Συνεντεύξεις

Β. Υψηλάντης: «Η οποιαδήποτε διόρθωση στον Καλλικράτη θα πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές»

«Η Νέα Δημοκρατία θα προβάλει στους πολίτες μας τις προσωπικότητες εκείνες που είναι ενταγμένες δημιουργικά στην κοινωνία μας, που με τον καθημερινό τους αγώνα βοηθούν στην ανάπτυξή της και έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Τέτοιες θα είναι οι επιλογές της. Επιλογές νικηφόρες τόσο στο Δήμο της Ρόδου, όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

Στις νικηφόρες επιλογές υποψηφίων που θα κάνει η ΝΔ στην περιοχή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης με αφορμή τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο βουλευτής της ΝΔ υπογραμμίζει πως οποιαδήποτε διόρθωση, γεωγραφική ή άλλη, θα έπρεπε να γίνει πριν από τις επικείμενες τοπικές εκλογές.
“Με το ισχύον καθεστώς η διάρκεια της θητείας των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι πενταετής, χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο για να περιμένουμε αλλαγές και βελτιώσεις στις τεράστιες ελλείψεις και δυσχέρειες του Καλλικράτη. Δυστυχώς δεν συμφωνεί σ’ αυτό το ΠΑΣΟΚ”, παρατηρεί ο κ. Βασίλης Υψηλάντης που μετέχει ως γραμματέας στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η οποία θα αποφασίσει για τις αλλαγές στον Καλλικράτη.

Σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση για την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό απο τους πολίτες, ο κ. Υψηλάντης δηλώνει πως αυτό θα είναι το καλύτερο.
“Το σύστημα της ανάδειξης των ευρωβουλευτών με σταυρό, κατά την άποψή μου είναι πιο δημοκρατικό παρά η επιλογή κάποιων μέσω της λίστας”, τονίζει ο κ. Υψηλάντης και προσθέσει πως η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που πρεσβεύει αληθινά τις αξίες που έχουν χαράξει οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Υψηλάντη, αναλυτικά:
• Τελικά ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με την εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε ό,τι αφορά το χωροταξικό των ΟΤΑ μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη ή όλα θα είναι πιο καθαρά μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου;
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το τι συμβαίνει σε επίπεδο των νομοθετικών εξελίξεων στο χώρο της τοπικής αυτοδίοικησης. Πρώτον, ότι έχει ήδη αποφασιστεί η σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, στα πλαίσια της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στην οποία έχω την τιμή να είμαι γραμματέας της, που θα αποφασίσει για τις αλλαγές στον Καλλικράτη. Η διάρκεια των εργασιών της δεν έχει ακόμα οριστεί και μπορεί να διαρκέσει και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θεωρώ ότι παρά την πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών να ικανοποιήσει το αίτημα για να διασπαστούν σε περισσότερους διάφοροι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας, το περιθώριο στενεύει, λόγω του ό,τι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν.

Προσωπικά έχω τοποθετηθεί ξεκάθαρα και έχω επισημάνει τις μεγάλες δυσλειτουργίες του Καλλικράτη, τόσο στο Δήμο της Ρόδου, όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Δεύτερον, είναι έτοιμο να κατατεθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με επείγουσες διορθώσεις και παρεμβάσεις που άπτονται του χώρου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πολλές από αυτές αφορούν άμεσα τους δήμους του νομού μας και από την άποψη αυτή το αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

• Θεωρείτε πως είναι η ορθότερη απόφαση να δρομολογηθεί το σπάσιμο των δήμων μετά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Προσωπικά πιστεύω ότι οποιαδήποτε διόρθωση, γεωγραφική ή άλλη, θα έπρεπε να γίνει πριν από τις επικείμενες τοπικές εκλογές, γιατί με το ισχύον καθεστώς η διάρκεια της θητείας των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι πενταετής, χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο για να περιμένουμε αλλαγές και βελτιώσεις στις τεράστιες ελλείψεις και δυσχέρειες του Καλλικράτη.Δυστυχώς δεν συμφωνεί σ’αυτό το ΠΑΣΟΚ.

• Γιατί δημιουργήθηκε θέμα και διενέξεις μεταξύ των κομμάτων για την ψήφο των ετεροδημοτών;
Δεν υπήρχε πρόβλημα σχετικά με την ψήφο των ετεροδημοτών. Δεν αλλάζει τίποτα για τους ετεροδημότες. Ό,τι ίσχυε πριν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ισχύει και τώρα. Πρόβλημα υπάρχει σχετικά με την ψήφο των ομογενών και των νόμιμα διαμενόντων στην Ελλάδα μεταναστών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την αριθμ. 460/2013 απόφασή του έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η ψήφος της κατηγορίας αυτής των πολιτών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση, για να μην υπάρξει πρόβλημα στις επικείμενες εκλογές, αποφάσισε να αποσύρει την συγκεκριμένη διάταξη. Οφείλουμε όμως να ξεκινήσουμε έναν διάλογο, θέτοντας εξαρχής τις προϋποθέσεις, ώστε να δοθεί και σ’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τοπικές μας κοινωνίες, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

• Θεωρείτε σωστή την απόφαση για την επιλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό από τους πολίτες;
Το σύστημα της ανάδειξης των ευρωβουλευτών με σταυρό, κατά την άποψή μου είναι πιο δημοκρατικό παρά η επιλογή κάποιων μέσω της λίστας. Με την αλλαγή αυτή οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν, τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άμεσα και κυρίαρχα. Ωστόσο θεωρώ ακόμα πιο δημοκρατικό την δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγούσαν τα κόμματα στη χώρα μας να ορίζουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω αδιάβλητων εσωκομματικών εκλογών. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν το προαναφερθέν σύστημα για τον ανάδειξη στη συνέχεια με λίστα των εκπροσώπων τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

• Εκτιμάτε πως η ΝΔ μπορεί στην περιοχή μας να πετύχει νίκη στο Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Η Νέα Δημοκρατία θα προβάλει στους πολίτες μας τις προσωπικότητες εκείνες που είναι ενταγμένες δημιουργικά στην κοινωνία μας, που με τον καθημερινό τους αγώνα βοηθούν την ανάπτυξή της και έχουν δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους. Τέτοιες θα είναι οι επιλογές της, αυτές θα έχει σαν σημείο αναφοράς της στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Επιλογές νικηφόρες τόσο στο Δήμο της Ρόδου, όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

• Ποιο πρέπει να είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών και ποιο εκτιμάτε πως θα είναι το αποτέλεσμα που θα φέρει η ΝΔ; Θα υπάρξουν συνεργασίες στη συγκεκριμένη αναμέτρηση και με ποια κόμματα καθώς δεν έχουν σταματήσει οι έριδες με αφορμή την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ύπαρξη ή μη πλεονάσματος;
Το μεγάλο διακύβευμα των ευρωεκλογών, είναι να μην γίνουν η αιτία ενός ιστορικού και συνάμα καταστροφικού πισωγυρίσματος. Με επιλογές ακραίων και αντιευρωπαϊστών. Ειδικά για τη χώρα μας είναι κρίμα να χαθεί ό,τι κατακτήσαμε με μεθοδικότητα και εργατικότητα. Το σπουδαιότερο, εδώ που φθάσαμε, να πάνε στράφι οι θυσίες του Ελληνικού λαού. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στους ακραίους και στους ναζιστές. Θα αναγνωρίσουν το πατριωτικό έργο του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που πρεσβεύει αληθινά τις αξίες που έχουν χαράξει οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι το μόνο που μπορεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να κερδίσει, προς όφελος της χώρας μας, τη στήριξη και την αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών λαών. Μια στήριξη που είτε το θέλουμε είτε όχι είναι ήδη η μεγαλύτερη που έχει δοθεί σε Ευρωπαϊκό Κράτος, τουλάχιστον, από συστάσεως των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει και περισσότερα από όσα υποσχεθήκαμε στον τομέα των δημοσιονομικών, μας δίνει το πλεονέκτημα ώστε τώρα οι δανειστές μας να ξανανακοιτάξουν συνολικά και θετικότερα τη στάση τους έναντί μας.

• Ποια είναι η θέση σας για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά την υγεία; Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις σε αυτό καθώς φαίνεται πως θα δημιουργήσει προβλήματα και στους πολίτες και στους ασχολούμενους με την υγεία;
Το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, είναι ένας σημαντικός νόμος που θέτει σε ρεαλιστική βάση τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και λαμβάνει υπόψη του και τις παρενέργειες που προκαλεί η νησιωτικότητα στον χώρο της Υγείας. Θεωρώ επίσης και είχα τη δυνατότητα να το επισημάνω στη Βουλή, πολύ σημαντικές τις διατάξεις για τις κινητές μονάδες υγείας που ψηφίστηκαν με το νομοσχέδιο και θα βοηθήσουν σημαντικά τα νησιά μας. Ο πολίτης θα απολαμβάνει 24ωρη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι πενθήμερη και περιστασιακή, όπως σήμερα. Σαφώς σε όλα τα νομοθετήματα μπορούν να γίνουν βελτιώσεις και τροποποιήσεις αφού εντοπιστούν τα σημεία τα οποία παρουσιάζουν ελλείψεις και χρήζουν τροποποιήσεων. Σημεία που μπορούν να διορθωθούν, διορθώνονται. Η κυβέρνηση επιδιώκει να διορθωθούν πράγματα που επί δεκαετίες δεν μπορούν να βρουν λύση. Στον τιτάνιο αυτό αγώνα μας επιδιώκουμε πάντα το καλύτερο για τον πολίτη.

• Σας βρίσκουν σύμφωνο οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναδιάταξη της ΕΛΑΣ ειδικά για την περιοχή μας;
Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά πρωτίστως την αναδιοργάνωση του ίδιου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με δύο βασικούς στόχους του νομοσχεδίου την βελτίωση της αστυνόμευσης και του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη και δεύτερο την εξοικονόμηση δαπανών. Θετικό είναι ότι και σ’ αυτό το νομοσχέδιο έχει προστεθεί ο παράγοντας της νησιωτικότητας. Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχω ασχοληθεί ως μέλος της αρμοδίας Επιτροπής και σε συνεργασία με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου και τον πρόεδρό της κ. Μανώλη Ανδρουλάκη και πιστεύω ότι πολλές παρατηρήσεις τους θα έρθουν προς ψήφιση στο τελικό νομοσχέδιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου