Ειδήσεις

Νέα τροπολογία για τη συνένωση ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ – Αλλαγές σε ΜΕΘ, εντατικές

Ο νέος φορέας θα ξέρει πού έχει άδειο κρεβάτι, αλλά και πόσες θέσεις υπάρχουν στις ΜΕΘ

Αύριο Τρίτη (17/9) αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία θα προβλέπεται η συνένωση του ΕΚΑΒ με τον Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, το οποίο δημιουργήθηκε για να συντονίζει όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες. Η τροπολογία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με τη συνένωση των δύο φορέων δημιουργείται ένα «υπερΕΚΑΒ», το οποίο θα έχει τον έλεγχο όχι μόνο των ασθενοφόρων που διακινούνται ανά τη χώρα, αλλά και τον συντονισμό όλων των νοσοκομείων, σημειώνουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Υγείας, το νέο συντονιστικό όργανο θα έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή γνώση για κάθε υπηρεσία που προσφέρεται σε δημόσιες δομές.

Θα γνωρίζει τα άδεια κρεβάτια στα νοσηλευτικά ιδρύματα ώστε αντίστοιχα να κατευθύνονται και οι ασθενείς και να μην παρατηρούνται φαινόμενα καθυστέρησης ή διπλών μετακινήσεων και μεταφορών.

Ταυτόχρονα, ο νέος φορέας θα έχει τον έλεγχο και των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς σήμερα παρατηρείται κακός συντονισμός μεταξύ των νοσοκομείων. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα αιτήματα για κρεβάτι στην εντατική υποβάλλονται κυρίως από τους θεράποντες ιατρούς, ενώ είναι άγνωστο ποια κριτήρια αξιοποιούνται για τη μεταφορά ασθενών σε ΜΕΘ.

Πρωτόκολλα εισαγωγής

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται άμεσα να θεσπίσει πρωτόκολλα εισαγωγής στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ώστε να μη γίνεται κατάχρηση των κλινών, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν πρωτόκολλα εισαγωγής που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου βάσει κριτηρίων επιστημονικού χαρακτήρα γίνεται η μεταφορά ενός ασθενούς σε εντατική.

Η υιοθέτηση κριτηρίων για την εισαγωγή των ασθενών στις ΜΕΘ θεωρείται μείζονος σημασίας για το υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι παραμένουν κλειστά πολλά κρεβάτια εντατικής λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τους μήνες που η γρίπη είναι σε  έξαρση, κοντά στα 90 άτομα περιμένουν εναγωνίως για ένα κρεβάτι εντατικής.

Με βάση τις τελευταίες καταγραφές, δύο στα δέκα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΕΣΥ είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Εκτιμάται ότι 150 κρεβάτια σε εντατικές είναι κλειστά από το σύνολο των 750 κρεβατιών.

πηγή ethnos.gr
Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου