Πρόταση τριών σημείων με στόχο την επανεκκίνηση του κλάδου τους μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό απέστειλαν στον πρωθυπουργό οι Λαρισαίοι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων.

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης Ν. Λάρισας απέστειλε επιστολή στους κ.κ.: Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Υπουργό ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση, σε όλους τους βουλευτές του νόμου Λάρισας, στον Περιφεριάρχη κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, στον Δήμαρχο κ. Απόστολο Καλογιαννη, και στον Πρόεδρο του επιμελητηρίου Λάρισας κ. Γιαννακόπουλο Σωτήριο, θέλοντας να ενημερώσει σχετικά με την πρόταση του για την επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης.

Αναλυτικά:

«Η επόμενη μέρα λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, απαιτεί ρεαλιστικές και γενναίες αποφάσεις από την κυβέρνηση, ώστε να διασωθούν οι χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου.
Όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και επικαιροποιούνται όσο η υγειονομική κρίση συνεχίζεται, είναι σε σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται όμως και εξειδίκευση ανά κλάδο δραστηριότητας αφού ένα φάρμακο δεν μπορεί να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες.

 

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διέπουν τον πολύπαθο κλάδο της εστίασης καθώς και οι υγειονομικές οδηγίες που θα συνοδεύσουν την επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων μας, επιβάλλουν ρηξικέλευθα μέτρα και λύσεις αποτελεσματικές για τον κλάδο και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Ως εκ τούτου προτείνονται τρεις βασικοί άξονες παρέμβασης στο φορολογικό, ασφαλιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο δράσης.

α. Μείωση του ΦΠΑ στο 6% & 13%

Μετάβαση του φαγητού στο 6% και όλων των ροφημάτων και αλκοολούχων ποτών στο 13%. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτέλεσε το κύριο προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης και ειδικά για τον κλάδο της εστίασης υποσχέθηκε την υπαγωγή όλων των προϊόντων στο 13%. Θεωρούμε λοιπόν αναγκαία την υπαγωγή του φαγητού στον χαμηλό συντελεστή 6% και στον μεσαίο 13% για όλα τα ροφήματα και τα ποτά. Ο κλάδος της εστίασης ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, πρέπει να παραμείνει ανταγωνιστικός σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και ταυτόχρονα να μπορέσει να σταθεί ξανά όρθιος.

Στόχος, βγαίνοντας από την οικονομική κρίση είναι ο ενιαίος μονοψήφιος ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα της εστίασης.

β. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μέχρι 31/12/2020

Με στόχο τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, προτείνεται η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% έως 31/12/2020 καθώς και κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, σε πλήρους απασχόλησης.

Θεωρούμε σημαντικό να μπει ανώτατο πλαφόν 250€, εργοδοτικών εισφορών ανά υπάλληλο του επισιτιστικού κλάδου.

 

γ. Κεφάλαιο επανεκκίνησης σε όλα τα καταστήματα εστίασης

Η εστίαση σε αντίθεση με τα αλλά κλειστά καταστήματα, με την επανέναρξη θα χρειαστεί πρώτες ύλες και προϊόντα απαραίτητα για τη λειτουργία της. Το μικρό αυτό κεφάλαιο θα πέσει συνολικά στην πραγματική οικονομία και θα αναμοχλεύσει όλη την προμηθευτική αλυσίδα δίνοντας πνοή και κουράγιο σε ιδιοκτήτες κ προμηθευτές.

Προτείνεται η καταβολή εφάπαξ ποσού ίσο με το 3% του τζίρου του 2019 και σε κάθε περίπτωση με ανώτατο πλαφόν τα 8.000€.

Η εστίαση θέλει και απαιτεί στήριξη στην πιο δύσκολη στιγμή των τελευταίων 100 ετών. Η ανάταξη της οικονομίας θα επιτευχθεί όταν όλες οι δυνάμεις του τόπου συνεργήσουν.

Η εστίαση δηλώνει παρούσα στην μεγάλη μάχη.

Την παρούσα επιστολή συνυπογράφουν Σύλλογοι – Ενώσεις

. πηγή eleftherostypos.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ