ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Μεσόγειος κινδυνεύει από τα πλαστικά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πλαστικά θάλασσα

Οι επι­στή­μο­νες εκτι­μούν ότι 1.455 τόνοι πλα­στι­κού επι­πλέ­ουν σή­με­ρα στη Με­σό­γειο θά­λασ­σα, ενώ θα­λάσ­σια σκου­πί­δια έχουν βρε­θεί σε όλα τα ύδατα της Ευ­ρώ­πης. Το 94% των πλα­στι­κών απορ­ριμ­μά­των εκτι­μά­ται ότι βρί­σκε­ται στον βυθό της θά­λασ­σας.

Στην Ελ­λά­δα από τους 180.000 – 300.000 τό­νους πλα­στι­κής συ­σκευα­σί­ας που πα­ρά­γο­νται ετη­σί­ως (ενώ το σύ­νο­λο της ετή­σιας ζή­τη­σης σε πλα­στι­κό υπο­λο­γί­ζε­ται κοντά στους 500.000 τό­νους), μόλις ένα μικρό πο­σο­στό από αυτή την πο­σό­τη­τα ανα­κυ­κλώ­νε­ται. Σύμ­φω­να με τον Ιν­στι­τού­το Έρευ­νας Λια­νε­μπο­ρί­ου Κα­τα­να­λω­τι­κών Αγα­θών (ΙΕΛΚΑ) κατά μέσο όρο χρη­σι­μο­ποιού­με στην Ελ­λά­δα 363 πλα­στι­κές σα­κού­λες/άτομο.

«Τα νού­με­ρα είναι απο­γοη­τευ­τι­κά και το πρό­βλη­μα τε­ρά­στιο» το­νί­ζει στο Αθη­ναϊ­κό – Μα­κε­δο­νι­κό Πρα­κτο­ρείο Ει­δή­σε­ων ο υπεύ­θυ­νος εκ­στρα­τεί­ας για την προ­στα­σία του θα­λάσ­σιου πε­ρι­βάλ­λο­ντος της Greenpeace, Άλκης Κα­φε­τζής. «H εξάρ­τη­ση μας από το πλα­στι­κό μιας χρή­σης έχει με­τα­τρέ­ψει τη θά­λασ­σα σε μια πε­λώ­ρια χω­μα­τε­ρή. Η κα­τά­στα­ση είναι τόσο σο­βα­ρή που ορι­σμέ­νες πε­ριο­χές της χώρας έχουν πάρει την από­φα­ση να το­πο­θε­τή­σουν πλωτά φράγ­μα­τα σε πο­λυ­σύ­χνα­στες πα­ρα­λί­ες που θα συ­γκρα­τούν τα επι­πλέ­ο­ντα σκου­πί­δια, ώστε να μην ενο­χλούν τους λουό­με­νους. Αν δε μειώ­σου­με ρι­ζι­κά το πλα­στι­κό μιας χρή­σης στη ζωή μας το πρό­βλη­μα θα γίνει με­γα­λύ­τε­ρο και καμία λύση δεν θα είναι αρ­κε­τή».

Από τις 20 Ιου­λί­ου μέχρι τις 31 Ιου­λί­ου ένα δια­φο­ρε­τι­κό πλοίο θα τα­ξι­δέ­ψει στο Αι­γαίο και Ιόνιο Πέ­λα­γος με ελεύ­θε­ρη εί­σο­δο και ανοι­χτό κα­τά­στρω­μα σε όλους όσοι θέ­λουν να το επι­σκε­φθούν για να ενη­με­ρω­θούν για το πρό­βλη­μα.

Πρό­κει­ται για το Rainbow Warrior της Greenpeace το οποίο θα βρε­θεί στην Ελ­λά­δα στις 20 και 21 Ιου­λί­ου στη Ζά­κυν­θο, στις 24 και 25 Ιου­λί­ου στο Ηρά­κλειο και στις 30 και 31 Ιου­λί­ου στη Σύρο. Όπως υπο­γραμ­μί­ζει ο κ. Κα­φε­τζής αυτή η πε­ριο­δεία είναι ένα κομ­μά­τι της με­σο­γεια­κής πε­ριο­δεί­ας που ξε­κί­νη­σε τον Ιού­νιου από την Ισπα­νία κι έχει πε­ρά­σει κι από Ιτα­λία, Κρο­α­τία, θα έρθει στην Ελ­λά­δα και θα συ­νε­χί­σει στη Βουλ­γα­ρία.

Στό­χος της ορ­γά­νω­σης είναι να ανα­δεί­ξει το μέ­γε­θος του προ­βλή­μα­τος όσον αφορά την ρύ­παν­ση της Με­σο­γεί­ου από τα πλα­στι­κά. Γε­νι­κά, όπως υπο­στη­ρί­ζει ο κ. Κα­φε­τζής οι ρύποι στην Με­σό­γειο κι­νού­νται σε υψηλά επί­πε­δα. «Για αυτό κι ένα μέρος της απο­στο­λής μας είναι το ερευ­νη­τι­κό», το­νί­ζει και προ­σθέ­τει: «Με ένα ει­δι­κό δίχτυ θα πά­ρου­με δείγ­μα­τα από ση­μεία που έχου­με επι­λέ­ξει, τα οποία θα ανα­λυ­θούν για να δούμε την πο­σό­τη­τα και πυ­κνό­τη­τα των μι­κρο­πλα­στι­κών. Πέρα όμως από την δειγ­μα­το­λη­ψία για τα πλα­στι­κά θα έχου­με και ει­δι­κές κά­με­ρες που θα βι­ντε­ο­σκο­πούν τον βυθό σε συ­γκε­κρι­μέ­να ση­μεία γύρω από νησιά που θα πε­ρά­σου­με με το πλοίο, ώστε να δούμε την έκτα­ση του προ­βλή­μα­τος».

Όπως συ­στή­νει ο κ. Κα­φε­τζής τα βή­μα­τα που πρέ­πει να ακο­λου­θούν οι κα­τα­να­λω­τές είναι αρ­χι­κά η μεί­ω­ση χρή­σης πλα­στι­κών, η επα­να­χρη­σι­μο­ποί­η­ση, η ανα­κύ­κλω­ση και στο τέλος η απόρ­ρι­ψη, δη­λα­δή να μην πε­τά­νε πλα­στι­κά στις ακτές και στις πα­ρα­λί­ες. «Την με­γα­λύ­τε­ρη ευ­θύ­νη βέ­βαια την έχουν οι εται­ρεί­ες αλλά και οι πο­λι­τι­κές. Ο κα­τα­να­λω­τής έχει το δικό του με­ρί­διο ευ­θύ­νης και μπο­ρεί να πα­ρέμ­βει όσο μπο­ρεί», είπε.

Σύμ­φω­να με τις έρευ­νες το 80% των πλα­στι­κών που βρέ­θη­καν στους ωκε­α­νούς προ­έρ­χο­νται από την ξηρά.

Το υπό­λοι­πο 20% προ­έρ­χε­ται από πλοία, υπε­ρά­κτιες πλατ­φόρ­μες εξό­ρυ­ξης πε­τρε­λαί­ου και φορ­τη­γά-πλοία. Δε­δο­μέ­νης της εκτε­τα­μέ­νης και μα­ζι­κής χρή­σης των πλα­στι­κών μιας χρή­σης και της ανε­πάρ­κειας των συ­στη­μά­των δια­χεί­ρι­σης απορ­ριμ­μά­των, οι επι­στή­μο­νες εκτι­μούν ότι πε­ρί­που 4,8 με 12,7 εκα­τομ­μύ­ρια τόνοι πλα­στι­κού κα­τα­λή­γουν στους ωκε­α­νούς. Το νού­με­ρο αυτό για τις 23 χώρες της ΕΕ που βρέ­χο­νται από θά­λασ­σα είναι 50 με 120 χι­λιά­δες τόνοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.