πως θα γίνει η φορολόγησή τους θα το δούμε σε επόμενο στάδιο. Μια από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι η φορολόγησή τους στο έτος απόκτησης. Και είναι μια σωστή πρόταση. Αλλά όλα τα εξετάζουμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε”.

Για την πιθανότητα να επιβληθεί φόρος περιουσίας με βάση το περιουσιολόγιο ο κ. Αλεξιάδης είπε: “Να είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το περιουσιολόγιο, άμεσα ή έμμεσα, για φόρο στο σύνολο της περιουσίας. Και θα είναι λάθος και το σκεφθεί ο οποιοσδήποτε και να το προτείνει ακόμα δηλαδή να βάλουμε τους πολίτες να στηρίξουν και να ξεκινήσουμε ένα πολύ σωστό θεσμό όπως είναι το περιουσιολόγιο και την επόμενη ημέρα να κάνουμε άθροιση τα περιουσιακά στοιχεία του πολίτη και να του πούμε “έλα εδώ, τώρα που ξέρουμε την περιουσία σου και αθροίζει τόσο, σου βάζουμε και έναν φόρο. Είναι λάθος αυτό”.

Για τις τιμές με τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος ακινήτων το 2016 είπε: “Για το 2016, αυτό που δεσμευτήκαμε είναι να έχουμε ένα φόρο περιουσίας που θα αθροίζει 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ και θα βασίζεται σε εμπορικές και όχι σε αντικειμενικές αξίες. Ο φόρος ακινήτων του 2016, ο στόχος ο δικός μου και όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να λειτουργήσει με εμπορικές αξίες, διότι οι αντικειμενικές αξίες έχουν κλείσει τον κύκλο τους”.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ