Τοπικές Ειδήσεις

“Μέτρα προστασίας της υγείας του Ροδιακού λαού και στήριξης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων”

Προς:κ. Δήμαρχο Ρόδου

κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

κ. Χατζηδιάκο Φώτιο, επικεφαλή του συνδυασμού

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

κ. Κρητικό Δημήτριο, επικεφαλή του συνδυασμού

«ΡΟΔΟΣ ΑΞΙΩΝ»

Μέτρα προστασίας της υγείας του Ροδιακού λαού και στήριξης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων

Η ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων γίνεται κάθε μέρα και πιο επιτακτική, διαπιστώνοντας ότι ακόμα και τώρα , παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο αναμενόμενης έξαρσης της εξάπλωσης του κορονοϊού όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, η κατάσταση των υποδομών υγείας στο νησί είναι τραγική, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί στην ασυδοσία της εργοδοσίας και στην έλλειψη μέτρων διασφάλισης του εισοδήματος σε όλους τους εποχικά απασχολούμενους.

Το δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου, οφείλει να συζητήσει είτε δια περιφοράς είτε με τηλεδιάσκεψη τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την εξάπλωση της επιδημίας, τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ώστε να θωρακίσει την υγεία των κατοίκων του νησιού και ν’απαιτήσει από την κυβέρνηση τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων γι’ αυτόν το σκοπό.

Σ’ αυτές τις συνθήκες και μπροστά στον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θωρακίζεται με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση, όταν για παράδειγμα το Νοσοκομείο της Ρόδου θα εξακολουθεί να φυτοζωεί όπως εδώ και χρόνια, λειτουργώντας με το ένα τρίτο του προσωπικού που χρειάζεται. Εκατοντάδες είναι οι κενές οργανικές θέσεις.Το προσωπικό ήδη έχει εξουθενωθεί σε κανονικές συνθήκες και τώρα καλείται ν’ ανταποκριθεί σε συνθήκες πρωτόγνωρες σε ένταση και κρισιμότητα. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η κατάσταση τόσο στο Νοσοκομείο όσο και στα Κέντρα Υγείας της Ρόδου είναι διαχρονική και έχει αιτία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που εμπορευματοποιούν, ιδιωτικοποιούν την υγεία για να στηρίζουν επιχειρηματικούς ομίλους, για να συσσωρεύουν ματωμένα πλεονάσματα.

Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο λαός μας η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκτιμά ότι πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση για την άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας στο Νοσοκομείο της Ρόδου, στα Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ για την απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία τους. Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό και τα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού, ώστε να εξυπηρετούν καθημερινά τους κατοίκους των χωριών.

Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να εξοπλιστεί το Νοσοκομείο, τα Κ.Υ., τα Π.Ι. και το ΕΚΑΒ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό που χρειάζονται.

Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό της κυβέρνησης, που θα αποσκοπεί στην περίθαλψη των αρρώστων -είτε στο ιατρείο είτε κατ’ οίκον-, δωρεάν για τους πολίτες, ενώ οι γιατροί να αποζημιώνονται από το κράτος τόσο για την εργασία τους όσο και για τον εξοπλισμό και τα μέσα προφύλαξης που θα χρειαστούν.

Να καλυφθούν οι οικονομικές δαπάνες των ασθενών που καλούν γιατρό κατ’ οίκον, καθώς και ο εργαστηριακός έλεγχος.

Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών Υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στο Δήμο, αναγκαίο για δομές όπως το “Βοήθεια στο σπίτι”.

Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

Ειδική άδεια για την προστασία της υγείας ευπαθών ομάδων

Για τους εργαζόμενους πρέπει να απαιτηθεί από το κράτος εκτός από τους καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, όπως ορίστηκε στην ΠΝΠ/64/14 Μαρτίου 2020, να δοθεί ειδική άδεια -η οποία πρέπει να είναι πέραν της κανονικής- και σε όσους ανήκουν σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, σακχαρώδης διαβήτης κλπ.) για την παραμονή τους κατ’ οίκον, με πλήρη μισθό και ασφάλιση.

«Ειδική» άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση να δίνεται και σε όλα τα ύποπτα ή πιθανά κρούσματα για να εμποδιστεί η διασπορά του ιού.

Ειδική Άδεια και στους εργαζόμενους που έχουν μέλος της οικογένειάς τους (παιδί, ηλικιωμένο κλπ.) άρρωστο ή που ανήκει σε ευάλωτες ομάδες κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, με πλήρη μισθό και ασφάλιση και χωρίς χρήση κανονικής αδείας.

Μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων

Το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής μας με την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και η εξάρτηση της δραστηριότητας όλων σχεδόν των κλάδων της παραγωγής από τον τουρισμό, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και σε αδιέξοδο αυτή τη περίοδο λόγω κορονοϊού, κύρια τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, που θα στερηθούν το εισόδημα από την δραστηριότητά τους στο τουριστικό τομέα.

Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του νησιού μας και να απαιτήσουμε:

Να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του βασικού μισθού στους εποχικούς εργαζόμενους για όλο το διάστημα που παραμένουν άνεργοι χωρίς προϋποθέσεις.

Στους εργαζόμενους και εργαζόμενες των επιχειρήσεων που κλείνουν, να δοθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης, ύψους 715,68 ευρώ για τις επόμενες 45 μέρες.

Ενίσχυση με έκτακτο επίδομα, στους αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα έως 12.000 αναλογικό του επιδόματος ανεργίας, για όσες μέρες αναγκάζονται να κλείσουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιπτώσεις εκείνων που το εισόδημά τους είναι το μοναδικό της οικογένειας.

Να απαλλαγούν από την καταβολή εισφορών για την ατομική τους ασφάλιση για το επόμενο 4μηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων,

Να διαμορφωθεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να μην καταβληθεί το τέλος επιτηδεύματος, προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές συνέπειες που ήδη αυξάνονται.

Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για το επόμενο 4μηνο.

Αμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων. Άμεσα να γίνει σύνδεση με τη ΔΕΗ όλων των οικογενειών στις οποίες η ρευματοδότηση έχει διακοπεί λόγω χρέους. Να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όσους είναι στο ΚΕΑ, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που είναι στα πρόθυρα καταστροφής. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των κατασχέσεων, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου και νερού.

Να υπάρξει τουλάχιστον τρίμηνη αναστολή της ημερομηνίας λήξης των οίκοθεν, βεβαιωμένων οφειλών στο Δήμο (ΤΑΠ, κλήσεις κλπ).

Να δοθεί άμεσα, ως έκτακτη ενίσχυση, 13η σύνταξη σε όλους τις συνταξιούχους.

Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν “κάτεργα” εν μέσω επιδημίας.

Για τους εργαζόμενους στις Δημοτικές Υπηρεσίες

Κλείσιμο όλων των δημοτικών κτηρίων στο κοινό. Η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση να γίνεται Ηλεκτρονικά – Τηλεφωνικώς και Ταχυδρομικώς.

Δημιουργία Διαδικτυακής πύλης ενημέρωσης και εξυπηρέτησης κοινού.

Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας (γραφεία).

Επιπλέον Μέσα Ατομικής Προστασίας για Εργαζόμενους που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες.

Χορήγηση των απαραιτήτων ειδών καθαριότητας και απολύμανσης σε όλους τους εργαζόμενους και να γίνουν απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τάκης Πότσος

Κώστας Τσουρούτης

Ρόδος 16/03/2020

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου