Ειδήσεις

Παρέμβαση Προβόπουλου για τα «χαλαρά» κριτήρια των τραπεζών

«Οι συνθήκες της άπλετης και ενίοτε ελαστικής τραπεζικής χρηματοδότησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθούν» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος σε έμμεση παρέμβασή του για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Ο διοικητής της ΤτΕ, διαβεβαίωσε για τις στέρεες βάσεις που στηρίζεται πλέον το τραπεζικό σύστημα προειδοποιώντας, όμως, ότι οι πολιτικές των τραπεζών εφεξής θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα νέο πλαίσιο παροχής πιστώσεων και διαχείρισης κινδύνων.
Αυστηρές συστάσεις απηύθυνε δε και για τα κόκκινα δάνεια, τα οποία οι προβλέψεις θέλουν να εκτινάσσονται το 2014, στο 40%.
Ειδικότερα σε ομιλία του σε ημερίδα του ΣΕΒ για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ο Γ.Προβόπουλος τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συστηματικά το ζήτημα των προβληματικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Όπως ανέφερε, η συσσώρευση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, τα οποία έχουν φθάσει πλέον το 30%, είναι μία από τις αιτίες για την περιορισμένη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες.
Προέβλεψε μάλιστα ότι βραχυπρόθεσμα οι δυνατότητες για αύξηση των χορηγήσεων (πιστωτική επέκταση) θα παραμείνουν περιορισμένες.
Διαβεβαίωσε ότι σήμερα το τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του και παρόλο που από το 2009 έως το 2012 έχασε καταθέσεις 90 δισ. ευρώ, πατάει πλέον σε στέρεες βάσεις, συμπληρώνοντας ότι σε κανέναν άλλο κλάδο δεν έχει σημειωθεί τέτοιας κλίμακας αναδιάρθρωση.
Απαιτείται νέο πλαίσιο στην παροχή πιστώσεων
Προειδοποίησε όμως ότι οι πολιτικές των τραπεζών εφεξής θα πρέπει να στηρίζονται σε ένα νέο πλαίσιο παροχής πιστώσεων και διαχείρισης κινδύνων.
Όπως είπε θα πρέπει να αποφευχθούν οι τάσεις που παρατηρήθηκαν κατά τη δεκαετία πριν από την κρίση, όταν ένα μεγάλο μέρος των πιστώσεων κατευθύνθηκε προς επενδύσεις σε κατοικίες και κατανάλωση.
Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε την ανάγκη οι νέες πιστώσεις να κατευθύνονται σε δυναμικές επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας και προοπτικές ανάπτυξης.
Εξυπακούεται, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι με έναν τέτοιο προσανατολισμό του τραπεζικού συστήματος, θα ήταν ανώφελο και επικίνδυνο να αφεθούν χρόνια αδύναμες, υποκεφαλαιοποιημένες και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις να λειτουργούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου