Ρεπορτάζ

Ο Δήμος οφείλει να καταβάλει σε ιδιοκτήτρια ακινήτου 1,79 εκ. €!

Με την υπ΄αριθμ. 7/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, εντέλλεται ο Δήμος Ρόδου να καταβάλει το ποσό των 1.789.277,40 € σε γνωστή ζωγράφο, πρώην κάτοικο του νησιού, ακίνητο της οποίας απαλλοτριώθηκε χωρίς να της έχουν καταβληθεί ακόμη οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στις προσεχείς ημέρες απόγραφο της διαταγής πληρωμής θα κοινοποιηθεί αρμοδίως στο Δήμο Ρόδου και σε περίπτωση άρνησης πληρωμής θα κινηθεί η διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών του στοιχείων.

Με απόφαση του νομάρχη Δωδ/σου, τον Μάρτιο του 1994, εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Ρόδου στις περιοχές Ανάληψη και Ροδίνι, που είχαν ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως Ρόδου με το από 16-1/01-02-1973 Β.Δ..
Σε εκτέλεση της παραπάνω απόφασης του νομάρχη έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Δήμου Ρόδου η υπ’ αριθμ. 21/2007 πράξη προσκύρωσης και αναλογισμού υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας στην περιοχή της υπ’ αριθ. 219 κτηματολογικής μερίδας Γαιών Ρόδου, στα Οικοδομικά Τετράγωνα 455, 456, 457, 457α και 458 του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Ρόδου, η οποία πράξη κυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 1.282/11-03-2008 απόφαση του νομάρχη Δωδεκανήσου και κατέστη διοικητικά τελεσίδικη με την υπ’ αριθ. πρωτοκόλλου 2.635/08 βεβαίωση διοικητικής τελεσιδικίας της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου. Στην ως άνω αναγκαστικά απαλλοτριωθείσα έκταση περιλαμβάνεται και ακίνητο στην Κτηματολογική περιφέρεια «Μποϊνού Καρά», το οποίο ανήκει, από το έτος 1970, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην Χαρά – Ευφροσύνη συζ. Μπενττ Γκίνερουπ, το γένος Αντωνίου Τζαννή, πρώην κάτοικο Ρόδου και ήδη κάτοικο Αθηνών.
Σύμφωνα με την πιο πάνω πράξη προσκύρωσης και αναλογισμού υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας στην περιοχή της παραπάνω υπ’ αριθ. 219 κτηματολογικής μερίδας Γαιών Ρόδου, η οποία πλέον κατέστη τελεσίδικη, ο Δήμος Ρόδου οφείλει να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια κ. Χαρά Γκίνερουπ – Τζαννή για τα ρυμοτομούμενα τμήματα του ακινήτου της και συνολικά για 3.473,16 τ.μ.. Κατόπιν τούτου, αφού η ιδιοκτήτρια προσέφυγε ήδη από το έτος 2009 στα αρμόδια δικαστήρια προκειμένου να λάβει την δικαιούμενη αποζημίωσή της από τον Δήμο Ρόδου, που της απαγορεύει να αξιοποιήσει ή να εκμεταλλευθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ως άνω ιδιοκτησία της, εδώ και 40 περίπου έτη, εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 82/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποίαν καθορίσθηκε ως προσωρινή τιμή μονάδος της αποζημίωσης των εκ. τ.μ. 3.473,16 το ποσόν των 525 € ανά τ.μ., ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίσθηκε η εν λόγω ιδιοκτήτρια δικαιούχος της οφειλομένης αποζημίωσης. Εν συνεχεία δε, δυνάμει της υπ’ αριθ. 9/2012 απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου, έχει καθορισθεί ως προσωρινή τιμή μονάδος της αποζημίωσης το ποσόν των 500 € ανά τ.μ..

Κατά της ως άνω απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου, ο Δήμος Ρόδου άσκησε αίτηση αναίρεσης, ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε δυνάμει της υπ’ αριθ. 923/2013 απόφασης του Δ Πολιτικού Τμήματος. Σύμφωνα με την αμετάκλητη πλέον απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου, η δικαιούμενη αποζημίωση της ιδιοκτήτριας για την απαλλοτρίωση του παραπάνω ακινήτου της ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 1.736.580 €. Ταυτόχρονα δε, με την ως άνω υπ’ αριθ. 9/2012 απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου, ο Δήμος Ρόδου υποχρεώθηκε και στην καταβολή ποσοστού 3% επί της καθορισθείσης αποζημιώσεως για την προαναφερθείσα ιδιοκτησία, λόγω δικαστικής δαπάνης, ανερχόμενης στο ποσόν των 52.097,40 €, προσαυξημένης κατά 600 €. Συνεπώς, με βάση τα προεκτεθέντα, η συνολική για την παραπάνω αιτία οφειλόμενη αποζημίωση της ιδιοκτήτριας από τον Δήμο Ρόδου, συμπεριλαμβανομένης και της επιδικασθείσης σε βάρος του δικαστικής δαπάνης ανέρχεται στο συνολικό ποσό του 1.789.277,40 €. Μέχρι σήμερα ο Δήμος Ρόδου, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της ιδιοκτήτριας, αρνείται δυστυχώς αναίτια και πεισματικά να της καταβάλει την παραπάνω οφειλόμενη αποζημίωση, ακολουθώντας μία άκρως παρελκυστική πολιτική ενώ της έχει δεσμεύσει ουσιαστικά την περιουσία της, καθιστώντας την ανεκμετάλλευτη.

Για το λόγο αυτό η ιδιοκτήτρια κατέθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου αίτηση για την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δήμου Ρόδου, με την οποίαν ζητά να υποχρεωθεί ο Δήμος Ρόδου να της καταβάλει εντόκως το ως άνω ποσό. Να σημειωθεί ότι η ιδιοκτήτρια του ρυμοτομούμενου ακινήτου και δικαιούχος της αποζημίωσης τυγχάνει διαπρεπής καλλιτέχνης – ζωγράφος, πρώην κάτοικος του Δήμου Ρόδου, με σημαντική συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Εξαιτίας όμως της ατέρμονης ταλαιπωρίας που υφίσταται από τον Δήμο Ρόδου όσον αφορά την είσπραξη της δικαιούμενης αποζημίωσής της, για την απαλλοτρίωση του ακινήτου της, έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική κατάσταση, αφού δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην καταβολή των τεραστίων αναλογούντων φόρων για το εν λόγω δεσμευμένο και αναξιοποίητο ακίνητό της. Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Γιαννιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου