Συνεντεύξεις

Αρης Σουλούνιας: «Να μη μας ενδιαφέρει μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των τουριστών»

«Δεν είναι μόνο τα φορολογικά μέτρα που απασχολούν τους ξενοδόχους. Πολλές από τις αποφάσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν πρόσφατα έχουν ληφθεί πρόχειρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Πολλές από αυτές δεν είναι εφαρμόσιμες. Είμαστε υπέρ της αλλαγής νοοτροπίας με νομοθετήματα που μπορούν να έχουν αποτέλεσμα και όχι με σχεδιασμούς «επί χάρτου».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Άρης Σουλούνιας με αφορμή και τις συζητήσεις που έγιναν για τα φορολογικά μέτρα στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Σε ερώτηση για τις προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου ο κ. Σουλούνιας δηλώνει πως το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιαστεί και στην αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων του τομέα.
«Για πολλοστή φορά θα επισημάνω πως δεν θα πρέπει να εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας τόσο στον αριθμό των αφίξεων όσο στα έσοδα που θα έρχονται στη χώρα και κατ’ επέκταση στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην αγορά. Πρέπει τα αποτελέσματα να είναι θετικά για να μπορούν οι επιχειρηματίες του τομέα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο κ. Σουλούνιας και πρόσθεσε πως υπάρχουν και ορισμένοι που θέλουν να κάνουν μικροπολιτική μέσω του τουρισμού μας.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου ζητεί από τους έχοντες την ευθύνη για το νησί να μεριμνήσουν και μάλιστα γρήγορα για τη βελτίωση της εικόνας και να μην εστιάσουν την προσοχή τους μόνο στις εκλογές της ΤΑ.
Η συνέντευξη του κ. Άρη Σουλούνια, αναλυτικά:

• Συμφωνείτε με τις απόψεις που εκφράστηκαν από το ΞΕΕ για δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα που πιέζουν και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;
Οι θέσεις αυτές αποτελούν το απόσταγμα των απόψεων όλων των ξενοδόχων της Ελλάδας. Δεν είναι μόνο τα φορολογικά μέτρα που μας απασχολούν. Επεξεργαζόμαστε μια σειρά προβλημάτων που δημιουργούνται από τη νέα νομοθεσία. Πολλές από τις αποφάσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν πρόσφατα, έχουν ληφθεί πρόχειρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Πολλές από αυτές δεν είναι εφαρμόσιμες. Άλλες θα επιβαρύνουν αρκετά τις επιχειρήσεις. Είμαστε υπέρ της αλλαγής νοοτροπίας. Εκτιμούμε πως αυτό θα πρέπει να γίνει με νομοθετήματα που μπορούν να έχουν αποτέλεσμα και όχι με σχεδιασμούς «επί χάρτου».

• Θα λειτουργήσει στη Ρόδο το παράρτημα του ΞΕΕ;
Μετά από προσπάθειες της ΕΞΡ αποφασίστηκε να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στη Ρόδο παράρτημα του ΞΕΕ. Η απόφαση θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους ξενοδόχους της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

• Η έδρα του θα είναι στη Ρόδο;
Η έδρα του θα είναι στη Ρόδο και θα στεγαστεί στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων. Οι ξενοδόχοι δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να τακτοποιούν διάφορα ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις τους.

• Τι δείχνουν οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στα ξενοδοχεία του νησιού μας;
Οι κρατήσεις δείχνουν ότι πάμε καλά. Πρέπει να περιμένουμε τι θα προκύψει και από την έκθεση ΙΤΒ που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο. Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί τουριστικό βαρόμετρο. Από εκεί θα εξάγουμε πιο συγκεκριμένα συμπεράσματα. Για πολλοστή φορά θα επισημάνω πως δεν θα πρέπει να εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας τόσο στον αριθμό των αφίξεων όσο στα έσοδα που θα έρχονται στη χώρα και κατ’ επέκταση στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην αγορά. Πρέπει τα αποτελέσματα να είναι θετικά για να μπορούν οι επιχειρηματίες του τομέα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που θέλουν να κάνουν μικροπολιτική μέσω του τουρισμού μας. Δεν συμφωνούμε με αυτά. Όλοι οι φορείς πρέπει να φροντίσουν για το καλό του τομέα και όχι ορισμένοι να κάνουν μικροπολιτική για άλλους λόγους.

• Σε ποιους αναφέρεστε;
Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να πω κάτι περισσότερο για αυτό.

• Θα ξεκινήσει νωρίτερα η σεζόν και πού βρίσκεται η προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου;
Σαν μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΞΕΕ πιστεύω πως η προσπάθεια πρέπει να στραφεί και στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού που θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αφίξεις των επισκεπτών υψηλού οικονομικού επιπέδου.
Μόνο έτσι θα μπορούμε να ελπίζουμε και στην επιμήκυνση της σεζόν.Θα υπάρξουν δηλαδή πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου και των επιχειρήσεων.

• Σε ποιες τουριστικές αγορές πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από τη Ρόδο;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις κλασικές τουριστικές αγορές που μας δίνουν τη βάση δηλαδή τον κύριο όγκο των επισκεπτών. Επιβάλλεται να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή στις ανερχόμενες αγορές και να επενδύσουμε περαιτέρω σε αυτές με την παρουσία μας σε εκθέσεις. Πρέπει να δουλέψουμε ώστε να έχουμε επισκέπτες καλύτερου οικονομικού επιπέδου από τη Ρωσία. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την ευκαιρία να προσελκύσουμε καλύτερης ποιότητας τουρίστες από τη συγκεκριμένη αγορά. Αυτό συμβαίνει γιατί στοχεύσαμε στην αύξηση των αφίξεων χωρίς να κάνουμε δουλειά στο θέμα της ποιότητας των επισκεπτών.

• Χρειάζεται περισσότερη προσοχή και η τουριστική αγορά της Τουρκίας;
Είναι σε αυξητική τάση οι αφίξεις από τη γειτονική χώρα. Βοήθησε πολύ η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για τη χορήγηση βίζας. Ήταν θετικό που μειώθηκε και το κόστος της θεώρησης εισόδου για τους τουρίστες από τη γειτονική χώρα. Υπάρχουν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση ότι ο κόστος θα μειωθεί στα 20 ευρώ από φέτος από 35 που ήταν.

• Θα λειτουργήσει θετικά η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η μείωση του κόστους για τις θεωρήσεις εισόδου;
Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα από τη γειτονική χώρα. Θέλω να επισημάνω τις προσπάθειες που γίνονται από την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και τον ΠΡΟΤΟΥΡ για την αεροπορική σύνδεση της Ρόδου με την Κωνσταντινούπολη. Είμαστε σε συζητήσεις με συνεργάτες στη γειτονική χώρα. Ευελπιστώ να έχουμε επιτυχία. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί δεν μου αρέσουν τα λόγια αλλά οι πράξεις.

• Δεν πάει καλά όμως ο θαλάσσιος τουρισμός. Πού οφείλεται αυτό;
Μετά την τουριστική έκθεση που είχε διεξαχθεί το 2012 στη Μασσαλία είχαμε επισημάνει το πρόβλημα. Τώρα βλέπουμε πως οι κατάπλοι των κρουαζιεροπλοίων δεν πάνε καλά. Βέβαια, έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας και στην πολιτική των εταιρειών. Δεν οφείλεται το πρόβλημα τόσο πολύ στις υποδομές μας ή στο λιμάνι αλλά στο ό,τι οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και οι εταιρείες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα μικραίνοντας τις διαδρομές. Αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγουν τη Ρόδο. Επιπλέον πηγαίνουν σε προορισμούς που έχουν μεγάλη ζήτηση σε εκδρομές και άλλες δραστηριότητες για την ψυχαγωγία των τουριστών εκτός πλοίων. Στο νησί μας δεν υπάρχουν αυτά. Πρέπει να εφαρμόσουμε μια πολιτική για να επανέλθει ο θαλάσσιος τουρισμός στα επίπεδα των προηγουμένων ετών.

• Ποια είναι τα ζητούμενα των ξενοδόχων από την ΤΑ;
Φέτος είναι περίεργη χρονιά λόγω των εκλογών. Θέλω να τονίσω πως οι έχοντες την ευθύνη δεν θα πρέπει να αφήσουν την προετοιμασία για την υποδοχή των πρώτων τουριστών πίσω εξαιτίας των εκλογών της ΤΑ. Πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο άμεσα. Υπάρχουν και άλλα που θα πρέπει να γίνουν. Η Ρόδος ζει από τον τουρισμό. Θα πρέπει να είναι λαμπερή όταν θα έρθουν οι πρώτες πτήσεις τσάρτερ. Χρειάζεται δουλειά για να βελτιωθεί η εικόνα του νησιού μας από το αεροδρόμιο μέχρι την πόλη και από την πόλη μέχρι τη Νότια Ρόδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου