Σε συνέντευξη τύπου χθες στη Ρόδο τόνισε ότι «στα νησιά πρέπει να εφαρμοστούν ειδικές πολιτικές»

Αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει πολύ καλά στις εκλογές δήλωσε, σε συνέντευξη τύπου χθες, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κ. Νίκος Κοτζιάς που ήρθε στη Ρόδο για να πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία στο κινηματοθέατρο ΡΟΔΟΝ.
Ο κ. Κοτζιάς προέβλεψε πως θα εκλεγούν και πάλι τρεις βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ στα Δωδεκάνησα. Υποσχέθηκε δε πως αν και δεν είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα θα ασχοληθεί με τα προβλήματα σαν να είναι ο… τέταρτος βουλευτής του νομού.
«Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως έχει μεγαλώσει πολύ η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Για την αυτοδυναμία θα πρέπει να παλέψουμε. Μαζί με τους τρεις βουλευτές θα παλεύω και εγώ για τα Δωδεκάνησα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και πρεσβείες ξένων κρατών και δείχνουν πως έχει αυξηθεί η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
«Πιστεύω πως την επόμενη Κυριακή οι πολίτες θα επιλέξουν το ΣΥΡΙΖΑ για τη διακυβέρνηση της χώρας», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε για το ειδικό καθεστώς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλεψε ώστε οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ να διατηρηθούν μέχρι το 2017. Θα κάνει αγώνα με όλες τις πατριωτικές πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε το χρόνο είτε να μην εφαρμοσθεί η απόφαση είτε να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να καλύψουμε τα έσοδα που περιμένουν οι ευρωπαίοι εταίροι. Όλοι είμαστε εδώ για να δώσουμε μάχη για το θέμα αυτό», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που άσκησε σε ομιλία της προχθές στη Ρόδο η κ. Γεννηματά στην προηγούμενη κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:
«Η κ. Γεννηματά θέλει να κάνει αγώνα με υψηλούς τόνους για ανύπαρκτα ζητήματα. Δεν ξέρει από εξωτερική πολιτική. Από την αρχή έθεσα το μεταναστευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επέμενα πως θα δημιουργηθούν μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και θα προκληθούν μεγάλα προβλήματα. Δυστυχώς ο διεθνής τύπος και αρκετοί ευρωπαίοι εταίροι άσκησαν κριτική και με κατηγόρησαν πως προσπαθώ να αποπροσανατολίσω. Πολιτικοί κομμάτων που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας για σαράντα χρόνια μας κατηγόρησαν. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσαν τη χώρα για 486 μήνες. Δεν έκαναν τίποτε και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς που κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΚΗΔΙΣΟ Γ. Παπανδρέου, για τη στάση που τήρησε στο ζήτημα της Συρίας.
Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφάρμοσε τους κανόνες για τους οικονομικούς μετανάστες.
«Αιτία του μεγάλου ρεύματος προσφύγων στα νησιά είναι ότι ο ΟΗΕ δεν διαθέτει επάρκεια πόρων για τους πρόσφυγες. Σήμερα δίνουν 43 σεντ την ημέρα για κάθε μετανάστη. Ουσιαστικά έχει πτωχεύσει το πρόγραμμα του ΟΗΕ. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα και να ενεργοποιηθούν από την ΕΕ όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Η Ελλάδα κουβαλάει ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συμπεριφορά των Δωδεκανησίων είναι όμως εξαιρετική. Δεν είχαμε φαινόμενα ρατσισμού. Η ανθρωπιστική κρίση είναι στα βάθη της Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει βέτο για το μεταναστευτικό ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:
«Ή Ευρώπη δεν είναι αυτή που ξέραμε. Επιστρέφει στη λογική του εθνικού κράτους και αυτό δεν είναι καλό για το μέλλον της. Εμείς τονίζουμε πως θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη. Αυτό που είδαμε στο προσφυγικό συνέβη και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους. Η Ελλάδα υπερασπίζεται μια διαφορετική Ευρώπη. Ελπίζω ότι η Γερμανία πρωτίστως και στη συνέχεια άλλα κράτη θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ορθολογικά. Διαφορετικά το μέλλον της ΕΕ θα έχει υποστεί μεγάλη πληγή. Στο διάστημα των επτά μηνών διακυβέρνησης του κ. Α. Τσίπρα έχουμε κάνει χρήση βέτο με επιτυχία».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συγκρότησης διαχειριστικής αρχής για το μεταναστευτικό.
«Μας ασκήθηκε κριτική ενώ βάλαμε μπροστά τη μηχανή. Δεν είχε γίνει τίποτε τόσα χρόνια για το μεταναστευτικό. Τώρα ήρθαν τα πρώτα χρήματα. Και η υπηρεσιακή πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως έγιναν κάποιες σωστές ενέργειες από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους.
«Θεωρώ τον κ. Τσίπρα ως τον καλύτερο και πιο χαρισματικό πρωθυπουργό που είχε η χώρα. Ο κόσμος είδε ότι δόθηκε μάχη με ένα τοίχο, ο οποίος όμως ράγισε», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ρόδος μπορεί να καταστεί κέντρο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
«Πρέπει να αξιοποιήσουμε την καλή εικόνα που έχει η χώρα στο εξωτερικό. Στόχος να συνδυαστεί ο τουρισμός με την ιατρική φροντίδα. Αυτό θα συμβάλει και στην επέκταση της θερινής περιόδου», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και θύμισε πως κατάφερε να περιληφθούν πολιτικές για τα νησιά στην συνθήκη του Αμστερνταμ.
«Θεωρώ πως για τα νησιά θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές πολιτικές», τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Οι υποψήφιοι βουλευτές
του ΣΥΡΙΖΑ
Την άποψη ότι υπάρχει χρόνος για να γίνουν παρεμβάσεις και να πεισθούν και οι πιο δύσπιστοι στη Ευρώπη για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής κ. Δημήτρης Γάκης.
«Θα πιέσουμε να ευθυγραμμιστεί το σύστημα της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ είμαστε όλοι για να πετύχουμε καλά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Γάκης.
«Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιληφθεί ειδικές πολιτικές για τα νησιά. Αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα για 486 μήνες δεν είχαν κάνει κάτι για τα νησιά. Μόνο τους μειωμένους συντελεστές είχαν θεσπίσει», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.
«Πρέπει να δοθεί έμφαση και στον τομέα της υγείας. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μέριμνα και για αυτό», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Αναστασιάδης.

 Οι συναντήσεις
Την εφαρμογή πολιτικών που θα δώσουν ανάσα σε νοικοκυριά και εργαζόμενους ζήτησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.
«Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.
«Εμείς παλέψαμε για όλα και για τη διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων. Για τον ΕΝΦΙΑ να συστρατευθειτε όλοι . Με αφορμή αυτό θέλω να αναφέρω πως η κυβέρνηση εξελέγη για τέσσερα χρόνια. Για διάφορους λόγους έπεσε. Δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί το πρόγραμμά της σε έξι μήνες. Οι κυβερνήσεις κρίνονται στην τετραετία. Για τους συντελεστές του ΦΠΑ εμείς τους συγκρατήσαμε. Πρέπει να δοθεί και για αυτούς μάχη» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών συνοδευόμενος από τους υποψήφιους βουλευτές κκ. Δημήτρη Γάκη και Νεκτάριο Σαντορινιό είχε συναντήσεις με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο και συζήτησε μαζί τους θέματα που είχαν να κάνουν με το μεταναστευτικό, την εξωτερική πολιτική και την ΤΑ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ