Ειδήσεις

Τουρισμός: Πάμε στοίχημα να… χάσεις;

Tελικά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άνοιξε, όπως αναμενόταν, τα χαρτιά του για το τέλος διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα το οποίο θα επιβληθεί όχι από 1/1/2017 αλλά το 2018.

Το αποτύπωμα, ωστόσο, που άφησε η ομιλία του στην 24η Γενική Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ήταν ένα στοίχημα!

Σε ρόλο… «στοίχη-μαν» ο Α.Τσίπρας ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Α.Ανδρεάδη να βάλουν στοίχημα για το αν φετινή τουριστική περίοδος θα εξελιχθεί σε μια ακόμα χρονιά ρεκόρ (όπως υποστηρίζει ο Α.Τσίπρας) ή θα επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες του τουριστικού κόσμου που εξέφρασε ο Α.Ανδρεάδης για το ενδεχόμενο όχι μόνο να μην επιτευχθούν οι στόχοι για φέτος (25+2,5 εκατ. επισκέπτες και 15 δισ. Ευρώ έσοδα) αλλά να καταγραφεί ακόμα και υποχώρηση σε σχέση με τα μεγέθη του 2015.

Το μπρα ντε φερ εντυπώσεων ολοκληρώθηκε με ανάρτηση του προέδρου του ΣΕΤΕ στο αγαπημένο του Twitter με την οποία αποδεχόταν το στοίχημα για ένα δείπνο με θέα την Ακρόπολη. Δηλώνοντας, ταυτόχρονα, πως θα κάνει ότι μπορεί για να το χάσει.

Το στοίχημα, ωστόσο, που τέθηκε το βράδυ της Πέμπτης δεν περιορίζεται μόνο στην επίτευξη ρεκόρ φέτος ούτε εξαντλείται σε μια επικοινωνιακή «παρτίδα» με έπαθλο τις εντυπώσεις.

Επισημοποίησε με εκκωφαντικό τρόπο την πλήρη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου του τουρισμού (ΣΕΤΕ) για τα σημαντικότερα θέματα που τον αφορούν:

– Το ρόλο του στο πλαίσιο της εθνικής οικονομίας και της προσπάθειας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

– Το μοντέλο με το οποίο θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.

– Το πλαίσιο επιδοτήσεων και το μοίρασμα της συγκεκριμένης πίτας που «φωτογραφίζεται» στο υπό διαβούλευση σχέδιο Αναπτυξιακού Νόμου.

– Τα βάρη που θα αναλάβουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

Ούτε καν στα αριθμητικά δεδομένα συμφώνησαν. Με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ να επικαλείται τη μείωση της δραστηριότητας κατά 8% στα καταλύματα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 αλλά και τις ανησυχητικές ενδείξεις για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στο α’ τρίμηνο το 2016.

Ο πρωθυπουργός αντέδρασε στην εκτίμηση του Α.Ανδρεάδη ότι ο τουρισμός βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο υποχώρησης την επόμενη διετία. Ο Α.Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με στοιχεία που έχει υπόψη του, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο ήταν αυξημένες κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Α.Τσίπρας χαρακτήρισε τον τουρισμό «την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας» και «αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που διανοίγεται για τη χώρα». Στο κλείσιμο, ωστόσο, χρησιμοποίησε έναν άλλο όρο. «Μπορεί να αποτελέσει το κλειδί», είπε, «για να πάρει μπρος η οικονομία». Όπως είναι γνωστό, όμως, άλλο ρόλο έχει το «κλειδί» κι άλλον η «μηχανή» σε ένα όχημα.

Πρόσθετο στοίχημα για κυβέρνηση και ΣΕΤΕ θα αποτελέσει η «γεφύρωση» του χάσματος απόψεων που εκφράστηκαν για το αναπτυξιακό μοντέλο του τουρισμού. Ο ΣΕΤΕ έχει, ήδη, αναθέσει στην McKinsey την επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό το οποίο θα αφορά την περίοδο 2015-2021. Οι επενδύσεις, ωστόσο, που θα πρέπει να υλοποιηθούν, η ιεράρχησή τους, τα κίνητρα που θα δοθούν και το επιχειρηματικό περιβάλλον που θα διαμορφωθεί στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια αποτελούν ερωτηματικό και, ταυτόχρονα, μεγάλο στοίχημα. Οι προθέσεις των δύο πλευρών θα καταγραφούν στη διαβούλευση για τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Με τις πρώτες πληροφορίες να προεξοφλούν θερμή ατμόσφαιρα.

Τα βάρη που θα κληθεί να επωμισθεί ο επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού βρίσκεται ούτως η άλλως στην «ατζέντα» των δύο πλευρών. Η διάσταση απόψεων, ωστόσο, αγγίζει τα όρια του «πλήρης». Με τους επιχειρηματίες να περιγράφουν μια ασφυκτική κατάσταση αλλά την κυβέρνηση να θεωρεί πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Χαριτολογώντας ο Α.Τσίπρας, μάλιστα, και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ είπε πως «κάποιος» θα μπορούσε να πει πως οι ανησυχίες που εκφράζουν οι επιχειρηματίες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «γκίνια» για να αποσπάσουν κάτι περισσότερο.

Στις επαναλαμβανόμενες, μάλιστα, αναφορές του Α.Ανδρεάδη στις καθυστερήσεις στο θέμα της αξιολόγησης ο Α.Τσίπρας δεν έκανε προσπάθεια να αμβλύνει τις γωνίες. «Μην ξεχνάτε πως υπάρχουν και οι εταίροι και οι απαιτήσεις τους. Κι όταν ζητάτε να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό έχει κόστος και θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αναλάβετε το μέρος που σας αντιστοιχεί». Για να σημειώσει με νόημα πως «Το 2015 οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 1,5 δισ. ευρώ περισσότερες από το 2014»…

Αν υπήρχε… «χειροκροτόμετρο», το αποτέλεσμα των μετρήσεων θα επιβεβαίωνε τις διαφορετικές τροχιές στις οποίες δείχνουν να κινούνται κυβέρνηση και επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού.

Ζωηρά και παρατεταμένα ήταν τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων μετά το τέλος της ομιλίας Α.Ανδρεάδη στη Γ.Σ του ΣΕΤΕ. Εμφανώς περισσότερα και…ηχηρότερα από την αντίστοιχη περυσινή του τοποθέτηση. Κι ενώ στο μεσοδιάστημα δέχθηκε έντονη κριτική για την επικέντρωσή του στις αναφορές για τα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού χωρίς, όπως υποστήριζαν πολλοί, να αναδεικνύονται με έμφαση οι επιπτώσεις των συνεχών επιβαρύνσεων στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η φετινή του τοποθέτηση ήταν εμφανές ότι απηχούσε την συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρηματιών. Των παριστάμενων, τουλάχιστον.

Εμφανώς ηπιότερα ήταν την ίδια στιγμή τα χειροκροτήματα στο τέλος της ομιλίας του Α.Τσίπρα. Στα «πηγαδάκια», μάλιστα, που σχηματίστηκαν στη δεξίωση που ακολούθησε οι αναφορές σε «παράλληλους κόσμους» ήταν συχνές.

Αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν οι δύο πλευρές θα κινηθούν για να γεφυρώσουν το χάσμα αντιλήψεων που καταγράφηκε.

Στο δείπνο με θέα την Ακρόπολη, πάντως, οι πάντες εύχονται να είναι ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αυτός που θα πληρώσει. Αλλιώς…

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου