ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει για τις αφίξεις σε Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Η ζή­τη­ση για του­ρι­σμό στην Ευ­ρώ­πη ανα­μέ­νε­ται να δια­τη­ρή­σει ανο­δι­κή τρο­χιά για το 2019, σύμ­φω­να με την τε­λευ­ταία τρι­μη­νιαία έκ­θε­ση «European Tourism – Trends & Prospects 2019» από την Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή Τα­ξι­διών (ETC).

Ενώ οι με­γα­λύ­τε­ρες αγο­ρές μα­κρι­νών απο­στά­σε­ων της Ευ­ρώ­πης συ­νε­χί­ζουν να υπο­στη­ρί­ζουν την ανά­πτυ­ξη του του­ρι­σμού, η συμ­βο­λή της εν­δο­ευ­ρω­παϊ­κής ζή­τη­σης θα κα­τα­στεί ακόμη πιο ση­μα­ντι­κή.

Παρά τις αβέ­βαιες εμπο­ρι­κές σχέ­σεις με­τα­ξύ Κίνας και ΗΠΑ και της ζή­τη­σης για τα­ξί­δια, προ­βλέ­πε­ται ρυθ­μός αύ­ξη­σης 3,6%, ο οποί­ος ευ­θυ­γραμ­μί­ζε­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο με τον ετή­σιο ιστο­ρι­κό μέσο όρο από το 2008 έως το 2018, αλλά χα­μη­λό­τε­ρος από αυτόν του 2018.

Θε­τι­κές οι προ­ο­πτι­κές για την Ελ­λά­δα, παρά την επι­στρο­φή αντα­γω­νι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών

Η πε­ριο­χή των Βαλ­κα­νί­ων δεί­χνει να είναι η κο­ρυ­φαία σε σχέση με την αύ­ξη­ση των αφί­ξε­ων με το Μαυ­ρο­βού­νιο πα­ρου­σιά­ζο­ντας άνοδο 50%, τη Σλο­βε­νία ​​και την Ελ­λά­δα κατά 8%, αντα­να­κλώ­ντας τα οφέλη της διευ­ρυ­μέ­νης επο­χής του του­ρι­σμού και της εξει­δι­κευ­μέ­νης εμπο­ρί­ας.

Oι προ­ο­πτι­κές για την Ελ­λά­δα χα­ρα­κτη­ρί­ζο­νται θε­τι­κές στην έκ­θε­ση «European Tourism – Trends & Prospects 2019», παρά την επι­στρο­φή αντα­γω­νι­στι­κών προ­ο­ρι­σμών όπως επι­ση­μαί­νε­ται.

Το Μαυ­ρο­βού­νιο έχει επω­φε­λη­θεί από τη βελ­τί­ω­ση της προ­σβα­σι­μό­τη­τας στις αε­ρο­πο­ρι­κές με­τα­φο­ρές και από διά­φο­ρες δρα­στη­ριό­τη­τες προ­ώ­θη­σης που εφαρ­μό­ζο­νται από τις εθνι­κές του­ρι­στι­κές αρχές.

Από την άλλη πλευ­ρά, μέχρι τον Απρί­λιο έχει ανα­φερ­θεί μεί­ω­ση της Ισλαν­δί­ας (11%), της Ρου­μα­νί­ας (7%) και της Εσθο­νί­ας (2%).

Στην πε­ρί­πτω­ση της Ισλαν­δί­ας, η κα­τάρ­ρευ­ση του αε­ρο­με­τα­φο­ρέα χα­μη­λού κό­στους Wow Air το Μάρ­τιο έχει επι­δει­νώ­σει την πτώση.

Η μεί­ω­ση στην Εσθο­νία θα μπο­ρού­σε να εξη­γη­θεί από τη μεί­ω­ση των αφί­ξε­ων από τη Ρωσία – μία από τις με­γα­λύ­τε­ρες αγο­ρές πηγών – η οποία ήταν κάτω από 8,7% σε σύ­γκρι­ση με την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του προη­γού­με­νου έτους.

Η ευ­ρω­παϊ­κή ανά­πτυ­ξη αε­ρο­με­τα­φο­ρών υπε­ρέ­βη την πα­γκό­σμια αύ­ξη­ση των αε­ρο­πο­ρι­κών επι­βα­τών

Σε πα­γκό­σμιο επί­πε­δο, η Ευ­ρώ­πη υπε­ρέ­βη όλες τις άλλες πε­ριο­χές, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση κατά 7% στα έσοδα ανά χι­λιό­με­τρο (RPK) τους πρώ­τους τέσ­σε­ρις μήνες του έτους σε σύ­γκρι­ση με πέ­ρυ­σι.

Αυτό έρ­χε­ται παρά την πίεση της αυ­ξη­μέ­νης ζή­τη­σης και της πε­ριο­ρι­σμέ­νης ικα­νό­τη­τας ελέγ­χου της ενα­έ­ριας κυ­κλο­φο­ρί­ας, η οποία είχε τον αντί­κτυ­πο της αύ­ξη­σης των πι­θα­νών κα­θυ­στε­ρή­σε­ων και ακυ­ρώ­σε­ων και ήδη έχει εκτι­μη­θεί ότι θα κο­στί­σει στην οι­κο­νο­μία της ΕΕ 17,6 δις ευρώ το 2018.

Με­τα­ξύ των βα­σι­κών αγο­ρών πηγών με­γά­λων απο­στά­σε­ων της Ευ­ρώ­πης, οι ΗΠΑ και η Κίνα εξα­κο­λου­θούν να ξε­χω­ρί­ζουν όσον αφορά τη συμ­βο­λή τους στην ανά­πτυ­ξη του ευ­ρω­παϊ­κού του­ρι­σμού, αντι­προ­σω­πεύ­ο­ντας πο­σο­στό 11% και 4% αντί­στοι­χα.

Ποιους προ­ο­ρι­σμούς επι­λέ­γουν οι Αμε­ρι­κα­νοί τα­ξι­διώ­τες

Tις ση­μα­ντι­κό­τε­ρες αυ­ξή­σεις στις αφί­ξεις από τις ΗΠΑ στις αρχές του έτους, είδαν τρεις πε­ριο­χές παρά την πι­θα­νή επι­βρά­δυν­ση της αμε­ρι­κα­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

  • Ελ­λά­δα (+ 47%)
  • Τουρ­κία (+ 37%)
  • Κύπρο (+ 33%)

Ποιους προ­ο­ρι­σμούς επι­λέ­γουν οι Κι­νέ­ζοι τα­ξι­διώ­τες

Οι Κι­νέ­ζοι τα­ξι­διώ­τες επι­κε­ντρώ­θη­καν κυ­ρί­ως στους νό­τιους / με­σο­γεια­κούς προ­ο­ρι­σμούς.

  • Μαυ­ρο­βού­νιο (+ 150%)
  • Λι­θουα­νία (+ 77%)
  • Κύ­προς (+ 62%)
  • Κρο­α­τία (+ 44%)

Εστί­α­ση στο “Έτος Του­ρι­σμού”, που φέρ­νει πολ­λα­πλά οφέλη στον κλάδο

Τα έτη του­ρι­σμού, έχουν γίνει ένα πιο ση­μα­ντι­κό χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό των δι­με­ρών σχέ­σε­ων με­τα­ξύ των χωρών τα τε­λευ­ταία χρό­νια.

Στόχο έχουν να πα­ρέ­χουν μια ώθηση για την ανά­πτυ­ξη της σύν­δε­σης με­τα­ξύ των χωρών και βοη­θούν τους προ­ο­ρι­σμούς να διευ­ρύ­νουν την ελ­κυ­στι­κό­τη­τά τους στις αγο­ρές πηγών.

Όπως απο­δει­κνύ­ε­ται από την επι­τυ­χία του Έτους Του­ρι­σμού ΕΕ-Κίνας το 2018, τέ­τοιου εί­δους εται­ρι­κές σχέ­σεις μπο­ρούν να λει­τουρ­γή­σουν ως κα­τα­λύ­της για τα­χύ­τε­ρη ανά­πτυ­ξη από τις ανα­πτυσ­σό­με­νες και τις μα­κρι­νές αγο­ρές.

Εκτός από το να βοη­θή­σουν τους προ­ο­ρι­σμούς της ΕΕ να κερ­δί­σουν το με­ρί­διο της κι­νε­ζι­κής ζή­τη­σης μα­κρι­νών απο­στά­σε­ων, το Ετος Του­ρι­σμού ΕΕ-Κίνας αντι­στοι­χού­σε επί­σης σε κά­ποια αύ­ξη­ση του με­ρι­δί­ου αγο­ράς για προ­ο­ρι­σμούς εκτός ΕΕ κατά την ίδια πε­ρί­ο­δο.

Αυτή η διείσ­δυ­ση απο­τε­λεί συ­νάρ­τη­ση της συ­μπα­γούς γε­ω­γρα­φί­ας της Ευ­ρώ­πης και της σχε­τι­κής εγ­γύ­τη­τας πολ­λών προ­ο­ρι­σμών, επι­τρέ­πο­ντας στους τα­ξι­διώ­τες των μα­κρι­νών τα­ξι­διών να με­γι­στο­ποι­ή­σουν την αξία του τα­ξι­διού τους.

πηγή tourismtoday.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.