Συνεντεύξεις

Επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της η Μ. Ιατρίδη για το Ευρωκοινοβούλιο

Δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την Ευρωβουλή η βουλευτής του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες κ. Μίκα Ιατρίδη.
Σε συνέντευξή της στη «δ», η κ. Ιατρίδη εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο ευρωκοινοβούλιο καθώς, όπως δηλώνει, ο δρόμος που έχει ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει πάρα πολύ από τα οράματα και τις προσδοκίες αυτών που την ίδρυσαν.

«Πρωταρχικός στόχος, όμως, είναι να συμμετάσχω σε μια προσπάθεια του κινήματός μας να εκλέξει όσους περισσότερους ευρωβουλευτές μπορεί και να αποκτήσει δυνατή και ασυμβίβαστη φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια φωνή που θα μιλά για την Ελλάδα μας», δηλώνει η κ. Μίκα Ιατρίδη και προσθέτει πως το διακύβευμα των εκλογών εστιάζεται στο αν έχουμε μια Ένωση με κυρίαρχα εθνικά-κράτη, ή ένα ομοσπονδιοποιημένο μόρφωμα υποστήριξης των γερμανικών, κυρίως, συμφερόντων.

«Για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης όπου μπορούμε, μας ενδιαφέρει η δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στη Τρόικα και τη μνημονιακή πολιτική. Συνεπώς, είναι λογικό και επόμενο να υπάρξουν συνεργασίες με άλλα κόμματα, ειδικά όταν υπάρχουν υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά αυτά και έχουν την προσωπικότητα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών», δηλώνει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Η κ. Μίκα Ιατρίδη απαντά και στις δηλώσεις που προσφάτως έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Η συνέντευξη της κ. Μίκας Ιατρίδη, αναλυτικά:
• Πληροφορίες της «δ» σας θέλουν να έχετε αποδεχθεί πρόταση για να είστε υποψήφια ευρωβουλευτής. Θα δεχθείτε και ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που θα έστρεφαν το ενδιαφέρον σας στην Ευρωβουλή;
Είναι λογικό να γίνεται μια ευρύτερη συζήτηση στο κίνημά μας για το πώς θα παρουσιάσουμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες μια δυναμική ομάδα υποψήφιων ευρωβουλευτών, από την οποία θα προέλθουν οι ευρωβουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που θα αναδείξουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο δρόμος που έχει ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει πάρα πολύ από τα οράματα και τις προσδοκίες αυτών που την ίδρυσαν.
Που θα δείξουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ένωση των ευρωπαϊκών λαών και όχι η προστάτιδα δύναμη των συμφερόντων των τραπεζιτών και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Που θα επισημάνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ένωση ανεξάρτητων εθνών-κρατών και όχι ένα ομόσπονδο όχημα για να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα του Βερολίνου και των χωρών που λειτουργούν ως δορυφόροι του, σε βάρος των λαών της νότιας Ευρώπης.

Για να πετύχουμε να αλλάξουμε την ακραία, νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβληθεί και η οποία έχει οδηγήσει σε φτώχεια το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωπαίων. Για να σταματήσουν οι πολιτικές λιτότητας και να προχωρήσουμε σε μια πολιτική που να στοχεύει σε ουσιαστική ανάπτυξη και τη δημιουργία πλούτου για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς.
Αυτά που, συνοπτικά, σας περιέγραψα, είναι παράγοντες που δεν σας κρύβω ότι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον μου στην Ευρωβουλή. Πρωταρχικός στόχος, όμως, είναι να συμμετάσχω σε μια προσπάθεια του κινήματός μας να εκλέξει όσους περισσότερους ευρωβουλευτές μπορεί και να αποκτήσει δυνατή και ασυμβίβαστη φωνή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια φωνή που θα μιλά για την Ελλάδα μας. Γιατί είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπουμε ξένους ευρωβουλευτές να μιλούν με θέρμη για την πατρίδα μας και να ασκούν σφοδρή κριτική στα πεπραγμένα της Τρόικας και οι τωρινοί Έλληνες ευρωβουλευτές να μη μιλούν καθόλου.

• Ποιο πρέπει να είναι το διακύβευμα των Ευρωεκλογών και γιατί τα κόμματα φαίνεται να στρέφουν το ενδιαφέρον των πολιτών αλλού;
Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών εστιάζεται σε αυτό που σας είπα πριν. Στο αν θα έχουμε μια Ένωση με κυρίαρχα εθνικά-κράτη, ή ένα ομοσπονδιοποιημένο μόρφωμα υποστήριξης των γερμανικών, κυρίως, συμφερόντων. Οι Ευρωεκλογές, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικές γιατί με βάση τα αποτελέσματα θα καθοριστεί και η μετέπειτα πορεία της Ένωσης. Πιστεύω, ειδικά για εμάς τη νέα γενιά, ότι είναι χρέος μας να αντιπαλέψουμε την αλλοπρόσαλλη νεοφιλελεύθερη πολιτική της πλήρους ισοπέδωσης του κοινωνικού κράτους και των αυτονόητων, μέχρι πριν λίγο καιρό, δικαιωμάτων του ανθρώπου, το δικαίωμα, δηλαδή, στην αξιοπρεπή διαβίωση, την εργασία, την πρόσβαση στην υγεία και την παιδεία, στην τήρηση των συνταγμάτων των εθνών-κρατών.

• Συμφωνείτε με την απόφαση που έχει ληφθεί για την επιλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό από τους πολίτες;
Η απάντηση έχει δυο σκέλη. Σε μικροκομματικό επίπεδο, ήταν μια πολύ καλή επιλογή για τα πρώην μεγάλα κόμματα να μην έχουν οι αρχηγοί τους τις ασφυκτικές πιέσεις για το ποιους θα τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο, ειδικά όταν οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Στη συνέχεια, ειδικά το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις «ρίζες» της «ελιάς», γεγονός που αποδεικνύεται και από τις πρώτες αντιδράσεις των 58-59.
Από εκεί και πέρα, όμως, το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες θα επιλέξουν οι ίδιοι τους Ευρωβουλευτές είναι, εξ’ ορισμού κάτι, θετικό. Βέβαια, θα πρέπει να δούμε και μέσα από ποιες διαδικασίες θα καταλήξουν τα κόμματα στην κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων τους.
Από τις διαδικασίες αυτές, δηλαδή από το πόσο δημοκρατικές θα είναι, θα μπορούν οι πολίτες να βγάλουν και τα πρώτα συμπεράσματά τους και μετά να καταλήξουν και στην επιλογή τους.

• Πώς θα πορευθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στις ευρωεκλογές και τις εκλογές της αυτοδιοίκησης; Θα υπάρξουν συνεργασίες με άλλα κόμματα; Ποιο εκτιμάτε πως θα είναι το αποτέλεσμα του αγώνα;
Πιστεύω ότι μέχρι τώρα ακολουθούμε κατά γράμμα όσα αποφασίστηκαν με δημοκρατικές διαδικασίες. Για τις ευρωεκλογές εκτιμώ ότι θα καταρτίσουμε ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο, στο πλαίσιο που σας περιέγραψα στις προηγούμενες ερωτήσεις σας. Για τις εκλογές της αυτοδιοίκησης ισχύει αυτό που έχουμε πει. Όπου μπορούμε, μας ενδιαφέρει η δημιουργία ενός μετώπου ενάντια στη Τρόικα και τη μνημονιακή πολιτική. Συνεπώς, είναι λογικό και επόμενο να υπάρξουν συνεργασίες με άλλα κόμματα, ειδικά όταν υπάρχουν υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά αυτά και έχουν την προσωπικότητα να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. Επισημαίνω ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταλήξουμε στις αποφάσεις μας στη βάση αυτών που θα προτείνουν και οι συντονιστικές μας επιτροπές σε κάθε τοπική κοινωνία.

Τώρα, σε σχέση με το αποτέλεσμα του εκλογικού αγώνα. Εκτιμώ ότι είμαστε σε μια περίοδο που οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση δεν θα έχουν καμία σχέση με όσα είχαμε μάθει και είχαμε ζήσει μέχρι τώρα. Για να είμαι ειλικρινής, πιθανότατα το αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ερμηνευτεί ανάλογα με το πώς το βλέπει ο καθένας μας. Σίγουρα οι προσωπικότητες θα παίξουν σημαντικό ρόλο και είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι τα πρώην μεγάλα κόμματα, αποφεύγουν τη λογική του χρίσματος. Πολύ περισσότερο, αποφεύγουν τη λογική του χρίσματος οι ίδιοι οι υποψήφιοι, οι οποίοι άλλοτε έσπευδαν να ζητήσουν την υποστήριξη των τότε μεγάλων κομμάτων.
Εκεί που το αποτέλεσμα δεν θα χωρά καμία αμφισβήτηση πιστεύω ότι θα είναι στις ευρωεκλογές. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να δείξουν την αντίθεσή τους σε μια πολιτική που ρουφά άπληστα την αξιοπρέπειά τους και κάθε τους ελπίδα. Είναι ακόμη μια μοναδική ευκαιρία για να δείξουν και στους δανειστές, που σαν τα όρνια γυροφέρνουν την περιουσία μας, δημόσια και ιδιωτική, ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Είναι, λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία και πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα την αφήσουν να πάει χαμένη.

• Έχουν επιλεγεί οι υποψήφιοι για το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το κόμματα ή θα στηριχθούν πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής;
Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμείς στηρίζουμε την υποψηφιότητα του κ. Μπενέτου Σπύρου. Για το Δήμο Ρόδου, όπως βλέπετε και εσείς, είναι πρωτόγνωρο το προεκλογικό περιβάλλον και αρκετά ρευστό. Σε άλλες εποχές θα λέγαμε ότι ήδη έχουμε αργήσει. Τώρα, όμως, λέμε ότι είναι αρκετά νωρίς, άσχετα από το αν είμαστε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

• Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Φώτη Κουβέλη για πρόκληση εθνικών εκλογών από τη ΔΗΜΑΡ;
Τι να πω; Με όλο το σεβασμό στην πολύχρονη παρουσία του στη Βουλή θα έλεγα ότι αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει πριν τις εκλογές του 2012, ότι δηλαδή πρέπει να αλλάξει η πολιτική, και μετά πήγε και σχημάτισε κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, η οποία συνέχισε με αμείωτη ένταση την πολιτική που επιβάλλουν οι δανειστές μας. Επιπλέον, κατά την άποψή μου δεν διευκρίνισε τι θα κάνει αν προταθεί ο ίδιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στον τόπο μας και συνεχίζει ακάθεκτη. Θα τα ξεπουλήσει όλα για ένα ψίχουλο ψωμιού και με την ανεργία που έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη θα μετατρέψει, που την έχει μετατρέψει ήδη, την αγορά εργασίας σε ένα ιδιότυπο σκλαβοπάζαρο. Για αυτό και πρέπει να πέσει το συντομότερο δυνατόν και να προκύψει μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει.

• Τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, όπως αυτά που αφορούν το φορολογικό και την υγεία, θεωρείτε πως θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν;
Κοιτάξτε και ο πλέον φανατικός οπαδός της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όσοι έχουν απομείνει, βλέπουν ότι κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της μνημονιακής συγκυβέρνησης χειροτερεύει τα πράγματα για όλους τους Έλληνες. Και αυτό είναι κάτι που το ζούμε καθημερινά, το βλέπουμε και το νιώθουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να κοροϊδεύει τους πολίτες και, βέβαια, να μεταθέτει κάθε φορά την ανάπτυξη ένα χρόνο αργότερα. Όμως, ας αντιληφθούν ότι ο δικός τους χρόνος τελειώνει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου