Στο πλαίσιο του «Συμφώνου Φιλίας» που είχε υπογραφεί πέρσι

Συνάντηση με τον δήμαρχο της γαλλικής πόλης Ωβέρνη κ. D. Martinez, τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλοι των Πύργων κ. Zan Claund Dumuyneu, το μέλος του Τάγματος των Ιπποτών Αγίου Ιωάννη κ. Jean Marc Roger, τον κ. Νίκο Δεληγιάννη και την κ. Μαριλένα Σωκιανού από «Σπίτι της Ευρώπης» είχε χθες ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Με την επίσκεψη των Γάλλων επισήμων, εκπληρώθηκε ο σχετικός όρος που περιλαμβάνει το «Σύμφωνο Φιλίας» που είχε υπογραφεί το 2014 στη Γαλλία μεταξύ του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» της Κοινότητας Απολλώνων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Πύργων» της Κοινότητας Μοντέιγ ο Βικόντ Ωβέρνης της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τον όρο τα μονά έτη θα επισκέπτονται τη Γαλλία μέλη του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες» και τα ζυγά έτη, μέλη του Συλλόγου «Οι Φίλοι των Πύργων» θα επισκέπτονται τα Απόλλωνα στη Ρόδο .
«Υποδεχόμαστε σήμερα φίλους καλούς. Στην κοινότητα Μοντέιγ ο Βικόντ της Ωβέρνης γεννήθηκε ο Μεγάλος Μάγιστρος Pier D’Aubusson, ο οποίος θωράκισε με ασήμια μια εικόνα της Παναγίας που σήμερα βρίσκεται στα Απόλλωνα. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να αντιμετωπίσει μια ασθένεια που είχε κτυπήσει τη Μεσαιωνική Πόλη. Το “Σπίτι της Ευρώπης” μας βοήθησε να αναπτύξουμε συνεργασία στα πρότυπα που απαιτεί η ενωμένη Ευρώπη. Με τη βοήθεια της κ. Μαριλένας Σωκιανού έγινε η πρώτη συνάντηση πέρσι στην πατρίδα των προσκεκλημένων. Η συνεργασία ξεκίνησε και έχει προδιαγραφές για το μέλλον. Έχουν γίνει βήματα και θα υπάρχουν οφέλη σε πολλούς τομείς. Βήμα βήμα κτίζονται οι φιλίες και οι συνεργασίες», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλει για να εγκριθεί από το υπουργείο Εξωτερικών η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του Τάγματος των Ιπποτών Αγίου Ιωάννη.
«Αισθάνομαι ευτυχής που βρίσκομαι στη Ρόδο. Επιθυμία μου είναι να μεταφέρω μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φίλοι των Πύργων όσο πιο πολλές όμορφες εντυπώσεις μπορώ από τη Ρόδο στην Ωβέρνη. Θα λειτουργήσω σαν μαγιά για τη ζύμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων. Μετά θα έρθουν σε συνεργασία ίσως τα Επιμελητήρια. Δεν ερχόμαστε με μεγάλες φιλοδοξίες αλλά η μαγιά είναι καλή και θα είναι εξίσου καλό και το ψωμί που θα προκύψει», δήλωσε ο δήμαρχος της Ωβέρνης κ. D. Martinez.
«Ο πολιτιστικός σύλλογος Φίλοι των Πύργων ιδρύθηκε όταν αναστηλώθηκε ο πύργος που γεννήθηκε ο Μεγάλος Μάγιστρος Pier D’Aubusson. Μετά από αυτό θελήσαμε να γνωρίσουμε τον τόπο που έζησε για αρκετές δεκαετίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλοι των Πύργων κ. Zan Claund Dumuyneu
«Θέλουμε να δείξουμε και εμείς τον πολιτισμό μας στη Γαλλία. Μας βοήθησαν η Σωκιανού και η Χαρίτου. Η αδελφοποίηση είναι κάτι καινοτόμο», δήλωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απολλώνων κ. Μανώλης Κυριακάκος.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο αλλά και τον κ. Νίκο Δεληγιάννη που με έφερε στη Ρόδο και μου γνώρισε πολλά επίπεδά της. Επίσης να ευχαριστήσω την κ. Μανία Μιχαηλίδου, την συνεργάτιδά της κ. Άννα Μαρία Κάσδαγλη, που με βοήθησαν πολύ για να έχω πληροφορίες για τη Ρόδο, αλλά και την επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας κ. Αλίκη Μοσχή. Προέρχομαι από την οικογένεια De La Stick. Πρόγονός μου ήταν ένας από τους μεγάλους μάγιστρους στη Ρόδο. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς μου είναι ευγενείς. Οικόσημά τους βρίσκονται στο Μπόντρουμ της γειτονικής Τουρκίας και αλλού. Οι δεσμοί με τη Ρόδο είχαν ξεχαστεί. Επανασυνδέθηκα με το νησί όταν άρχισα να ψάχνω αρχεία που με βοήθησαν να εντοπίσω το νήμα το οποίο με ενώνει με το νησί», δήλωσε από το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη ο κ. Jean Marc Roger.
Να σημειωθεί πως το 2009, οι διοικήσεις των Συλλόγων «Σπίτι της Ευρώπης» στη Ρόδο και τη Λιμουζέν της Γαλλίας, είχαν φέρει σε επικοινωνία τον τότε Δήμο Καμείρου, στον οποίο ανήκε η Κοινότητα Απολλώνων, και την Κοινότητα Μοντέιγ ο Βικόντ της Ωβέρνης, Γαλλίας, με προοπτική να «διδυμοποιηθούν».
Ο δεσμός που ένωνε τις δύο Κοινότητες, Απόλλωνα και Μοντέιγ ο Βικόντ, ήταν η ύπαρξη, από αιώνων, στην εκκλησία του Σταυρού των Απολλώνων εικόνας της Παναγίας με «πουκάμισο» από ασήμι που είχε κάνει σαν τάμα ο Γάλλος Μεγάλος Μάγιστρος Pier D’Aubusson ο οποίος γεννήθηκε στο Μοντέιγ ο Βικόντ.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ