ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα δεδομένα στο προσφυγικό από τον πόλεμο στην Ουκρανία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο πόλεμος στην Ουκρα­νία δημιουρ­γεί ευκαι­ρίες, αλλά και κιν­δύ­νους για την Ελλάδα

Η πολε­μική σύρραξη στην Ουκρα­νία δημιουρ­γεί παρε­νέρ­γειες σε πολλές πλευρές του ευρω­παϊ­κού οικο­δο­μή­μα­τος. Μία από αυτές είναι και το μετα­να­στευ­τικό – προ­σφυ­γικό, με τα εκα­τομ­μύ­ρια Ουκρα­νών προ­σφύ­γων να δημιουρ­γούν νέα δεδο­μένα. Η ελλη­νική κυβέρ­νηση θεωρεί πως το ουκρα­νικό ζήτημα επι­τεί­νει την ανάγκη ολο­κλή­ρω­σης των δια­πραγ­μα­τεύ­σεων επί του νέου Συμ­φώ­νου για τη Μετα­νά­στευση και το Ασυλο και σε αυτό τον δρόμο η Ουκρα­νία πρέπει να απο­τε­λέ­σει οδηγό. Η προ­ο­πτική αλλαγής έγκει­ται στο ότι οι χώρες του Βίσε­γκραντ, μακράν οι πιο σκληρές στα θέματα μετα­νά­στευ­σης, αντι­με­τω­πί­ζουν οι ίδιες πλέον το φάσμα της μετα­νά­στευ­σης και ως εκ τούτου δεν μπορούν να δηλώ­νουν αδιά­φο­ρες απέ­να­ντι στο φαι­νό­μενο. Στόχος της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης και του αρμό­διου υπουρ­γείου Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής είναι να αντι­λη­φθούν πλέον όλες οι χώρες την αξία της ανα­λο­γι­κής μετε­γκα­τά­στα­σης των προ­σφύ­γων, κάτι που μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν είχε εισπρά­ξει από τους εταί­ρους της.

Η ελλη­νική πρόταση

Η Αθήνα θέλει να αξιο­ποι­ή­σει το γεγονός ότι τα 27 κράτη-μέλη ενερ­γο­ποί­η­σαν για πρώτη φορά την Οδηγία για την Προ­σω­ρινή Προ­στα­σία.

Το θέμα της αλλαγής του καθε­στώ­τος στο μετα­να­στευ­τικό έθεσε σε πρό­σφατη συνά­ντησή του ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης Νότης Μητα­ρά­κης στη Γερ­μα­νίδα ομόλογό του Νάνσι Φίζερ. Η λογική στην οποία εδρά­ζε­ται η ελλη­νική πρόταση είναι η εξής: Μετά την ουκρα­νική κρίση, τα 27 κράτη-μέλη αντέ­δρα­σαν άμεσα ως προς την Ουκρα­νία επι­δει­κνύ­ο­ντας πνεύμα αλλη­λεγ­γύης και ενερ­γο­ποί­η­σαν για πρώτη φορά την Οδηγία για την Προ­σω­ρινή Προ­στα­σία. Η οδηγία, εκτός από την άμεση προ­στα­σία στους εκτο­πι­σθέ­ντες, θέτει σε εφαρ­μογή ένα μηχα­νι­σμό αλλη­λεγ­γύης για την κατα­νομή των προ­σφύ­γων, ενώ προ­βλέ­πει τη μη ενερ­γο­ποί­ηση των δια­δι­κα­σιών επι­στρο­φής ατόμων μεταξύ κρατών-μελών στη βάση του κανο­νι­σμού του Δου­βλί­νου. Η ελλη­νική επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία εστιά­ζει στο πως δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, και όπως υπάρχει ελεύ­θερη μετα­κί­νηση εντός Ε.Ε. των Ουκρα­νών προ­σφύ­γων, να ισχύσει και για τους υπό­λοι­πους. Στο διά ταύτα η ελλη­νική πλευρά προ­τεί­νει να προ­χω­ρή­σει η δημιουρ­γία ενός κοινού ευρω­παϊ­κού χώρου προ­στα­σίας, εντός του οποίου οι δικαιού­χοι διε­θνούς προ­στα­σίας –ο όρος ανα­φέ­ρε­ται είτε σε ανα­γνω­ρι­σμέ­νους πρό­σφυ­γες είτε σε δικαιού­χους επι­κου­ρι­κής προ­στα­σίας– θα μπορούν να κυκλο­φο­ρούν και να εγκα­θί­στα­νται ελεύ­θερα σε ευρω­παϊκό έδαφος.

Με τους ισχύ­ο­ντες κανόνες οι δικαιού­χοι διε­θνούς προ­στα­σίας απο­κτούν το καθε­στώς τού «επί μακρόν δια­μέ­νο­ντα», που τους δίνει τη δυνα­τό­τητα ελεύ­θε­ρης εγκα­τά­στα­σης σε όποιο κράτος-μέλος επι­θυ­μούν, μετά την παρέ­λευση όμως πέντε ετών νόμιμης δια­μο­νής, κάτι που η Ελλάδα θα ήθελε να αλλάξει, καθώς ακόμα και εκεί­νους που φεύγουν από τη χώρα με νόμιμα ή παρά­νομα μέσα πριν από την παρέ­λευση της πεντα­ε­τίας, οι χώρες που τους υπο­δέ­χο­νται έχουν το δικαί­ωμα να τους επι­στρέ­ψουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα πιστεύει πως η θέσπιση ενός τέτοιου ενιαίου χώρου θα μπο­ρούσε να απο­τε­λέ­σει εναλ­λα­κτική μορφή αλλη­λεγ­γύης προς τα κράτη-μέλη που δέχο­νται μεγάλες μετα­να­στευ­τι­κές πιέσεις, καθώς το ζήτημα των μετε­γκα­τα­στά­σεων προ­σφύ­γων και αιτού­ντων άσυλο παρα­μέ­νει ακαν­θώ­δες και βαρύνει περισ­σό­τερο τις χώρες του Νότου.

Παρά τη βούληση της ελλη­νι­κής πλευράς, που βλέπει παρά­θυρο ευκαι­ρίας για βελ­τί­ωση του μετα­να­στευ­τι­κού πλαι­σίου λόγω Ουκρα­νίας, υπάρχει και η αντί­θετη οπτική, που είναι πολύ χει­ρό­τερη για την Ελλάδα. Το σενάριο αυτό λέει οι μετα­να­στευ­τι­κές ροές προς τις όμορες χώρες της Ουκρα­νίας και την Κεντρική Ευρώπη εν γένει θα ενι­σχύ­σει το επι­χεί­ρημά τους πως δεν μπορούν να δεχθούν άλλους πρό­σφυ­γες, αφή­νο­ντας τη συζή­τηση που θέλει να βάλει η Ελλάδα στην ατζέντα ως σχέδιο επί χάρτου.

Συντο­νί­ζε­ται ο ευρω­παϊ­κός Νότος

Σύσκεψη των ηγετών του ευρω­παϊ­κού Νότου θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την ερχό­μενη Παρα­σκευή ενόψει του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου της επό­με­νης εβδο­μά­δας, όπου το επείγον θέμα προς επίλυση είναι οι επι­πτώ­σεις της ενερ­γεια­κής κρίσης σε νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις σε όλη την Ευρώπη. Στη σύσκεψη θα συμ­με­τά­σχουν ο Ιταλός πρω­θυ­πουρ­γός Μάριο Ντράγκι, ο Ισπανός πρω­θυ­πουρ­γός Πέδρο Σάντσεθ και της Πορ­το­γα­λίας Αντόνιο Κόστα, που θα συνα­ντη­θούν το πρωί της Παρα­σκευής στη Ρώμη για να συντο­νί­σουν τις κινή­σεις τους. Στη συνά­ντηση θα συμ­με­τά­σχει μέσω τηλε­διά­σκε­ψης, καθώς νοσεί από κορω­νοϊό, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης. Στα θέματα συζή­τη­σης θα βρεθεί και η ελλη­νική πρόταση των 6 σημείων όπου ανα­μέ­νε­ται να συνα­ξιο­λο­γη­θεί και να τεθεί επί τάπητος.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.