Ειδήσεις

Επιστολή σε Γερμανό φορολογούμενο από… τη Ρόδο

Ηλίας Καραβόλιας , Ρόδος

Αγαπητέ Χανς,

Είμαι πολύ χαρούμενος που τελικά επέλεξες τα ελληνικά νησιά- και φέτος- για τις διακοπές σου. Φυσικά γνωρίζεις ότι σε συμφέρει οικονομικά, δεδομένου ότι οι τιμές εδώ έχουν υποχωρήσει αρκετά.Άλλωστε δεν σου κόστισε πολλά να μείνεις σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων…

Έμαθα –εκτός και αν είναι φήμες – ότι στην φετινή σου φορολογική δήλωση, αναγράφεται ένα ποσό που υποτίθεται ότι αφορά … εμένα! Πλάκα κάνω, εννοώ το ποσό που αναλογεί σε κάθε Γερμανό πολίτη, επειδή η χώρα σας- και οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης- δανείζουν την δική μου . Πιστεύω ότι γνωρίζεις κάτι που μάλλον εσκεμμένα δεν σας λένε εκεί τα ΜΜΕ: μέχρι τα τέλη περίπου του 2009, δανειζόμασταν –σαν Ελληνικό Δημόσιο- από τις περίφημες αγορές, σχεδόν με το ίδιο επιτόκιο όσο και εσείς ! Αυτό ίσχυε σχεδόν από τότε που ,και εσύ και εγώ, είχαμε το ευρώ στην τσέπη μας. Στην Ελλάδα είχαμε –και έχουμε –κακούς πολιτικούς, που δυστυχώς δεν κρατούσαν καλά βιβλία, ίσως έκρυβαν από τις Βρυξέλλες τα στατιστικά μας, αλλά οφείλω να σου πω ότι αυτές τις αλχημείες μάλλον τις εφαρμόζουν πάρα πολλές κυβερνήσεις. Είτε μέσω …. Goldman Sachs, με τα περίφημα swaps δηλαδή, με αλχημείες χρηματοπιστωτικές, είτε με άλλα τεχνάσματα, πάνω κάτω όλες οι χώρες παραβίαζαν την παλιά συνθήκη, του Μάαστριχτ. Εμείς, μάλλον το παρακάναμε…

Έχεις δει φυσικά, πόσες BMW, πόσα Porshe, Audi , Opel έχουμε εδώ στην Ελλάδα. Αν θυμάσαι, η κουζίνα στο διαμέρισμα που νοίκιαζες το καλοκαίρι, ήταν Bosch και το ψυγείο Miele (εννοείται ότι στο σπίτι μας έχουμε τα πιο ‘ακριβά’ μοντέλα .Και εννοείται ότι φοράμε Adidas, Puma, για την γυμναστική μας, πάντα !). Θα μου πεις : τι σε αφορά εσένα αν εμείς εδώ στην Ελλάδα ψωνίζουμε από τις γερμανικές εταιρείες ! Λέω , μήπως έχεις κάποιες μετοχές, με το κομπόδεμα σου, εκεί στο χρηματιστήριο ή μπορεί και να έχει επενδύσει σ αυτές το συνταξιοδοτικό σου ταμείο !

Οπότε , κάπως τις ‘ ενισχύουμε’ με την κατανάλωση μας και εμείς… Εξ άλλου, εδώ στην Ελλάδα δεν παράγουμε ούτε αυτοκίνητα, ούτε κουζίνες και ψυγεία(ενώ παπούτσια και ρούχα, νομίζω παλιότερα φτιάχναμε) Τώρα, λόγω των Κινέζων που κατέκλυσαν τους δρόμους με τις βιτρίνες τους, πώς να πουληθούν τα Ελληνικά; Άσε που εδώ και χρόνια φτιάχνονται στην Βουλγαρία, διότι η γραφειοκρατία και οι φόροι( γι αυτό δεν φταίτε εσείς, ήμαρτον) αναγκάζουν πολλούς βιοτέχνες να τα παρασκευάζουν εκεί και να τα πωλούν στα Βαλκάνια. Πάντως εμείς, προτιμάμε πάντα τα δικά σας προιόντα : είναι θέμα ποιότητας ,άσχετα αν κοστίζουν αρκετά λεφτά. Άλλο πράγμα να έχεις το αυθεντικό SUV της Mercedes, και άλλο το…. Rexton ! Αυτό κάναμε τόσα χρόνια, με όλα τα ευρωπαικά προιόντα . Όπως εσείς προτιμάτε ελληνικό ήλιο και ελληνική θάλασσα!

Α, να μην ξεχάσω: περίπου 4-5 χρόνια τώρα, μόνο Lidl, Aldi, Media Markt, Saturn πάω για ψώνια ! Ελπίζω Χάνς, αυτοί οι όμιλοι να επενδύουν στην χώρα σας, τα έσοδα που κάνουν εδώ ,ή τουλάχιστον να στηρίζουν εκεί τις θέσεις εργασίας . Γιατί εδώ, δεν πληρώνουν πολύ καλά τους Έλληνες που δουλεύουν μέσα στις αλυσίδες αυτές…

Χανς, επειδή διάβασα καλά αυτά που συμβαίνουν με την Ελλάδα και το ευρώ, θέλω να σου πω ότι δεν είναι ακριβώς δανεικά και αγύριστα αυτά που μας δίνετε και εσείς και οι υπόλοιποι στην οικογένεια της Ευρώπης. Κατ’ αρχήν , ξέρεις ότι υπάρχει τόκος, και μάλιστα καλός. Επίσης, μας αφαιρέθηκε πολύ εισόδημα από την τσέπη μας( μισθοί, συντάξεις, επιδόματα) και δουλειές δεν υπάρχουν, αφού οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, ακόμη και σε υγιείς επιχειρηματίες. Και όπως είδες το καλοκαίρι, δεν είμαστε και τόσο …τεμπέληδες( άλλωστε την ώρα που έκανες ηλιοθεραπεία, εγώ δούλευα !) Και φυσικά σχεδόν οι περισσότεροι κάνουμε διακοπές εντός Ελλάδος…Εντάξει, έχουμε πολλές αργίες και απεργίες, το ξέρω. Τι να κάνουμε Χάνς, βλέπεις ο πατέρας του Παπανδρέου, γέμισε προνόμια τους συνδικαλιστές και γέμισε με περιττό κόσμο το Δημόσιο . Αλλά και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις, των δυο μεγάλων παλιών κομμάτων, συνέχεια προσλήψεις, προσλήψεις, προσλήψεις. Σε αυτό, φταίω και εγώ , που τους ψήφιζα τόσο χρόνια! Κυρίως οι γονείς μας φυσικά φταίνε, αυτοί τους έδιναν δύναμη…

Ξέχασα να σου πω ότι γενικότερα, έχει αρχίσει και ξυπνάει ο Έλληνας. Πχ, δεν ψηφίζει πλέον σαν πρόβατο τα δύο παλιά κόμματα ,άσχετα αν λόγω ‘τρομοκρατίας’ ξαναέκαναν κυβέρνηση. Ένας μικρός 40άρης αριστερός, πήρε 27% και είναι αντιπολίτευση. Μάλλον θα βγει στις επόμενες εκλογές. Όχι ότι αυτός θα φτιάξει πράγματα, αλλά λέμε , μήπως γίνει κάτι. Δεν τον ψήφισαν μόνο δημόσιοι υπάλληλοι, όπως λένε τα ΜΜΕ εδώ, και ούτε φυσικά θα διέλυε το… ευρώ, όπως έλεγαν τα ευρωπαικά ΜΜΕ . Απλά, ήθελε να αλλάξει αυτό το πράγμα – το Μνημόνιο, θα το έχεις ακούσει, είναι 3 φορές που το κάνουν όλο και πιο σκληρό – που μας έχει διαλύσει την ζωή και δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα ! Αλλιώς Χανς, πώς να ξεχρεώσουμε αυτά που μας δίνετε τόσο καιρό, τόσο εσείς όσο και τα άλλα κράτη;

Χανς, κλείνοντας θέλω να σου πω ένα πράγμα: μήπως γνωρίζεις γιατί μας πουλάνε τόσα πολλά όπλα και στρατιωτικά οχήματα οι δικοί σας, και οι Γάλλοι, τόσα χρόνια; Έχεις ακούσει κάτι για πόλεμο; Ξέρεις, εμείς χάνουμε 10 % κάθε χρόνο από τα λεφτά που θα πήγαιναν σε σχολεία, νοσοκομεία, για να παίρνουμε υποβρύχια, τανκς και πυρομαχικά από κάτι δικές σας εταιρείες. Άσε που λάδωναν κάποιους πολιτικούς και κάποιους μεσάζοντες, πολλά χρόνια τώρα. Και μόνο ένας μπήκε φυλακή! Για την SIEMENS, τα ξέρεις, τι να στα λέω. Παντού ρε παιδί μου, σε όλο τον κόσμο, έκανε δουλειές με μίζες. Τι πράγμα είναι αυτό! Ελπίζω ο ξάδελφος σου που δουλεύει εκεί , να μην έχει απολυθεί !

Άκου Χανς, η αλήθεια είναι ότι κάποια χρόνια δεν πληρώναμε όλο τον φόρο εδώ στην Ελλάδα και κάποιες φορές δίναμε ‘δωράκι’, σε δημόσια υπηρεσία, ξέρεις , για να πάρουμε κάποια χαρτιά γρηγορότερα. Αλλά δεν το κάνουν όλοι αυτό και τουλάχιστον δεν το κάνουν τώρα τόσο συχνά. Που θα πάει, θα γίνουμε νομοταγείς όπως εσείς. Αλλά μην περιμένεις να οργανωθούμε και να είμαστε τόσο τυπικοί φίλε μου, σαν εσάς, σε επιχειρήσεις, Δημόσιο, πλατείες, δρόμους! Εδώ είναι Μεσόγειος αδελφέ! Άλλο κλίμα, άλλα μυαλά ! Μερικά πράγματα, δεν αλλάζουν στον άνθρωπο. Πολιτισμό από την αρχαιότητα μπορεί να είχαμε, αλλά κουλτούρα φίλε δεν έχουμε… μπόλικη ! Ακόμα και τον Goethe να διαβάζαμε, αντί τον Πλάτωνα που τόσο πολύ αγαπάς!

Χάνς, σε χαιρετώ και ειλικρινά σε περιμένω με αγωνία: πρώτον για να περάσουμε καλά, και δεύτερον για να σε κεράσω αυτά που σου… χρωστάω( έμαθα ότι περίπου 75-85 ευρώ αναλογεί στον καθένα σας φέτος, το δάνειο που μας δώσατε) ! Α, θα μου αφαιρέσεις τους τόκους, εννοείται (πλάκα κάνω)!

Φιλικά,

Ηλίας

ΥΓ. Ξέχασα να σου πω για εκείνο το οικοπεδάκι δίπλα στην θάλασσα.Τελικά έπεσε η τιμή του γιατί χρωστάει πολλά αυτός που το είχε! Πήρε δάνειο ο χαζός, για να αγοράσει την καινούργια BMW και τώρα το σκοτώνει! Ευκαιρία να σηκώσεις το εξοχικό που πάντα ονειρευόσουνα με την γυναίκα σου, για τα γεράματα ! Θα το χτίσεις, και φθηνά μάλιστα γιατί δεν έχουν δουλειά εδώ οι οικοδόμοι. Έχουν τόσα απούλητα σπίτια , που.. σκοτώνουν τα Mercedes τους , και αυτοί !

*O Ηλίας Καραβόλιας είναι οικονομολόγος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • TheWiseNo3    18.10.2014 00:59

    Μέρκελ βάστα γερά και σώσε μας από τους «Ελλην»-ες.

  • Ελλην    17.10.2014 08:31

    ρε αστε τα οικοπεδακια που θα τα δωσετε τζαπα στους γερμανους. Αυτος ειναι ο σκοπος της κρισης. και σκοπος ειναι να μας πατησουν το λαρυγγι να τους τα δωσουμε στο 1/3το της σημερινης αξιας.
    Σταματα να παρακαλας τους δολοφονους των παππουδων μας αδιαβαστε οικονομολογε

Σχολιασμός άρθρου