Ειδήσεις

Μεγάλο σκάνδαλο στην Κω: Υπεξαίρεση χρημάτων από λογιστικό γραφείο

Τεράστιες διαστάσεις, έχει ήδη πάρει το θέμα με την υπεξαίρεση χρημάτων επιχειρηματιών της Κω, από το λογιστικό γραφείο Νίκου και Ανδρέα Κιλιμάτου. Στις μηνύσεις που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί – είτε ατομικά, είτε ομαδικά – από 30 περίπου επιχειρηματίες, υπολογίζεται ότι το ποσό της υπεξαίρεσης ξεπερνά τα 2 εκ. ευρώ, ενώ οι μηνύσεις στρέφονται, κατά των 2 αδελφών που διατηρούν λογιστικό γραφείο, αλλά και «παντός ετέρου συναυτουργού, ηθικού αυτουργού, αμέσου ή εμμέσου συνεργού».
Σε δηλώσεις του εξάλλου, ο δικηγόρος των θυμάτων κ. Κουτσαντώνης, επέρριψε επίσης ευθύνες σε υπαλλήλους του ΚΕΠ Κω, του ΙΚΑ Κω και του Α.Τ. Κω, ενώ σε μία εκ των μηνύσεων που έχουν υποβληθεί, ζητείται η διερεύνηση της ποινικής ευθύνης, «υπό την έννοια της συμμετοχής ή της με οποιαδήποτε μορφή συνέργειας στην τέλεση της εις το ιστορικό πράξης της πλαστογραφίας, των υπαλλήλων που επικύρωσαν τη γνησιότητα της υπογραφής μου και τη φυσική μου παρουσία στις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες, ήτοι του Σταμάτη Γ. (Αστυνομικό Τμήμα Κω) και των Κίννα Νικ. Και Παρασκευά Χρ. (ΚΕΠ Δήμου Κω), ως επίσης να ερευνηθεί η πιθανότητα συμμετοχής στην τέλεση όλων των εις το ιστορικών πράξεων της μητέρας των μηνυομένων Πανελλήνιας Κιλιμάτου».
Ο Νίκος Κιλιμάτος, μιλώντας στο «ΒτΚ», αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση και αρκέστηκε στο «θα μιλήσω όταν πρέπει», ενώ σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο ΚΕΠ, έχουν πάρει προθεσμία για να καταθέσουν εξηγήσεις, μετά την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελέας Κω.
ΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ…
ΝΗΠΙΟ 3 ΧΡΟΝΩΝ!
Ένας εκ των επιχειρηματιών, που κατέβαλε από το Νοέμβριο του 2012, έως τον Απρίλιο του 2014 περί τα 12.600 ευρώ στο λογιστικό γραφείο για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών της επιχείρησής του, βρέθηκε να χρωστάει 26.400 ευρώ. Προκειμένου να μην καταλάβει ο επιχειρηματίας ότι υπάρχει χρέος προς το ΙΚΑ, πλαστογράφησαν εξουσιοδοτήσεις του, το 2012 και το 2014 και με αυτές, «οι μηνυόμενοι μετέβησαν στο αρμόδιο υποκατάστημα ΙΚΑ Κω και παρέλαβαν τις εις βάρος μου εκδοθείσες διοικητικές πράξεις (ΠΕΕ και ΠΕΠΕΕ), εξασφαλίζοντας έτσι την άγνοιά μου και τη συνέχιση της εγκληματικής συμπεριφοράς τους.
Στο σημείο αυτό και ανεξάρτητα από τη βαρύτατη ποινική ευθύνη των ανωτέρω προσώπων, των προθέσεών τους και του εγκληματικού αποτελέσματος που επεδίωξαν και επέτυχαν, σε καμία από τις «εξουσιοδοτήσεις» δεν περιέχεται η ειδική και ρητή εντολή προς τους κατηγορουμένους ή τους υπαλλήλους τους να παραλαμβάνουν τις ανωτέρω πράξεις, ούτε να προβαίνουν σε ρυθμίσεις οφειλής ασφαλιστικών εισφορών και, κατά συνέπεια, πρέπει να ερευνηθούν και οι ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων του ΙΚΑ Κω που τους επέδιδαν τις ανωτέρω Πράξεις και δέχονταν απ’ αυτούς αιτήματα ρύθμισης των δήθεν οφειλών μου.
Το γεγονός αυτό αξιολογείται ως ιδιαίτερα κρίσιμο και σημαντικό δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση οι πράξεις αυτές (ΠΕΕ και ΠΕΠΕΕ) θα είχαν επιδοθεί σε μένα, θα είχα λάβει γνώση των τεκταινομένων και θα είχα «προλάβει» (τουλάχιστον), όπως εξ άλλου και οι λοιποί μηνυτές, τη μεγάλη έκταση του εγκληματικού αποτελέσματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η μήνυση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην από 3-4-2014 «εξουσιοδότηση» ανεγράφη ως έτος γεννήσεώς του επιχειρηματία το έτος 2011 (αντί του ορθού 1977), δηλαδή βεβαιώθηκε, ότι εμφανίστηκε με την αστυνομική του ταυτότητα και «υπέγραψε» νήπιο 3 ετών…
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Άλλο θύμα, από τον Φεβρουάριο του 2009, έως τον Αύγουστο το 2014, κατέβαλε στο Λογιστικό Γραφείο 6.125 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές και βρέθηκε με χρέη 8.375 ευρώ. Και πάλι οι κατηγορούμενοι κατάρτισαν πλαστή εξουσιοδότηση και στη συνέχεια επικύρωσαν…
«Ενδεικτικό της θρασύτητας και της σπουδής των κατηγορουμένων», αναφέρει το θύμα στη μήνυσή του, «αλλά και της άκρως επιλήψιμης συμπεριφοράς του εν λόγω υπαλλήλου του ΚΕΠ είναι ότι στην «εξουσιοδότηση» ανεγράφησαν τα στοιχεία της προηγούμενης αστυνομικής μου ταυτότητας (ΑΑ 8……./1982) και όχι τα στοιχεία της ταυτότητας που έφερα (ΑΖ 9…../2008) κατά τον χρόνο επικύρωσης της δήθεν γνησιότητας της υπογραφής μου.
«ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΦΕΙΛΗΣ»
Σε 2 τουλάχιστον περιπτώσεις, ο κ. Ν. Κιλιμάτος έδωσε σε επιχειρηματίες «Αναγνώριση Οφειλής», μία για 30.000 και άλλη μία για 9.000 ευρώ, ενώ σε σημείωμά του, μετά από αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων που υπέβαλε θύμα του, δηλώνει ότι αναλαμβάνει πλήρως και καθ’ ολοκληρία την ευθύνη, σημειώνοντας ότι ο αδελφός του Ανδρέας «ουδέν γνώριζε περί των πεπραγμένων» του.
Να σημειώσουμε πάντως, ότι με Προσωρινή Διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου, έγινε δεκτή η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του θύματος, για την απαγόρευση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των αδελφών Κιλιμάτου.
ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ Η ΛΙΣΤΑ
Η λίστα με τους επιχειρηματίες – θύματα είναι μακρά και τα ποσά αυξομειώνονται, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης και τα χρόνια συνεργασίας με το Λογιστικό Γραφείο. Ανάμεσά τους, οι Μ. Μαίρη, Ν. Καρβούνης, Μ. Κουρούνη, Γ. και Θ. Τσολάκης, Γ. Αλεξίου, Ι. Τσιρπανλής. Δ. Πιζάνιας και Η. Μαμάη. Το αποτέλεσμα, για όλους, το ίδιο. Χρέη. Δυσβάσταχτα. Τα ποσά, για τους περισσότερους είναι «ασύλληπτα». Οι μαρτυρίες τους, ξεχειλίζουν από απόγνωση και απελπισία.
«Είχα μια υγιέστατη επιχείρηση, με 7 άτομα προσωπικό και τώρα δεν ξέρω πως θα ανταπεξέλθω καν στα καθημερινά έξοδα της οικογένειάς μου. Σκέφτομαι να αρχίσω να ψάχνω για μεροκάματο, γιατί το μαγαζί δύσκολα θα μπορέσω να το κρατήσω», λέει ένας εκ των επιχειρηματιών.
«Χρωστάω περισσότερα απ’ ότι τον καιρό που ξεκίνησα τη δουλειά μου. Δεν γίνεται να βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα. Και μιλάμε για λεφτά που έχουμε ήδη πληρώσει…», μαρτυρά ένας άλλος.
«Αν μπούμε στη ρύθμιση για όλα αυτά τα χρέη, θα πρέπει να πληρώνω για τα επόμενα 12 χρόνια, πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα. Εποχιακό μαγαζί έχω, που θα βρεθούν όλα αυτά τα λεφτά; Και τι φταίνε τα παιδιά μου να πληρώνουν μια ζωή;», αναρωτιέται ένας τρίτος.
Άνθρωποι που προσπαθούσαν να στήσουν μια ζωή, μια επιχείρηση, μια οικογένεια. Και που βρέθηκαν ξαφνικά να χρωστάνε – μικρές ή μεγάλες – περιουσίες. Λεφτά που είχαν πληρώσει και τώρα πρέπει να ξαναπληρώσουν. Μοιραία, κάποιοι δεν άντεξαν. Νευρικοί κλονισμοί, ασθένειες, φάρμακα. Και φυσικά θυμός. Κι ένα «γιατί;»…
Ρ. Σπυρόπουλος (Διοικητής ΙΚΑ): ΠΑΓΩΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
Μετά από συνάντηση του πληρεξούσιου δικηγόρου των θυμάτων κ. Κουτσαντώνη (που θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Κω για να συναντηθεί με τους πελάτες του), με τον Διοικητή του ΙΚΑ, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, αποφασίστηκε, όπως υποστηρίζει ο Δικηγόρος, το πάγωμα των διαδικασιών (κατασχέσεων, επιβολή προστίμων κ.α.) μέχρι να εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου