Συνεντεύξεις

Κ. Κατσίβας: «Δεν δώσαμε την απαιτούμενη προσοχή για την επιμήκυνση της σεζόν»

«Επιβάλλεται πλέον να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία την κατάσταση. Τα προβλήματα της χώρας μας έχουν επηρεάσει αρνητικά όλους. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ρότα. Είναι ανάγκη επίσης να υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια των φορέων του τουρισμού. Έτσι θα πάει καλύτερα και η σεζόν».

Την ανάγκη να λειτουργούν με εφόδιο την αισιοδοξία οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό επισημαίνει, σε συνέντευξή του στη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου κ. Κώστας Κατσίβας.
Σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές της φετινής τουριστικής σεζόν ο κ. Κατσίβας δηλώνει πως όλα δείχνουν πως το καλοκαίρι θα παρουσιάζουν αύξηση οι αφίξεις.

«Εκτιμώ πως θα πάμε καλά. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να υπάρξει έστω και μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η αύξηση των αφίξεων που φαίνεται να πετύχαμε αφορά μόνο τους τέσσερις μήνες της σεζόν», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων.
Ο κ. Κ. Κατσίβας αναφέρεται και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου υπογραμμίζοντας πως στο θέμα δεν δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή.

«Κάποτε η τουριστική σεζόν ξεκινούσε στη Ρόδο τον Φεβρουάριο και τελείωνε τον Δεκέμβριο. Τότε όλοι ήμασταν σίγουροι πως αυτό θα συνεχίζονταν για πάντα. Δεν μας ενδιέφερε να αλλάξουμε κάτι. Όταν άρχισαν να υπογράφονται συμβόλαια για τέσσερις και πέντε μήνες, το τοπίο άλλαξε και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου άρχισε χρόνο με το χρόνο να μειώνεται», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου.
Η συνέντευξη του κ. Κώστα Κατσίβα, αναλυτικά:

• Ποια είναι τα μηνύματα που φθάνουν στη Ρόδο για τη νέα τουριστική σεζόν;
Τα μηνύματα που έχουμε μέχρι σήμερα από τις περισσότερες τουριστικές αγορές είναι θετικά, ευτυχώς. Δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να μας εμπνεύσει ανησυχία. Εξαίρεση αποτελεί ο θαλάσσιος τουρισμός που δεν πάει, όπως θα θέλαμε.

• Εκτιμάτε πως θα εξελιχθεί καλά η φετινή τουριστική σεζόν;
Αν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. Αυτό δείχνουν οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Δεν έχουμε ακούσει παράπονα από τους συναδέλφους. Εκτιμώ πως θα πάμε καλά. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να υπάρξει έστω και μικρή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η αύξηση των αφίξεων που φαίνεται να πετύχαμε αφορά μόνο τους τέσσερις μήνες της σεζόν.

• Φοβάστε δηλαδή μήπως δημιουργηθούν προβλήματα με υπερκρατήσεις;
Δεν θέλουμε στην προσπάθεια αύξηση των αφίξεων να δημιουργηθούν προβλήματα από τις υπερκρατήσεις που τυχόν γίνουν στα ξενοδοχεία. Η κατάσταση αυτή θα γίνει μπούμεραγκ για τον προορισμό που θα κληθεί στη συνέχεια να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές συνέπειες.

• Γιατί όμως η προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν έχει μείνει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο;
Δεν δώσαμε την απαιτούμενη προσοχή στο θέμα αυτό. Κάποτε η τουριστική σεζόν ξεκινούσε στη Ρόδο τον Φεβρουάριο και τελείωνε τον Δεκέμβριο. Τότε όλοι ήμασταν σίγουροι πως αυτό θα συνεχίζονταν για πάντα. Δεν μας ενδιέφερε να αλλάξουμε κάτι. Όταν άρχισαν να υπογράφονται συμβόλαια για τέσσερις και πέντε μήνες το τοπίο άλλαξε και η διάρκεια της τουριστικής περιόδου άρχισε χρόνο με το χρόνο να μειώνεται.

• Συνέβαλε σε αυτό και ο ανταγωνισμός από άλλους προορισμούς;
«Άνοιξαν» άλλοι τουριστικοί προορισμοί, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος, ενώ η γειτονική Τουρκία διεκδικεί περισσότερα στον τομέα του τουρισμού. Ευχή μου είναι να μην μειωθεί περαιτέρω η διάρκεια της τουριστικής περιόδου για τη Ρόδο. Πιστεύω ότι αν προσπαθήσουμε, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως. Χρόνο με το χρόνο πρέπει να αυξάνουμε τη διάρκεια της θερινής περιόδου μέχρι να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

• Πόσο θα χρειαστεί για να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα;
Αν κάνουμε την προσπάθεια που πρέπει μετά από δύο ή και πέντε χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε για επιμήκυνση της σαιζόν για ένα δύο μήνες.

• Θα λειτουργήσει θετικά η αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με την Τουρκία;
Το θέμα φαίνεται να έχει προχωρήσει αρκετά. Είχαμε νεότερα στοιχεία για την αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με την Κωνσταντινούπολη. Συζήτησα το θέμα και με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη στη συνάντηση που είχαμε πριν από λίγο καιρό. Τελούμε σε αναμονή υλοποίησης όσων έχουν ανακοινωθεί πρόσφατα.

• Θα ξεκινήσουν οι πτήσεις από φέτος;
Ναι, αυτό δείχνουν οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας.

• Αισιοδοξία υπάρχει και για τις κρατήσεις από τη Ρωσία;
Από τη Ρωσία είχαμε μια μικρή παύση στις κρατήσεις εξαιτίας των οικονομικών εξελίξεων εκεί. Αιτία είναι η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί το πρόβλημα. Δεν θα έχουμε όμως την αύξηση που περιμέναμε στις αφίξεις από τη συγκεκριμένη αγορά.

• Τι λέτε για την εφαρμογή του προγράμματος τουρισμού για ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας από τη Γερμανία;
Έχουμε συζητήσει σε τοπικό επίπεδο για το θέμα αυτό εδώ και καιρό. Πρόκειται για μια θεματική μορφή τουρισμού. Θα λειτουργήσει θετικά για τη Ρόδο γιατί θα συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Οι ηλικιωμένοι δεν ταξιδεύουν στην αιχμή της σεζόν. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες θα ευοδωθούν στο τέλος. Είναι αναγκαίο να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

• Δεν έχει προχωρήσει όμως και το θέμα της ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Σιγά σιγά ξεκινάμε με τον αθλητικό και τον θρησκευτικό τουρισμό, που θα αρχίσει να αναπτύσσεται περισσότερο τώρα.

• Με ποιο τρόπο σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε τη μείωση των κατάπλων κρουαζιεροπλοίων;
Δεν μπορούμε άμεσα να δώσουμε μια λύση. Θα έχω συνεργασίες στην Αθήνα με εκπροσώπους εταιρειών κρουαζιέρας τις επόμενες ημέρες. Θέλω να βρω τις αιτίες του προβλήματος γιατί ακούγονται πολλά και διάφορα. Στην πραγματικότητα λίγοι γνωρίζουν τι έχει συμβεί και μειώθηκαν τόσο πολύ οι κατάπλοι. Δεν πιστεύω πως το πρόβλημα οφείλεται στην μη προβολή του νησιού στις τουριστικές εκθέσεις. Πιστεύω πως όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, πρέπει να κάνουν διάλογο, να εξετάσουν σε βάθος το πρόβλημα και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

• Θεωρείτε πως η Ρόδος υστερεί σε δυνατότητες και υποδομές για το θαλάσσιο τουρισμό;
Πιστεύω πως η Ρόδος δεν υστερεί σε τίποτα. Είμαστε πολύ καλύτεροι σε σύγκριση με άλλους προορισμούς. Πάντα θα υπάρχουν μικροελλείψεις. Δεν μπορούμε πραγματικά να ξέρουμε τι έχει συμβεί. Μπορεί να οφείλεται η μείωση και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην ξεχνάμε πως από αυτές τις χώρες προέρχονται οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων. Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ είναι λίγες.

• Πώς βλέπετε την προσπάθεια για την δρομολόγηση υδροπλάνων στα Δωδεκάνησα;
Ενδιαφέρθηκαν κάποιοι να δρομολογήσουν υδροπλάνα και στο παρελθόν. Την επιθυμία τους όμως νίκησε η γραφειοκρατία. Αυτό το τέρας δεν αντιμετωπίζεται έτσι εύκολα. Με τον τρόπο αυτό επενδύσεις δεν μπορεί να γίνουν.

• Προσπάθειες γίνονται για την αναβίωση του μαθητικού τουρισμού. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;
Δεν πιστεύω πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι προσπάθειες. Ασχολήθηκα πολλά χρόνια με το μαθητικό τουρισμό. Τώρα είναι δύσκολο να τους κατευθύνουμε στη Ρόδο. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Δεν πιστεύω πως στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια θα έχουμε μαθητικό τουρισμό.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους ασχολούμενους με τον τουρισμό;
Επιβάλλεται πλέον να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία την κατάσταση. Τα προβλήματα της χώρας μας έχουν επηρεάσει αρνητικά όλους. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ρότα. Είναι ανάγκη επίσης να υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια των φορέων του τουρισμού. Έτσι θα πάει καλύτερα και η σεζόν.

• Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου ποια είναι τα κενά που θα πρέπει να καλυφθούν από τις τοπικές αρχές;
Υπάρχουν αρκετά κενά που θα πρέπει να καλυφθούν. Χρειάζεται να λυθούν αρκετά προβλήματα. Εμείς τα αντιμετωπίζουμε από το αεροδρόμιο μέχρι τα ξενοδοχεία που φθάνουν οι πελάτες μας. Οι τοπικές αρχές δείχνουν ότι προσπαθούν να βοηθήσουν. Σε μας όμως δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ή δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω από τα συνηθισμένα. Δεν αρκούν όμως αυτά για τον τουρισμό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου