Ειδήσεις

Κρεσέντο τουρκικής επιθετικότητας

Την ώρα που η Αθήνα έμοιαζε παντελώς απορροφημένη σε (πραγματικές ή κατά φαντασίαν) μάχες στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, της πολιτικής σκηνής και της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, οι προκλήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας πήραν την εβδομάδα που τελειώνει απροσδόκητα θεαματική μορφή. Αφού δεν υπερβολή να πει κανείς, ότι οι τουρκικές ενέργειες στο Αιγαίο, που αποτελούν μια δυσάρεστη “σταθερά” όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου, προσέλαβαν την εβδομάδα που τελειώνει πρωτοφανή προκλητικότητα.

Οι αλλεπάλληλες καθημερινές υπερπτήσεις πάνω από νησιά, ακόμη και του μεγέθους της Λέσβου, υπό το πρόσχημα “ελιγμών” που επέβαλλαν οι ελληνικές αναχαιτίσεις τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου (στο τμήμα μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων από τις ακτές, του οποίου η δικαιοδοσία αμφισβητείται από την Άγκυρα) παρουσιάζουν κάτι το ποιοτικώς νέο, που υποδεικνύει ενίσχυση των διεκδικήσεων και των επιθετικών πρακτικών της γείτονος.

Η εβδομάδα δίχως προηγούμενο

Ειδικότερα: Την Δευτέρα, 3 σχηματισμοί συνολικά 11 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών προχώρησαν σε 3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 7 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων δύο υπερπτήσεων πάνω από τις Οινούσες στα 9.000 πόδια και τη Λέσβο στα 22.000 πόδια.

Την Τρίτη, 11 αεροσκάφη (εκ των οποίων τα δύο οπλισμένα), σε 3 σχηματισμούς ή μεμονωμένα, πραγματοποίησαν 11 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 12 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων τριών υπερπτήσεων πάνω από τις Οινούσες στα 22.000 πόδια, ενώ σημειώθηκε μία εμπλοκή.

Την Τετάρτη, σημειώθηκαν 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 24 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, από 2 οπλισμένα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, συμπεριλαμβανομένων τριών υπερπτήσεων πάνω από τις Οινούσες, σε ύψος από 5.500 έως 25.000 πόδια και άλλων τριών πάνω από τη νησίδα Παναγιά σε ύψος από 26.000 έως 30.000 πόδια. Σημειώθηκαν δύο εμπλοκές.

Σε θέσεις μάχης η αεράμυνα

Την Πέμπτη, τέταρτη κατά σειρά ημέρα έντασης, μόνο από τις 11.30 το πρωί μέχρι τις 12.30, τουρκικά μαχητικά πέταξαν έξι φορές πάνω από τις Οινούσσες, προτού αποχωρήσουν μετά από αερομαχία με ελληνικά Mirage 2000). Συμβολική κλιμάκωση των προκλήσεων αποτέλεσε το ότι πραγματοποιήθηκε υπέρπτηση ακόμη και τη στιγμή που προσέγγιζε το νησί για προσγείωση το ελικόπτερο που μετέφερε από τη Μακεδονία τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο ελληνικής άσκησης ετοιμότητας, που, ως φαίνεται, διόλου δεν πτόησε την τουρκική πλευρά.

Ειδικότερα, η ελληνική αντίδραση έλαβε τη μορφή της ενεργοποίησης του συστήματος αεράμυνας Χίου και Οινουσών, με τα αντιαεροπορικά όπλα (τύπου OSA AK και Asrad Hellas) να έχουν μετακινηθεί στον προβλεπόμενες από τα επιτελικά σχέδια χώρο διασποράς, με παράλληλη ανάπτυξη των επικοινωνιών με την Πολεμική Αεροπορία.

Παράλληλα, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης είχε διαταχθεί αιφνιδιαστικά, γιαδεύτερη φορά σε λίγες ημέρες, η ενεργοποίηση και της δύναμης ταχείας αντίδρασης “Δ” του βόρειου τομέα, που με αιχμή την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, πραγματοποίησε ασκήσεις στον Νομό Κιλκίς, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ειδομένης, με ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού να μεταφέρουν προσωπικό στις περιοχές των ασκήσεων.

Απάντηση στον “Ηνίοχο”

Την εικόνα της τουρκικής προκλητικότητας συμπληρώνει η έκδοση τριών οδηγιών προς αεροναυτιλλομένους (NOTAM), με τις οποίες αμφισβητείται η ελληνική εναέρια δικαιοδοσία, αλλά και η πρόσφατη πραγματοποίηση ερευνών από το σκάφος “Τσεσμέ”, συνοδεία τουρκικής φρεγάτας, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ψαρών, Σκύρου και Αη Στράτη.

Όλα αυτά, διόλου τυχαία, τη στιγμή που αεροπορικές δυνάμεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, καθώς και ένας παρατηρητής της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν με επιτυχία από τις 4 έως τις 14 Απριλίου την πολυεθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας “Ηνίοχος 2016”, με τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών.

“Ελπίζουμε να ξεπεραστούν”

Στην Αθήνα η πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία προβάλλει πρόσωπο ψυχραιμίας,επενδύοντας ουσιαστικά στην δυσφορία που θα προκαλέσει η τουρκική κινητικότητα μεταξύ εταίρων και συμμάχων. “Έχουμε μάθει να τα διαχειριζόμαστε αυτά, ελπίζουμε να ξεπεραστούν” δήλωσε ο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ,Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, γνωστοποίησε ότι οι τουρκικές προκλήσεις έχουν καταγγελθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ προανήγγειλε και πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με σκοπό να υπάρξουν διεθνείς παρεμβάσεις προς τηνΤουρκία.

Όμως, η “φιλοσοφία” αυτής της στάσης πατά σε προϋποθέσεις που έχουν ήδη διαψευσθεί από τη ζωή. Διότι είναι ακριβώς η αυτοπρόσωπη εμπλοκή των “συμμάχων” στο Αιγαίο, με τη μορφή της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ που έχει αναπτυχθεί με διακηρυγμένο στόχο την αποτροπή της διακίνησης προσφύγων, που έχει δώσει στην Άγκυρα την ασφάλεια να ξεδιπλώνει τις

πάγιες αμφισβητήσεις της με επιχειρησιακές κινήσεις όλο και πιο τολμηρές.

Άλλωστε, η ίδια η παρουσία του ΝΑΤΟ (που σε ό,τι αφορά την Τουρκίααπέβλεπε στην ενίσχυση της θέσης της στον πόλεμο της Ρωσίας και στην αντιπαράθεση με την Ρωσία, και όχι την προσφυγική κρίση) έχει αξιοποιηθείαπό την γείτονα για την εμπέδωση των αμφισβητήσεων: τα συμμαχικά σκάφη αποφεύγουν τον ελλιμενισμό στα ελληνικά νησιά, δυνάμει της φιλολογίας περί “αποστρατιωτικοποίησής” τους, αποφεύγουν να επιχειρούν στο διάστημα μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων, αλλά και σε “γκρίζες” κατά την Άγκυρα ζώνες κ.ο.κ.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου