Συνεντεύξεις

Θ. Στεφανάκης: «Οι εφοριακοί δίνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κάτω από αντίξοες συνθήκες»

«Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος των Εφοριακών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου, Θεοδόσης Στεφανάκης. Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα σύγχρονα πληροφοριακά συστήματα θα συμβάλουν σημαντικά στον περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, τα νέα τεχνολογικά μέσα θα βοηθήσουν τους εφοριακούς να αφοσιωθούν σε ουσιαστικά ελεγκτικά αντικείμενα.
Αναφερόμενος στα περιστατικά βίας κατά την διάρκεια προληπτικών ελέγχων, ο κ. Στεφανάκης δηλώνει ότι οι εφοριακοί υπάλληλοι δίνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. «Αυτό που ζητάμε από την κοινωνία και από τους πολίτες είναι να κατανοήσουν ότι είμαστε εργαζόμενοι που εκτελούμε το καθήκον μας και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τους νόμους που η εκάστοτε κυβέρνηση ψηφίζει», δηλώνει ο κ Στεφανάκης.

• Κύριε Στεφανάκη, η φοροδιαφυγή είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Ποια μέτρα προωθούνται από την Κυβέρνηση για τον περιορισμό του φαινομένου;
Στην Ελλάδα, το ποσοστό της φοροδιαφυγής σύμφωνα με έρευνα, κυμαίνεται ανάμεσα στο 6% με 9% του συνολικού ΑΕΠ, ποσοστό ιδιαίτερα μεγάλο. Φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), στην οποία υπαγόμαστε οι εφοριακοί και οι τελωνιακοί υπάλληλοι, μπαίνει σε μία νέα εποχή, μία εποχή με ριζικές μεταβολές και μεταρρυθμίσεις στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Θα είναι σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα ένα έτος πολλών αλλαγών οι οποίες θα επηρεάσουν και τον τρόπο εργασίας μας, καθώς θα έχουμε πλέον στη διάθεσή μας νέα καλύτερα εργαλεία μέσω της τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων.
Συγκεκριμένα άμεσα υλοποιούνται:
1. Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα TAXIS με άμεση απόσυρση των ταμειακών μηχανών (έως 5/2020), οι οποίες δεν τηρούν τις προϋποθέσεις σύνδεσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα λύσει τεράστια προβλήματα και θα υπάρχει συνεχής έλεγχος με μεγάλη διευκόλυνση στους προληπτικούς επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούμε στις επιχειρήσεις.
2. Η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων και μεταγενέστερα η υποχρεωτική έκδοση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, θα λύσει σημαντικά προβλήματα, αρκεί να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία. Ήδη θα λειτουργήσει πιλοτικά μέσα στο 2020 αλλά υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες θεωρώ ότι θα ξεπεραστούν.
3. Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με ξεκάθαρους όρους και κανόνες το οποίο μπορεί να βοηθήσει τον ελεγκτικό μηχανισμό να προβαίνει σε διασταύρωση των στοιχείων σε συνεργασία με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες (Airbnb, booking, expedia, κλπ).
Εάν λοιπόν προχωρήσουν όλα τα παραπάνω, θωρούμε ότι η εργασία μας θα αποκτήσει μεγαλύτερο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο και θα στραφεί στον ουσιαστικό έλεγχο μέσω σύγχρονων μέσων όπως είναι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα τραπεζικά ανοίγματα λογαριασμών κλπ.
• Πιστεύετε ότι θα ανταποκριθεί η κοινωνία στα νέα μέτρα;
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, θα επιφέρει ελάφρυνση των φόρων για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας. Η φορολογική συνείδηση θα πρέπει να καλλιεργηθεί από την εκπαίδευση, από το δημοτικό με απλές έννοιες και να αποτελέσει επίσημο μάθημα στις μεγαλύτερες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
• Από την άλλη όμως, η ελάφρυνση των φόρων θα συντελούσε στον περιορισμό της φοροδιαφυγής;
Η σταδιακή ελάφρυνση της φορολογίας, σίγουρα βοηθάει, αρκεί να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
• Καθώς πλέον όλο και περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, ποιο είναι τελικά το αντικείμενο και ποιος ο ρόλος των εφοριακών;
Κατά κύριο λόγο οι στόχοι της Φορολογικής Διοίκησης είναι η βελτίωση της φορολογικής συνείδησης, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και η είσπραξη των Δημοσίων Εσόδων. Η υλοποίηση των παραπάνω στόχων έχει ανατεθεί σε εμάς. Όλοι οι συνάδελφοι βρισκόμαστε σε συνεχή εργασιακή εγρήγορση λόγω της πίεσης που μας ασκείται για την επίτευξη των στόχων, πόσω μάλλον όταν κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε και ποινικές ευθύνες λόγω παραγραφής των υποθέσεων.
Με δεδομένο ότι οι παθογένειες του Δημοσίου Τομέα και οι θεσμικές αδυναμίες δεν απουσιάζουν και από τον κλάδο μας, καταβάλλουμε ως εκπρόσωποι των εργαζομένων κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε τα χρόνια εργασιακά προβλήματα καθώς και τα νέα προβλήματα (π.χ. φαινόμενα βίας κατά συναδέλφων), τα οποία συνεχώς προκύπτουν και ταλανίζουν τους συναδέλφους μας.
Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα με το οποίο διενεργούνται σχεδόν όλες οι συναλλαγές με τη ΔΟΥ, έχουν επέλθει τεράστιες αλλαγές στο αντικείμενο εργασίας μας. Με τις αυτόματες διασταυρώσεις των δεδομένων π.χ. ή τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των φορολογικών οικονομικών μεγεθών και την επικείμενη τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων, η εργασία μας διαφοροποιείται και στρέφεται σε ουσιαστικά ελεγκτικά αντικείμενα.
• Αναφερθήκατε πριν στα φαινόμενα βίας κατά εφοριακών… Στο παρελθόν απασχόλησαν την επικαιρότητα διάφορα περιστατικά. Πώς μπορεί να προστατευθεί ο εφοριακός κατά την άσκηση των καθηκόντων του;
Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολούμαστε με την προστασία των συναδέλφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και έχουμε προτείνει τη θέσπιση ενός αυστηρού νομικού πλαισίου. Τη θερινή περίοδο, τα φαινόμενα βίας κατά τη διάρκεια των προληπτικών ελέγχων αγγίζουν τα όρια της μάστιγας.
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η μόνη «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας, είναι ο τουρισμός. Είναι συνεπώς αναμενόμενο, να εντείνονται οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Σε κάποιες περιπτώσεις εκφράζονται αντιδράσεις στους ελέγχους και δεν λείπουν τα περιστατικά βίας κατά των συναδέλφων μας. Όλα αυτά είναι κατακριτέα και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας γι’ αυτές τις συμπεριφορές και πρακτικές.
Οι εφοριακοί υπάλληλοι δίνουμε καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες τη δύσκολη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Αυτό που ζητάμε από την κοινωνία και από τους πολίτες είναι να κατανοήσουν ότι είμαστε εργαζόμενοι που εκτελούμε το καθήκον μας και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τους νόμους που η εκάστοτε κυβέρνηση ψηφίζει. Σε όλες τις περιπτώσεις βίας επιθυμούμε να τιμωρηθούν οι δράστες αλλά και να αυστηριοποιηθεί περισσότερο το νομικό πλαίσιο προστασίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
• Κλείνοντας, ποια είναι τα προβλήματα των εφοριακών σήμερα;
Ο Σύλλογος Εφοριακών Δωδεκανήσου απαριθμεί 140 μέλη σε όλα τα Δωδεκάνησα. Υπηρετούν στη ΔΟΥ και στα ΓΕΦ Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου και στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου. Οι εφοριακοί στα Δωδεκάνησα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος νέοι συνάδελφοι, διορισμένοι με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είμαστε εργαζόμενοι και η εργασία μας είναι προς όφελος της κοινωνίας.
Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε σε συνδικαλιστική επαγρύπνηση καθώς την Πέμπτη 13/02/2020 πέρασε τροπολογία η οποία εκχωρεί απόλυτη ελευθερία στο Διοικητή της ΑΑΔΕ προκειμένου να προχωρήσει χωρίς καμιά λογοδοσία ή έλεγχο στη δημιουργία νέου τρόπου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού (μισθολόγιο, μεταθέσεις, αποσπάσεις, βαθμολόγιο, αξιολόγηση κ.α.), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν εξελίξεις στον κλάδο μας εφόσον δεν ξεκαθαριστούν. Δεν μπορεί οι εφοριακοί να γίνουμε κυνηγοί κεφαλών με αδιευκρίνιστους και υπερβολικούς στόχους, τους οποίους θα θέτει η εκάστοτε ηγεσία.
Υπάρχουν διάφορα άλλα θέματα, τα οποία παρακολουθούμε και προσπαθούμε να τα λύσουμε με συνδικαλιστικές παρεμβάσεις και προτάσεις. Ο Κλάδος των εφοριακών έχει δεχθεί απώλεια μισθού από 40% έως 50% λόγω των μνημονιακών περικοπών. Επιπλέον, σε όλα τα προηγμένα κράτη έχει καθιερώσει το μισθολόγιο των οικονομικών υπαλλήλων, το οποίο ανταποκρίνεται στην εξειδικευμένη εργασία που παρέχεται, μέτρο που έχει εξαγγελθεί και στην Ελλάδα αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Οι υπερωρίες, τα εκτός έδρας και οι μετακινήσεις αμείβονται πενιχρά. Ιδιαίτερα όσοι υπηρετούμε σε νησιά, τυχαίνει να απουσιάζουμε πολλές μέρες από την έδρα μας, χωρίς την ανάλογη μισθολογική αποζημίωση.
Άλλα προβλήματα έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη σύγχρονων κτηριακών υποδομών και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, δεδομένου ότι η εργασία μας εργασία μας σχετίζεται με τη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου