Ειδήσεις

Όλοι οι φόροι σε ένα εκκαθαριστικό

Τρεις δόσεις για τέσσερις φόρους θα περιμένουν όλους τους φορολογούμενους το καλοκαίρι, καθώς στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης θα ενσωματώνονται όλοι οι φόροι, ακόμη κι εκείνοι που για το 2013 πληρώθηκαν μεμονωμένα, όπως ο Φόρος Πολυτελείας για τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού.

Όπως προβλέπεται στην αναλυτική εγκύκλιο με τις προθεσμίες και τις οδηγίες για την υποβολή και την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, στο εκκαθαριστικό, που θα εκδίδεται αυτομάτως με την υποβολή της δήλωσης, θα ενσωματώνονται ο φόρος εισοδήματος, η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Το φορο-χαστούκι θα είναι υψηλότερο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, καθώς αντίθετα με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που έχει παρακρατηθεί όλο ή το μεγαλύτερο ποσό της έκτακτης εισφοράς, εκείνοι πρέπει να την πληρώσουν μαζεμένη, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος, τυχόν φόρο πολυτελείας και φυσικά τον φόρο εισοδήματος βάσει της νέας κλίμακας, χωρίς αφορολόγητο και με χαμηλότερο συντελεστή το 26%.

Ανοιχτό το ζήτημα των τόκων
Στην εγκύκλιο του Χ. Θεοχάρη, δεν αποσαφηνίζεται το ζήτημα της αναγραφής των εσόδων από τόκους καταθέσεων, αφού αναφέρεται ότι αυτοί δηλώνονται από το πρώτο λεπτό του ευρώ, ωστόσο παράγοντες του οικονομικού επιτελείου έλεγαν πως το θέμα θα ρυθμιστεί πιθανότατα στο πρότυπο που ίσχυσε πέρσι, δηλαδή να αναγράφονται στην φορολογική δήλωση τόκοι που ξεπερνούν τα 250 ευρώ.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Η περίοδος υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ξεκινά στις 20 Μαρτίου και λήγει στις 30 Ιουνίου. Όλες θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά και αυτομάτως οι φορολογούμενοι θα έχουν την ευχέρεια εκτύπωσης του εκκαθαριστικού τους.

Σε περίπτωση που είναι χρεωστικό, θα πρέπει να τυπώσουν μέσω του προσωπικού τους κωδικού στο TAXISnet την Ταυτότητα Οφειλής, ώστε να πληρώσουν τις τρεις δόσεις που προβλέπονται για όλους. Ασχέτως του χρόνου υποβολής κάθε δήλωσης, οι καταληκτικές ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων είναι 31 Ιουλίου, 30 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου του 2014.

Αν ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφής φόρου, το ποσό θα του αποδίδεται σε εύθετο χρόνο μέσω τραπεζών.

Οι κωδικοί στους οποίους δηλώνονται μισθοί και συντάξεις, οι φόροι που τους αναλογούν και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί, θα είναι φέτος προ-συμπληρωμένοι από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων από δεύτερη ή τρίτη κοκ. απασχόληση ή σύνταξη.

Οι συμπληρωματικές – τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται επίσης ηλεκτρονικά μετά από το Πάσχα, ενώ οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα, με προηγούμενη ενημέρωση του Τμήματος Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Σε ότι αφορά τα προστατευόμενα μέλη, είναι υποχρεωτική στην φορολογική δήλωση η αναγραφή και του ΑΜΚΑ τους, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων για κατοίκους εξωτερικού και αλλοδαπούς που εργάζονται στην Ελλάδα. Υποχρεωτική είναι και η αναγραφή του ΑΦΜ των προστατευόμενων μελών, εφόσον αυτά είναι ηλικίας άνω των 18 ετών. (antenna.gr)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου