Ειδήσεις

Περιφερειακά αεροδρόμια: Τροχοδρομούν οι… υποψήφιοι

Πλησιάζει η ώρα για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τα 21 περιφερειακά αεροδρόμια. Ονόματα με πολύ μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση αερολιμένων συμμετέχουν στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης.

«Φουντώνει» το, ούτως ή άλλως, σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς πλησιάζει η ώρα, στο τέλος του μήνα, για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τα υποψήφια επενδυτικά σχήματα.

Την πρόθεσή της να καταθέσει δεσμευτική προσφορά και για τις δύο ομάδες αεροδρομίων που αποκρατικοποιούνται γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο η εταιρεία ΜΕΤΚΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση η εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου αναφέρει ότι «στα άμεσα σχέδια της είναι η πρόθεση συμμετοχής της, ατομικά ή ως μέλος κοινοπραξίας στο διαγωνισμό που προκήρυξε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) με την από 04.02.2014 Πρόσκληση για την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για τη σύναψη «Σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη συντήρηση και λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων Ομάδας Α και Ομάδας Β του Ελληνικού Δημοσίου» με ημερομηνία υποβολής την 30.09.2014 ή σε οποιαδήποτε μετ΄ αναβολή ημερομηνία».

Η ΜΕΤΚΑ συμμετέχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό σε κοινό σχήμα με την εταιρεία Corpοration America, ιδιοκτησίας του Αργεντινού επιχειρηματία Εδουάρδο Εβρεκιάν. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό στενός συνεργάτης του κ. Εβρεκιάν είχε, επίσης, αναφέρει ότι η Corporation America σχεδίαζε την κατάθεση προσφοράς για το σύνολο των 21 περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία περιλαμβάνονται στις δύο ομάδες που έχουν συγκροτηθεί. Όπως είχε αναφερθεί στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί στην Νότια Ευρώπη, μέσω των ελληνικών αεροδρομίων. Η Corporation America διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, καθώς διαχειρίζεται συνολικά 51 αεροδρόμια σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Συμμετοχές με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση αεροδρομίων

Ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των 21 περιφερειακών αεροδρομίων έχει συγκεντρώσει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες, με σημαντική εμπειρία στη διαχείριση αεροδρομίων. Άλλωστε το μέγεθος των εταιρειών που συμμετέχουν είναι αυτό που επέτρεψε στον υπουργό Οικονομικών κ. Χαρδούβελη να αναφέρει ότι οι ξένοι επενδυτές κάνουν ουρά για τις ελληνικές υποδομές, μεταξύ των οποίων και για τα ελληνικά αεροδρόμια.

Στην διαγωνιστική διαδικασία μετέχουν επίσης τα σχήματα: Vinci-Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ -Zurich Airport, Fraport – Copelouzos, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Aeroports De La Cote d Azur και η Advent International. Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον κατά την αρχική φάση είχαν εκδηλώσει και εταιρείες προερχόμενες από το Ισραήλ, την Τουρκία και την Κροατία. Ωστόσο οι συμμετοχές αυτές δεν πήραν το «πράσινο φως» για την επόμενη φάση.

Αναμονή υπάρχει για τη συγκρότηση των τελικών σχημάτων καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν συνενώσεις δυνάμεων από τους ενδιαφερόμενους. Εξάλλου αυτό διαφαίνεται, σαφώς, και από την ανακοίνωση της METKA ο οποία, παρότι συμμετέχει στον διαγωνισμό σε κοινοπρακτικό σχήμα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να λάβει διαφορετική μορφή.

Συμβάσεις για 50 χρόνια

Τα 21 αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, συστάδες όπως αποκαλούνται. Η πρώτη συστάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας ενώ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν και κάποιο από τα εξής αεροδρόμια: Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου.

Στη δεύτερη συστάδα έχουν ενταχθεί τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να εντάξουν στην ομάδα τους και κάποιο από εξής: Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.

Οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν να αναλάβουν την χρήση χρήση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση των 21 περιφερειακών αερολιμένων, για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τα 50 έτη.

Οι επενδυτές θα κληθούν να υλοποιήσουν επενδύσεις της τάξης των 220 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούν στην αναβάθμιση υποδομών αλλά και σε άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά την πρώτη τριετία της παραχώρησης. Γεγονός είναι, πάντως, ότι είναι εξαιρετική η χρονική συγκυρία που διεξάγεται ο διαγωνισμός, σε μια στιγμή που τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Πηγή: euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου