Ειδήσεις

Θύελλα αντιδράσεων για τις μισθώσεις

Σε μεγάλη αναταραχή βρίσκεται η αγορά, μετά τον αιφνιδιασμό που δέχθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με τις αλλαγές που προτείνει στο καθεστώς προστασίας των εμπορικών μισθώσεων.

Οι μικρομεσαίοι φωνάζουν, ότι η πρόβλεψη για τριετή διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων, δεν λαμβάνει καν υπόψη τα 5 χρόνια που δικαιολογεί η εφορία για την απόσβεση μιας επένδυσης και προβλέπουν ότι γίνεται ορατός ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής αποχής επενδύσεων. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα ρισκάρουν να επενδύσουν κεφάλαια σε χώρους, για τους οποίους προστατεύονται μόνο για 3 χρόνια, λένε οι έμποροι.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατέθεσε τη σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας και έχει εντελώς διαφορετική άποψη από την αγορά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Τρόικα έχει διαφορετική άποψη και με τις δύο προηγούμενες, δηλαδή και με το υπουργείο και με την αγορά. Σημειώνεται, ότι η τροπολογία του υπουργείου δεν έχει λάβει την έγκριση της Τρόικα, που στέκει ανένδοτη στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, νέων και παλιών, για να ανοίξουν τα καταστήματα που μένουν κλειστά, όπως ισχυρίζεται.

Πάντως, το υπουργείο προχώρησε στην κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, υποστηρίζοντας τη δική του θέση, ότι δηλαδή με αυτό τον τρόπο «εκλογικεύεται το καθεστώς προστασίας των εμπορικών μισθώσεων και προσαρμόζεται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχύοντα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες».
Οι νέες ρυθμίσεις, όπως υπογραμμίζει το υπουργείο, λαμβάνουν υπόψη την κρίση και τις συνέπειές της στην αγορά ακινήτων και αίρουν εμπόδια που τίθενται σήμερα με τις μακροχρόνιες μισθώσεις, προκειμένου οι ιδιοκτήτες που θέλουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους για μικρότερο χρονικό διάστημα σε χαμηλότερες τιμές, να μπορούν να το κάνουν χωρίς να φοβούνται τη μακροχρόνια δέσμευση της περιουσίας τους, η οποία με τις ισχύουσες διατάξεις μπορεί να φθάσει και τα 16 χρόνια.

Με τον ίδιο τρόπο, διευκολύνεται η είσοδος νέων εμπόρων στην αγορά, με χαμηλότερα ενοίκια. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός και ανατροπή του καθεστώτος για τους εμπόρους, που είναι ήδη εγκατεστημένοι στις υφιστάμενες μισθώσεις. Γι’ αυτό και γίνεται διαχωρισμός μεταξύ υφισταμένων και νέων μισθώσεων.

Η τροπολογία
Ειδικότερα, με την τροπολογία:
4 Καθορίζεται ελάχιστη διάρκεια για τις νέες εμπορικές μισθώσεις η τριετία. Επιτρέπεται κάθε συμφωνία ιδιοκτητών – ενοικιαστών για μεγαλύτερη διάρκεια της μίσθωσης, όπως και η λύση της μίσθωσης πριν την λήξη της τριετίας, εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. Για τις υφιστάμενες μισθώσεις, εξακολουθεί να ισχύει το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή η 12ετής ελάχιστη διάρκεια.
4Καταργείται η λεγόμενη άυλη εμπορική αξία, δηλαδή η καταβολή αποζημίωσης ύψους 24 ενοικίων από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή, που προέβλεπε η νομοθεσία για τη λήξη της μίσθωσης μετά την παρέλευση 12ετίας, με δεδομένες τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία και ειδικότερα την αγορά ακινήτων.

Επιπλέον, και μόνο για τις υφιστάμενες μισθώσεις:
4 Προβλέπεται ότι οι ενοικιαστές μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση δύο χρόνια μετά την έναρξή της, με εξάμηνη προειδοποίηση του ιδιοκτήτη και με καταβολή αποζημίωσης τεσσάρων ενοικίων. (Υπενθυμίζεται ότι με το καθεστώς που ισχύει τώρα, οι ενοικιαστές μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση ένα χρόνο μετά την έναρξή της με τρίμηνη προειδοποίηση και με αποζημίωση ίση με ένα ενοίκιο).
4 Περιορίζονται οι αποζημιώσεις για λύση της μίσθωσης λόγω ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης. Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις για ιδιόχρηση καθορίζονται σε 8 ενοίκια (από 16 που ήταν έως τώρα) και για ανοικοδόμηση σε 6 ενοίκια (από 12). Με απόφαση του δικαστηρίου, μπορούν να αυξάνονται αντίστοιχα έως και σε 15 ενοίκια για ιδιόχρηση (από 30 που ίσχυε με τον προηγούμενο καθεστώς) και 9 για ανοικοδόμηση (από 18).

Πλήθος αντιδράσεων
«Προσπαθήσαμε με πολλά επιχειρήματα να αποδείξουμε ότι η πρότασή μας για 6 χρόνια αντί της πλήρους κατάργησης θα ήταν μία γενναία και αποδεκτή μείωση της 12ετίας, των παλαιών μισθώσεων, αλλά μάταια» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, που χαρακτηρίζει την υιοθέτηση της τριετίας από το υπουργείο ως μια μέση λύση μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας. Οπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο της χώρας, η περίοδος απόσβεσης μιας επένδυσης είναι τα πέντε χρόνια. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε αυτός ο χρόνος να υπερκαλύπτεται και να προστατεύει τον συνεπή επιχειρηματία.

«Πυροσβεστικά» στο πρόβλημα που δημιουργείται, η συνομοσπονδία δηλώνει ότι προτίθεται να δημιουργήσει υπηρεσία φιλικού διακανονισμού, χρησιμοποιώντας το θεσμό της διαμεσολάβησης και θα ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, να υλοποιήσει παλαιότερη πρότασή της για την ενίσχυση των επιτροπών της περιφέρειας, που θα επιλύουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκτιμάει ότι «είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής αποχής επενδύσεων από την επιχειρηματικότητα, που φυσικά δεν θα ρισκάρει να επενδύσει κεφάλαια σε χώρους, για τους οποίους προστατεύεται μόνο για 3 χρόνια», ενώ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά σχολιάζει ότι ούτε σε περίοδο «παχιών αγελάδων» δεν θα ήταν ικανοποιητική μία τέτοια ρύθμιση… Πόσο μάλλον τώρα.

Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για τις μισθώσεις, ζητάει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς τόνισε «Η τροπολογία βρίσκεται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Προσθέτει, σε δύσκολους καιρούς, ανασφάλεια και για τις παλιές επιχειρήσεις αλλά και για τις νέες».
Σημειώνεται ότι μέχρι και χθες δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου