ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Ποιες χώρες ηγούνται της παγκόσμιας ανάπτυξης – Στην 9η θέση η Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Στην πρώτη δεκάδα των χωρών του κόσμου και συγκε­κρι­μένα στην ένατη θέση φιγου­ρά­ρει η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της το 2023 σύμφωνα με το World Tourism Barometer του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Του­ρι­σμού. Η παν­δη­μία επέφερε πολλές αλλαγές στην σχετική κατά­ταξη των χωρών και δεδο­μέ­νης της άμεσης ανά­καμ­ψης της χώρας μας σε επίπεδα υψη­λό­τερα του 2019, οδήγησε την Ελλάδα από την 13η θέση στην παγκό­σμια λίστα τη χρονιά εκείνη στην ένατη το 2023.

Η Ελλάδα πέρασε την Αυστρία αλλά και χώρες όπως η Κίνα , Ιαπωνία και Ταϊ­λάνδη που προ­πο­ρευό­ταν το 2019.

Ειδι­κό­τερα το 2019 η χώρα μας βρί­σκο­νταν στην 13 θέση με 31,3 εκατ. του­ρί­στες ενώ στην δωδέ­κατη θέση ήταν η Ιαπωνία με 31,9 εκατ. του­ρί­στες στην ενδέ­κατη η Αυστρία με 31,9 εκατ. επίσης, στη όγδοη η Ταϊ­λάνδη με 39,9 εκατ. και στην τέταρτη η Κίνα με 65,7 εκατ.

Ιαπωνία, Ταϊ­λάνδη και Κίνα, δεν έχουν ανα­κάμ­ψει ακόμη μετά την παν­δη­μία ενώ η Αυστρία έφτασε το 2023 τα 30,9 εκατ. αφίξεις. Ωστόσο η Ελλάδα με 32,7 εκατ. αφίξεις βρέθηκε στην ένατη θέση το 2023.

Στις πρώτες οκτώ θέσεις της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης το 2023, φιγου­ρά­ρουν οι Γαλλία, Ισπανία, Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες, Ιταλία, Τουρκία, Μεξικό, Ηνωμένο Βασί­λειο και Γερ­μα­νία. Να σημειω­θεί ακόμη η εντυ­πω­σιακή άνοδος των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των που από την 19η θέση το 2019 βρέ­θη­καν στην 12η το 2023 και της Σαου­δι­κής Αραβίας (από την 25η θέση στην 14η μέσα σε τέσσερα χρόνια. Σταθερά στην 15η θέση της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης η Πορ­το­γα­λία.

Στην τρίτη θέση στην Ευρώπη το 2024

Στο μεταξύ τα δυο πρώτα τρίμηνα του 2024 η του­ρι­στική δρα­στη­ριό­τητα στην Ευρώπη ακο­λού­θησε σε μεγάλο βαθμό παρό­μοια τάση. Τα διεθνή ταξίδια αυξή­θη­καν σε όλη την ήπειρο σε σύγκριση με πέρυσι, με τις αφίξεις από το εξω­τε­ρικό να αυξά­νο­νται κατά 12% και τις δια­νυ­κτε­ρεύ­σεις να αυξά­νο­νται 10% με βάση τα στοι­χεία από τους ανα­φέ­ρο­ντες ευρω­παϊ­κούς προ­ο­ρι­σμούς, σύμφωνα με την έρευνα «EUROPEAN TOURISM: TRENDS & PROSPECTS, Q2/2024» της «European Travel Commission».

Στις πρώτες θέσεις των χωρών που παρου­σιά­ζουν τη μεγα­λύ­τερη αύξηση των αφίξεων στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περυ­σινή περίοδο, αλλά και με το 2019 βρί­σκε­ται η Ελλάδα.

Αξιο­ση­μεί­ω­τες αυξή­σεις στις διε­θνείς του­ρι­στι­κές αφίξεις, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 κατα­γρά­φη­καν σε λιγό­τερο γνω­στούς προ­ο­ρι­σμούς όπως η Σερβία (+40%) και η Βουλ­γα­ρία (+29%), καθώς και σε δια­χρο­νικά αγα­πη­μέ­νους προ­ο­ρι­σμούς όπως η Μάλτα (+37%), η Πορ­το­γα­λία (+26%), η Τουρκία (+22%) και η Ελλάδα (20,4%). Οι σκαν­δι­να­βι­κές χώρες παρου­σιά­ζουν επίσης αυξα­νό­μενη απήχηση, με αύξηση των δια­νυ­κτε­ρεύ­σεων από αλλο­δα­πούς στη Δανία (+38%), τη Νορ­βη­γία (+18%) και τη Σουηδία (+9%). Αυτό δείχνει αυξα­νό­μενη επι­τυ­χία εκτός της Νότιας Ευρώπης και σε προ­ο­ρι­σμούς που είναι σχετικά πιο ακριβοί.

Αντί­θετα, η περιοχή της Βαλ­τι­κής συνε­χί­ζει να αντι­με­τω­πί­ζει δυσκο­λίες, με τη Λετονία (-24%), την Εσθονία (-16%) και τη Λιθουα­νία (-15%) να εξα­κο­λου­θούν να παρου­σιά­ζουν διε­θνείς αφίξεις πολύ χαμη­λό­τε­ρες από το 2019.

Σε σύγκριση με την αντί­στοιχη περίοδο του 2023, η Ελλάδα βρί­σκε­ται στην τρίτη θέση από πλευράς ανόδου των διεθνών του­ρι­στι­κών αφίξεων, με αύξηση 24,4%, με πρώτη τη Μάλτα (+31,3%) και δεύτερη τη Νορ­βη­γία (+28%).

Ενώ, παράλ­ληλα, τοπο­θε­τεί­ται και στις χώρες με τις σημα­ντι­κό­τε­ρες αυξή­σεις στις εισερ­χό­με­νες δαπάνες από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, ευρι­σκό­μενη στη δεύτερη θέση, με αύξηση 25%, με πρώτη την Ισπανία (25%), τρίτη την Ιταλία (20%) και τέταρτη τη Γαλλία (16%).

Επίσης στα αξιο­ση­μεί­ωτα του 2024 η άνοδος στις διε­θνείς αερο­πο­ρι­κές αφίξεις στην Αλβανία (+86%), τη Σερβία (+48%) και το Μαυ­ρο­βού­νιο (+31%), και η συμβολή Κινέζων (+9%) και Αμε­ρι­κά­νων (+8%) στην άνοδο του του­ρι­στι­κού ρεύ­μα­τος προς την Ευρώπη.


Ρεπορ­τάζ Λάμπρος Καρα­γε­ώρ­γος 

Πηγή: ot.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.