ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπ. Εργασίας- Εκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους: Ερωτήσεις, απαντήσεις και παραδείγματα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
συνταξιούχος
Μέγεθος γραμμάτων

Οδηγό με επτά ερω­τή­σεις και απα­ντή­σεις, καθώς και πα­ρα­δείγ­μα­τα για την έκτα­κτη οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση στους συ­ντα­ξιού­χους με προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά, έδωσε στη δη­μο­σιό­τη­τα το υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας, έπει­τα από τις σχε­τι­κές ανα­κοι­νώ­σεις

1) Ποιες κα­τη­γο­ρί­ες συ­ντα­ξιού­χων αφορά η έκτα­κτη οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση που ανα­κοι­νώ­θη­κε χθες ;

Αφορά το σύ­νο­λο των συ­ντα­ξιού­χων που έχουν προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά και έχουν άθροι­σμα κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων έως 1.600 ευρώ τον μήνα και είτε δεν είδαν κα­θό­λου την αύ­ξη­ση του 7,75% τον προη­γού­με­νο μήνα είτε έλα­βαν πο­σο­στό λι­γό­τε­ρο από αυτό. Οι συ­ντα­ξιού­χοι αυτοί υπο­λο­γί­ζο­νται σε 1.112.000 σε σύ­νο­λο 2,5 εκα­τομ­μυ­ρί­ων συ­ντα­ξιού­χων. Οι υπό­λοι­ποι συ­ντα­ξιού­χοι δεν θα λά­βουν την έκτα­κτη ενί­σχυ­ση καθώς έχουν ήδη λάβει την αύ­ξη­ση του 7,75% και δεν έχουν προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά.

2) Ποια είναι τα ποσά ενί­σχυ­σης και με ποια κρι­τή­ρια υπο­λο­γί­στη­καν οι δι­καιού­χοι;

Η εφά­παξ έκτα­κτη ενί­σχυ­ση που ανα­κοι­νώ­θη­κε χθες είναι κλι­μα­κού­με­νη και εξαρ­τά­ται από τρία κρι­τή­ρια:

Την με­ρι­κή ή και κα­θό­λου αύ­ξη­ση λόγω προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς,

το ύψος της σύ­ντα­ξης και

τυχόν άλλες ενι­σχύ­σεις που δό­θη­καν το προη­γού­με­νο διά­στη­μα.

Ξε­κι­νά από τα 200 ευρώ για 158.000 συ­ντα­ξιού­χους που είδαν αύ­ξη­ση τον προη­γού­με­νο μήνα αλλά σε πο­σο­στό λι­γό­τε­ρο του 7%. Δια­μορ­φώ­νε­ται στα 250 ευρώ για 394.000 συ­ντα­ξιού­χους που είτε είδαν μικρή αύ­ξη­ση (λι­γό­τε­ρη από 3,5%) και έχουν άθροι­σμα κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων έως 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είδαν μικρή ωφέ­λεια από την κα­τάρ­γη­ση της ει­δι­κής ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης και έχουν άθροι­σμα κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Και κλι­μα­κώ­νε­ται στα 300 ευρώ για 560.000 κυ­ρί­ως χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χους που είτε δεν είδαν καμία αύ­ξη­ση των ει­σο­δη­μά­των τους το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, είτε είδαν πολύ μικρή ενί­σχυ­ση μέσα από την κα­τάρ­γη­ση της ει­δι­κής ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης και πα­ράλ­λη­λα έχουν άθροι­σμα κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων κάτω των 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είναι χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι με προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά οι οποί­οι ενι­σχύ­ο­νται εκ νέου μετά την ενί­σχυ­ση των 250 ευρώ που έλα­βαν τα Χρι­στού­γεν­να.

3) Πότε θα κα­τα­βλη­θεί η έκτα­κτη οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση; Χρειά­ζε­ται αί­τη­ση;

Έως τις 31 Μαρ­τί­ου με εμ­βό­λι­μη πλη­ρω­μή. Δεν απαι­τεί­ται καμία αί­τη­ση από τους συ­ντα­ξιού­χους.

4) Θα λάβω την έκτα­κτη ενί­σχυ­ση στο ακέ­ραιο;

Η έκτα­κτη ενί­σχυ­ση είναι αφο­ρο­λό­γη­τη, ανεκ­χώ­ρη­τη και ακα­τά­σχε­τη. Δεν υπό­κει­ται σε οποιο­δή­πο­τε τέλος, ει­σφο­ρά ή άλλη κρά­τη­ση υπέρ του Δη­μο­σί­ου. Επο­μέ­νως τα ποσά που ανα­κοι­νώ­θη­καν θα κα­τα­βλη­θούν στο ακέ­ραιο.

5) Ο υπο­λο­γι­σμός του ύψους της σύ­ντα­ξης είναι με βάση το μικτό ή το κα­θα­ρό ποσό που λαμ­βά­νει ο συ­ντα­ξιού­χος;

Προ­κει­μέ­νου να λάβει την ενί­σχυ­ση ο συ­ντα­ξιού­χος, εξε­τά­ζε­ται το κα­θα­ρό προ φόρων ποσό σύ­ντα­ξης. Δη­λα­δή η σύ­ντα­ξή του μετά την αφαί­ρε­ση των «ασφα­λι­στι­κών» κρα­τή­σε­ων, 6% για υγειο­νο­μι­κή πε­ρί­θαλ­ψη και τυχόν κρά­τη­ση της ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης συ­ντα­ξιού­χων (η λε­γό­με­νη ΕΑΣ) και πριν την πα­ρα­κρά­τη­ση των φόρων.

6) Ποιοι δεν θα λά­βουν την έκτα­κτη ενί­σχυ­ση;

Από όσους έχουν προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά, δεν θα λά­βουν έκτα­κτη ενί­σχυ­ση συ­ντα­ξιού­χοι με άθροι­σμα κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων άνω των 1.600 ευρώ τον μήνα (πε­ρί­που το 2% των συ­ντα­ξιού­χων). Οι συ­ντα­ξιού­χοι αυτοί όμως έχουν ήδη δει ση­μα­ντι­κό ετή­σιο όφε­λος της τά­ξε­ως των 500-600 ευρώ λόγω της κα­τάρ­γη­σης της ει­δι­κής ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης.

7) Από τις αυ­ξή­σεις και τις έκτα­κτες ενι­σχύ­σεις που δό­θη­καν τους τε­λευ­ταί­ους μήνες ποιοι συ­ντα­ξιού­χοι δεν ωφε­λή­θη­καν κα­θό­λου;

Όπως το­νί­ζει το υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας, ωφε­λή­θη­καν όλοι οι συ­ντα­ξιού­χοι, ασχέ­τως απο­δο­χών, από τις 3 μό­νι­μες αυ­ξή­σεις και τις 2 έκτα­κτες ενι­σχύ­σεις των τε­λευ­ταί­ων δυο μηνών. Μά­λι­στα, 6 στους 10 θα δουν μέσα στο 2023 μια επι­πλέ­ον σύ­ντα­ξη. Το υπουρ­γείο υπεν­θυ­μί­ζει πως από τα τέλη Δε­κεμ­βρί­ου 2022 έχουν ήδη κα­τα­βλη­θεί:

Η έκτα­κτη οι­κο­νο­μι­κή ενί­σχυ­ση των 250 ευρώ σε πάνω από 1 εκατ. συ­ντα­ξιού­χους με απο­δο­χές έως 800 ευρώ τον μήνα.

Μι­κρό­τε­ρες ή με­γα­λύ­τε­ρες αυ­ξή­σεις μέσω της κα­τάρ­γη­σης της ει­δι­κής ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης σε πάνω από  900.000 συ­ντα­ξιού­χους με ει­σο­δή­μα­τα από 12.000 ευρώ και πάνω.

Η 4η ετή­σια αύ­ξη­ση του ν. Βρού­τση σε πάνω από 230.000 συ­ντα­ξιού­χους

Οι πρώ­τες -μετά από μια δω­δε­κα­ε­τία-αυ­ξή­σεις έως 7,75% για 1,7 εκατ. συ­ντα­ξιού­χους.

Τώρα, όπως ανα­φέ­ρει το υπουρ­γείο, με την έκτα­κτη ενί­σχυ­ση κα­λύ­πτο­νται αφε­νός οι 120.000 συ­ντα­ξιού­χοι που δεν είχαν λάβει καμία αύ­ξη­ση ή ενί­σχυ­ση, αφε­τέ­ρου 992.000 συ­ντα­ξιού­χοι με προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά οι οποί­οι ενι­σχύ­ο­νται εκ νέου καθώς είχε προη­γη­θεί μια πολύ μικρή ή συ­γκρι­τι­κά με­γα­λύ­τε­ρη ενί­σχυ­ση τα Χρι­στού­γεν­να.

Πα­ρα­δείγ­μα­τα

Πα­ρά­δειγ­μα 1ο: Χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χος χη­ρεί­ας με προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά και με συ­ντά­ξι­μες απο­δο­χές τον μήνα της τά­ξε­ως των 650 ευρώ, έλαβε τα Χρι­στού­γεν­να του 2022 έκτα­κτη ενί­σχυ­ση 250 ευρώ και επι­πλέ­ον 250 ευρώ πέ­ρυ­σι το Πάσχα. Με την έκτα­κτη ενί­σχυ­ση που ανα­κοι­νώ­θη­κε θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρ­τί­ου επι­πλέ­ον 300 ευρώ.

Πα­ρά­δειγ­μα 2ο: Συ­ντα­ξιού­χος με σύ­ντα­ξη 850 ευρώ τον μήνα, με προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά, δεν έλαβε καμία από τις αυ­ξή­σεις ή ενι­σχύ­σεις του προη­γού­με­νου δια­στή­μα­τος. Με την έκτα­κτη ενί­σχυ­ση που ανα­κοι­νώ­θη­κε θα λάβει το ανώ­τα­το ποσό των 300 ευρώ.

Πα­ρά­δειγ­μα 3ο: Συ­ντα­ξιού­χος με προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά και με άθροι­σμα κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων 1.050 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύ­ξη­ση του 7,75% τον προη­γού­με­νο μήνα. Είδε μόνο μια μικρή ωφέ­λεια από την κα­τάρ­γη­ση της ει­δι­κής ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης της τά­ξε­ως των 36 ευρώ τον χρόνο. Με την νέα ενί­σχυ­ση θα λάβει επι­πλέ­ον ποσό 300 ευρώ.

Πα­ρά­δειγ­μα 4ο: Συ­ντα­ξιού­χος με προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά και με άθροι­σμα κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων 1.320 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύ­ξη­ση 7,75% τον προη­γού­με­νο μήνα. Είδε όμως μια ωφέ­λεια από την κα­τάρ­γη­ση της ει­δι­κής ει­σφο­ράς αλ­λη­λεγ­γύ­ης της τά­ξε­ως των 111 ευρώ τον χρόνο. Με την νέα ενί­σχυ­ση θα λάβει επι­πλέ­ον ποσό 250 ευρώ.

Πα­ρά­δειγ­μα 5ο: Χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χος με άθροι­σμα κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων 750 ευρώ, είχε προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά την οποία και εξά­λει­ψε με την αύ­ξη­ση του 7,75% του προη­γού­με­νου μήνα. Έλαβε ως πραγ­μα­τι­κή αύ­ξη­ση στις απο­δο­χές του πο­σο­στό 2,5%. Με την νέα έκτα­κτη ενί­σχυ­ση θα λάβει επι­πλέ­ον ποσό 250 ευρώ.

Πα­ρά­δειγ­μα 6ο: Συ­ντα­ξιού­χος με άθροι­σμα κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων 1.400 ευρώ, είχε προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά την οποία και εξά­λει­ψε με την αύ­ξη­ση του 7,75% του προη­γού­με­νου μήνα. Έλαβε ως πραγ­μα­τι­κή αύ­ξη­ση στις απο­δο­χές του πο­σο­στό 3,2%. Με την νέα έκτα­κτη ενί­σχυ­ση θα λάβει επι­πλέ­ον ποσό 200 ευρώ.

Πα­ρά­δειγ­μα 7ο: Συ­ντα­ξιού­χος με άθροι­σμα κύ­ριων συ­ντά­ξε­ων 900 ευρώ, είχε προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά την οποία και εξά­λει­ψε με την αύ­ξη­ση του 7,75% του προη­γού­με­νου μήνα. Έλαβε ως πραγ­μα­τι­κή αύ­ξη­ση στις απο­δο­χές του πο­σο­στό 6,2%. Με την νέα έκτα­κτη ενί­σχυ­ση θα λάβει επι­πλέ­ον ποσό 200 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.