Ειδήσεις

Κοινωνικά προγράμματα 3,4 δισ. ευρώ

«Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο αριθμοί, είναι κυρίως άνθρωποι, είναι η βάση για ένα καλύτερο μέλλον και ένα ανάχωμα στην κρίση», τόνισαν χθες τρεις υπουργοί που παραυρέθηκαν στην Ημερίδα Διαβούλευσης για τον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Οι υπουργοί Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, υπογράμμισαν ότι το κέντρο βάρους του νέου ΕΣΠΑ θα μετατοπιστεί για πρώτη φορά από τα έργα υποδομής στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινωνικής συνοχής.

Επίσης ανακοίνωσαν ότι το ύψος των πόρων των κοινωνικών προγραμμάτων θα φτάσει τα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων θα διατεθούν στην κατάρτιση και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και ότι οι σχετικές προτάσεις θα έχουν παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 28 Απριλίου.

Στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Οταν σχεδιάζεις την εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση μιας κοινωνίας, ενός λαού, σχεδιάζεις την εθνική οικονομία της επόμενης γενιάς. H εκπαίδευση αποτελεί τη βάση για κάθε προσπάθεια μελλοντικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχεδιάζοντας το μέλλον της μάθησης σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας, του έθνους.
Το 2014 μάς βρίσκει στην έξοδο από τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θυσίασαν πολλά για την έξοδο από την κρίση».

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «από το ΕΣΠΑ καλύπτονται 16.500 επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 18.000 τεχνικά έργα. Δημιουργήθηκαν ή ανακαινίστηκαν 450 βρεφονηπιακοί σταθμοί, γεγονός που επέτρεψε σε 67.500 οικογένειες να στέλνουν εκεί τα παιδιά τους και καλύφθηκαν δαπάνες υγείας 42.500 συμπολιτών μας».

Aπό την πλευρά του ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι «έχουμε κλείσει έναν μεγάλο, επώδυνο κύκλο δημοσιονομικής προσαρμογής, η επενδυτική εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, η ανεργία δείχνει πλέον, έπειτα από πέντε χρόνια, να πέφτει σε φάση αποκλιμάκωσης», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι εντός του έτους το ποσοστό των ανέργων θα αρχίσει να μειώνεται και συμπλήρωσε ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες η ανεργία μειώνεται συνεχώς και σήμερα βρίσκεται στο 26,7% από 27,7% που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. Τον Απρίλιο έχουμε μεγάλο πλεόνασμα προσλήψεων και κατέληξε ότι από το ΕΣΠΑ «δεν πήγε ούτε ένα ευρώ χαμένο».

Οσον αφορά πάντως το υπουργείο Παιδείας, πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για δράσεις όπως η μαθητεία, η σύνδεση των ΑΕΙ με αγορά εργασίας κ.ά. αλλά και για τον περιορισμό της μαθητικής διαρροής, η οποία στη χώρα μας ανέρχεται στο 13,1% του μαθητικού πληθυσμού, από το 14,0%, που ήταν το 2000 και το 14,8% το 2008. (ethnos)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου