ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερψηφίστηκε η συμφωνία με 229 “ναι”- Βαριές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Τσίπρας

Νόμος του κρά­τους είναι πλέον το νο­μο­σχέ­διο με τα προ­α­παι­τού­με­να της συμ­φω­νί­ας λαμ­βά­νο­ντας 229 “ναι”, 32 “όχι” και 6 “παρών”

Στην πιο κρί­σι­μη ψη­φο­φο­ρία για την πο­ρεία του τόπου, την ψη­φο­φο­ρία για τα προ­α­παι­τού­με­να της συμ­φω­νί­ας Ελ­λά­δας – ΕΕ, τρια­ντα­εν­νέα βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δια­φο­ρο­ποι­ή­θη­καν από την κομ­μα­τι­κή γραμ­μή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ , αγνο­ώ­ντας τη δρα­μα­τι­κή έκ­κλη­ση του Αλέξη Τσί­πρα “ψη­φί­στε να μην πέ­σου­με”.

Τα μέτρα της συμ­φω­νί­ας ωστό­σο πέ­ρα­σαν από τη Βουλή με ευ­ρύ­τα­τη πλειο­ψη­φία, καθώς σύσ­σω­μα τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης, υπερ­ψή­φι­σαν συ­ντε­ταγ­μέ­να το νο­μο­σχέ­διο.

Από τους τρια­ντα­εν­νέα δια­φω­νού­ντες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, οι τρια­ντα­δύο ψή­φι­σαν ‘Όχι”, οι οκτώ δή­λω­σαν “παρών” ενώ ση­μειώ­θη­κε και μία αποχή. Όπερ ση­μαί­νει ότι η Κυ­βέρ­νη­ση πα­ρό­τι τυ­πι­κά δια­τη­ρεί τη δε­δη­λω­μέ­νη, διευ­ρύ­νει το πο­λι­τι­κό ζή­τη­μα που αντι­με­τω­πί­ζει ήδη από την πρώτη ψη­φο­φο­ρία της πε­ρα­σμέ­νης Πα­ρα­σκευ­ής.

Πλέον ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας κα­λεί­ται να δια­χει­ρι­στεί μια δύ­σκο­λη κα­τά­στα­ση. Μπο­ρεί τυ­πι­κά η κυ­βέρ­νη­ση να μην έχει χάσει την δε­δη­λω­μέ­νη (δε­δο­μέ­νου πως για κάτι τέ­τοιο χρειά­ζε­ται ει­δι­κή ψη­φο­φο­ρία), ωστό­σο επί της ου­σί­ας, αυτή πλέον δεν υπάρ­χει. Ο κ. Τσί­πρας έχει να δια­χει­ρι­στεί το μείον 38 στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή του ομάδα.

Το Μα­ξί­μου ωστό­σο σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες εκτι­μά ότι προς ώρας οι απώ­λειες είναι δια­χει­ρί­σι­μες και αυτό που προ­έ­χει αυτή τη στιγ­μή είναι η συμ­φω­νία. Επ αυτού, κυ­βερ­νη­τι­κές πηγές, ανέ­φε­ραν σχο­λιά­ζο­ντας το απο­τέ­λε­σμα της ψη­φο­φο­ρί­ας: “Συ­νε­χί­ζου­με, πάμε για ολο­κλή­ρω­ση της συμ­φω­νί­ας”.

Νω­ρί­τε­ρα, ο πρω­θυ­πουρ­γός είχε δη­λώ­σει ότι “δεν υπάρ­χουν αυ­τό­χει­ρες βου­λευ­τές που θα ρί­ξουν την κυ­βέρ­νη­ση”, δια­σώ­ζω­ντας ίσως κά­ποιες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις της τε­λευ­ταί­ας στιγ­μής, ενώ το όριο των “120” ψήφων της συ­μπο­λί­τευ­σης που είχε θέσει το Μέ­γα­ρο Μα­ξί­μου ως “μέτρο” εξε­λί­ξε­ων, το πέ­ρα­σε έστω και με λίγες ψή­φους.

Και τούτο διότι οι πρω­ι­νές εκτι­μή­σεις του Με­γά­ρου Μα­ξί­μου έκα­ναν λόγο για πε­ρισ­σό­τε­ρες από 40-45 δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις.

Σή­με­ρα ανα­μέ­νε­ται να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ανα­σχη­μα­τι­σμός, αμέ­σως μετά το προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νο eurogroup. Aπό το κυ­βερ­νη­τι­κό σχήμα είναι βέ­βαιον ότι θα απο­μα­κρυν­θούν κα­ταρ­χήν οι υπουρ­γοί που κα­τα­ψή­φι­σαν τη συμ­φω­νία (Π. Λα­φα­ζά­νης, Δ. Στρα­τού­λης, Δ. Ήσυ­χος).

Πα­ράλ­λη­λα υπάρ­χουν και κενά στους υπουρ­γι­κούς θώ­κους που ανα­μέ­νε­ται να πλη­ρω­θούν ύστε­ρα από πα­ραι­τή­σεις ( Ν. Χου­ντή, Ν. Βα­λα­βά­νη κλπ).

Αί­σθη­ση προ­κά­λε­σε και η κα­τα­ψή­φι­ση του νο­μο­σχε­δί­ου από τον τέως υπουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών, Γιάνη Βα­ρου­φά­κη, πα­ρό­τι όλες οι πα­ρεμ­βά­σεις του καθώς και η ομι­λία του στη Βουλή, συ­νέ­τει­ναν σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση.

Ου­δείς εξε­πλά­γη ούτε από το “όχι” της Ζ. Κων­στα­ντο­πού­λου, η οποία νω­ρί­τε­ρα είχε επι­τε­θεί δρι­μύ­τα­τα στη συμ­φω­νία και είχε μι­λή­σει για εκ­βια­ζό­με­νη κυ­βέρ­νη­ση και πρω­θυ­πουρ­γό. Η κ. Κων­στα­ντο­πού­λου, δεν πα­ραι­τή­θη­κε του αξιώ­μα­τός της, όπερ ση­μαί­νει ότι θα χρεια­στεί πρό­τα­ση μομ­φής για την απο­μά­κρυν­σή της από τον θώκο του προ­ε­δρεί­ου της Βου­λής. Το ποιος θα την ασκή­σει πα­ρα­μέ­νει…γρί­φος.

Δια­γρα­φές δεν ανα­μέ­νο­νται για τους “αντάρ­τες”, όχι του­λά­χι­στον πριν να συ­νε­δριά­σουν τα αρ­μό­δια όρ­γα­να του κόμ­μα­τος.

Από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, οι εξής βου­λευ­τές ψή­φι­σαν ΟΧΙ:

– Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου

– Γιάν­νης Βα­ρου­φά­κης

– Νά­ντια Βα­λα­βά­νη

– Δη­μή­τρης Στρα­τού­λης

– Κώ­στας Ήσυ­χος

– Δη­μή­τρης Κο­δέ­λας

– Ελένη Σω­τη­ρί­ου

– Αγλα­ΐα Κυ­ρί­τση

– Γιάν­νης Στα­θάς

– Κώ­στας Λα­πα­βί­τσας

– Αθα­νά­σιος Σκού­μας

– Κων­στα­ντί­νος Ζα­χα­ριάς

– Δέ­σποι­να Χα­ρα­λα­μπί­δου

– Ιω­άν­να Γαϊ­τά­νη

– Ραχήλ Μακρή

– Ηλίας Ιω­αν­νί­δης

– Μι­χά­λης Κρι­τσω­τά­κης

– Θωμάς Κώ­τσιας

– Βαγ­γέ­λης Δια­μα­ντό­που­λος

– Βα­σί­λης Χα­τζη­λά­μπρου

– Κων­στα­ντί­νος Δερ­μι­τζά­κης

– Γιάν­νης Ζερ­δε­λής

– Πα­να­γιώ­της Λα­φα­ζά­νης

– Στά­θης Λε­ου­τσά­κος

– Θα­νά­σης Πε­τρά­κος

– Ελένη Ψαρ­ρέα

– Ευ­γε­νία Ου­ζου­νί­δου

– Στέ­φα­νος Σα­μο­ΐ­λης

– Κώ­στας Δε­λη­μή­τρος

– Ελένη Στα­μα­τά­κη

– Βα­σί­λης Κυ­ρια­κά­κης

– Ζήσης Ζάν­νας

«Παρών» ψή­φι­σαν οι:

– Χρή­στος Κα­ρα­γιαν­νί­δης

– Βα­σι­λι­κή Κα­τρι­βά­νου

– Ηρώ Διώτη

– Νίκος Μι­χα­λά­κης

– Δη­μή­τρης Μπα­ξε­βα­νά­κης

– Βάσω Λέβα

Απού­σα ήταν η Αλε­ξάν­δρα Τσα­νά­κα (ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ).

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.