Υπό τον φόβο της εφαρμογής της ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά τις 8, που κλείνουν τα καταστήματα και όλη την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα, πολλοί Ρόδιοι εξέδραμαν στα χωριά τους αψηφώντας τις κυβερνητικές οδηγίες και με τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν εκεί!

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της «δ», τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονη κίνηση προς τα χωριά, από συμπολίτες μας που αποφάσισαν πως είναι προτιμότερο να γιορτάσουν -υπό τους δεδομένους περιορισμούς- το Πάσχα στα χωριά τους, παρά στην πόλη.
Οι μετακινήσεις έγιναν… με διάφορα τερτίπια, με την μετακίνηση στην επιλογή 4 -Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη- να είναι αυτή που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους συμπολίτες μας που θέλουν να μετακινηθούν, προβάλλοντας τις ανάγκες κυρίως των ηλικιωμένων συγγενών τους!
Η μετάδοση της είδησης πως στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, ειδικά από το Μεγάλο Σάββατο έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής του Πάσχα, «πυροδότησε» νέο κύμα φυγής από την πόλη με ορατό το ενδεχόμενο όσοι επέλεξαν να φύγουν να μην μπορέσουν να επιστρέψουν άμεσα.
Εξάλλου, στα χωριά τα πράγματα είναι ακόμα πιο χαλαρά ως προς την τήρηση των μέτρων και υπάρχει -αδικαιολόγητα- μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών δεν βλέπουν με… καλό μάτι αυτές τις μετακινήσεις, φοβούμενοι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού καθώς τα κυβερνητικά μέτρα είναι συγκεκριμένα.
Όπως καταγγέλθηκε στη «δ», πέρα από την αυξημένη κίνηση που καταγράφεται στα χωριά, καθώς πολλοί εδώ και μέρες επέλεξαν να μετακινηθούν προς τα εκεί, προκειμένου να αποφύγουν την πολυκοσμία της πόλης αλλά και να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα, δεν τηρείται το μέτρο για απαγόρευση της κυκλοφορίας, ιδίως σε περιοχές πολύ απομακρυσμένες, όπου είναι σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος από την αστυνομία.
Επιπλέον δεν περιορίζονται -σε πολλές περιπτώσεις- σε συναθροίσεις κάτω των 10 ατόμων, γι αυτό και υπάρχει έντονη ανησυχία για παράβαση των περιοριστικών μέτρων, κατά την παραμονή και ανήμερα του Πάσχα.
Ωστόσο τέτοιο μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού προκριθεί και τελικά εφαρμοστεί, τότε θα τεθεί σε ισχύ από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μετά τις 8, που κλείνουν τα καταστήματα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί μέσα στα επόμενα 24ωρα, προκειμένου να μπει με κάθε τρόπο φρένο στις μετακινήσεις.
Την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων άφησε ανοικτή και ο Στέλιος Πέτσας, όπου αναφερόμενος στο Μεγάλο Σάββατο και στην Κυριακή του Πάσχα είπε: «Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για να γιορτάσουμε μαζί».
Η αναφορά σε Ανάσταση και Κυριακή του Πάσχα «φωτογραφίζει» τις κυβερνητικές προθέσεις για ανάληψη νέων μέτρων, ώστε να αποφευχθούν οι συνωστισμοί σε σπίτια και αυλές, που μπορεί να δημιουργήσουν νέες εστίες μετάδοσης του ιού, σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο.
Η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη, καθώς μπορεί να υπάρξει κατακόρυφη αύξηση του συγχρωτισμού λόγω της γιορτής του Πάσχα, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.
Εξάλλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όσους επιθυμούν να μετακινηθούν την Κυριακή του Πάσχα να μην το διανοηθούν και ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν αυστηρά αστυνομικά μέτρα τη συγκεκριμένη ημέρα.

4 σχόλια στο «Κύμα φυγής» πολιτών προς τα χωριά της Ρόδου!ς

 1. Avatar Ο/Η Λευτέρης λέει:

  Όπως και να έχει πρέπει να συμφωνείς πως η Ρόδος είναι ένα κράτος φίλε μου.

 2. Avatar Ο/Η Βαγγέλης Χελιώτης λέει:

  Συγγνώμη ρε παιδιά αλλά μην πάρετε διαζύγιο με την λογική. Είμαστε σε ένα νησί με 4 κρούσματα και θα μείνουν όλοι μέσα λες και δεν βρίσκονται ήδη τώρα. Πάψτε να είστε φερέφωνα και να συμβαδίζετε με ότι πει η πολιτεία. Που ειναι η κρίση σας η λογική σας. Έλεος

 3. Avatar Ο/Η Λευτέρης λέει:

  Δεν πιστεύω σε υπερβολές αν αναλογιστείς πως η Ρόδος είναι ένα κράτος ….γνώστης του νησιού είμαι και τα λέω…και πόσο μάλλον τα χωριά όλα προς νότια μεριά…κάνουν ότι θέλουν ανεξέλεγκτα…αστυνομία πουθενά…μόνο το καλοκαίρι να ποιασουν κάνα πιτσιρικά με κανένα χασίσ…ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας…το τριήμερο αυτό σίγουρα θα περάσουν καλό Πάσχα στη ροδο!

 4. Avatar Ο/Η Βαγγέλης Σαρρής λέει:

  Μήπως υπερβάλλουμε λίγο;
  Προσοχή, γιατί οι υπερβολές φέρνουν συνήθως τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ