Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, συμμετείχε στην ημερίδα ποιότητας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου το Σάββατο 14.04.18. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο Δημήτρης Γάκης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την εκδήλωση – θεσμό πλέον για τον τουρισμό της Ρόδου, δήλωσε:

«Χαιρετίζω την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου που με συνέπεια επιμένουν στην ανάδειξη της ποιότητας σαν το κορυφαίο στοιχείο για την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού. Η έννοια του ποιοτικού τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη στη Δωδεκάνησο, από τις πρώτες κιόλας προσπάθειες να αναδειχθεί ο τόπος μας σαν τουριστικός προορισμός, όπως μπορούν να επιβεβαιώσουν και οι τιμώμενοι σήμερα κύριοι Βασίλειος Καμπουράκης, Ιάκωβος Γερονικόλας και Εμμανουήλ Γερονικόλας, επιχειρηματίες με πολύχρονη και αξιοσημείωτη προσφορά στο νησί μας, που έχουν συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Ρόδο και που είμαι σίγουρος, ό,τι, θα συνεχίσουν να προσφέρουν με την εμπειρία και τη γνώση τους στην κοινή μας προσπάθεια για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού στη Δωδεκάνησο.

Ο σχεδιασμός τουριστικών προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι ένας στόχος που προϋποθέτει την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου των νησιών μας και απαιτεί μια δυναμική σχέση ανάπτυξης, συμμετοχικότητας και επιχειρηματικότητας. Αυτή ακριβώς η λογική βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου για τη «βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη», που «διατρέχει» οριζόντια όλη την οικονομική, κοινωνική, οικολογική δραστηριότητα της νησιωτικής μας περιοχής. Αυτός ο στόχος θα καθορίσει το μέλλον της Δωδεκανήσου. Διότι το μεγάλο στοίχημα στον τουρισμό μας έχει όνομα και περιεχόμενο: ΠΟΙΟΤΗΤΑ.

Για τη στροφή όμως στο ποιοτικό τουρισμό δεν αρκούν μόνο οι συγκυριακές επιτυχίες μιας καλής σεζόν και η προσμονή εσόδων από την ενδεχόμενη αύξηση των επισκεπτών την επόμενη τουριστική περίοδο, ούτε η παραδοσιακή προσέγγιση στην προβολή του φυσικού μας πλούτου με το γνωστό μοτίβο: «Ήλιος και Θάλασσα». Χρειάζεται μία νέα -ξεκάθαρη – αναπτυξιακή στρατηγική, ένα ολοκληρωμένο χωροταξικό σχέδιο του τουρισμού που να βασίζεται στη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού ξεχωριστά, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, χρειάζονται επενδύσεις σε υποδομές (λιμάνια, μαρίνες, βιολογικοί καθαρισμοί), χρειάζεται τόλμη και ειλικρίνεια απέναντι στην τοπική κοινωνία.

Είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε τη φυσική και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που αποτελεί την κύρια αναπτυξιακή μας βάση, όπως είναι και ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στον τουρισμό ο συντονισμός για την επεξεργασία και την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου, αλλά και η διεκδίκηση κινήτρων για την αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων με σεβασμό στο περιβάλλον των ευαίσθητων νησιωτικών οικοσυστημάτων.

Η αλληλεπίδραση του πολιτισμού αλλά και της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό στα νησιά, οι ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης, οι παραδοσιακές ειδικεύσεις, αλλά και η υλοποίηση σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για εργαζόμενους και για μικρούς επιχειρηματίες του τουρισμού με έμφαση στις νέες τεχνολογίες, είναι μερικά από τα θέματα που θα μας βοηθήσουν στην προσέλκυση επισκεπτών ποιοτικού τουρισμού και το περιφερειακό συνέδριο που μεθαύριο (Δευτέρα 16 Απριλίου) ανοίγει τις εργασίες του, αποτελεί την πιο κατάλληλη πλατφόρμα για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση με απτά αποτελέσματα αυτού του διαλόγου για τον ποιοτικό τουρισμό που θέλουμε για τη Ρόδο. Για το βιώσιμο μέλλον της Δωδεκανήσου».

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ