ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ειρήνη Μουρτζούκου “money mule” σε 155μελή σπείρα phishing

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
mourtzoukou-2

Μέλος σε συμ­μο­ρία που έκανε δια­δι­κτυα­κές απάτες – Η Ειρήνη Μουρ­τζού­κου κατη­γο­ρεί­ται για συμ­με­τοχή σε μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες σπείρες δια­δι­κτυα­κής απάτης που έχουν εξαρ­θρω­θεί στη χώρα –  Την υπόθεση είχε απο­κα­λύ­ψει με λεπτο­μέ­ρειες η «δημο­κρα­τική»

Ένα πολυ­πρό­σωπο δίκτυο απα­τε­ώ­νων που είχε ως κύριο μέσο δράσης την υπο­κλοπή τρα­πε­ζι­κών δεδο­μέ­νων και τη μετα­φορά χρη­μά­των μέσω «μου­λα­ριών», εξαρ­θρώ­θηκε από τη Διεύ­θυνση Δίωξης Ηλε­κτρο­νι­κού Εγκλή­μα­τος της αστυ­νο­μίας. Μεταξύ των κατη­γο­ρου­μέ­νων, ξεχω­ρί­ζει το όνομα της Ειρήνης Μουρ­τζού­κου, που φέρεται να είχε ρόλο «money mule», εκχω­ρούσε, ουσια­στικά τρα­πε­ζι­κούς  λογα­ρια­σμούς στο όνομά της για ξέπλυμα χρη­μά­των.

Η εγκλη­μα­τική οργά­νωση, που αριθ­μούσε συνο­λικά 155 μέλη, λει­τουρ­γούσε από τα μέσα του 2022, με τα κέρδη της να ξεπερ­νούν τα 6 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν ταυ­το­ποι­η­θεί 24 άτομα, ενώ η έρευνα απο­κά­λυψε του­λά­χι­στον 670 περι­πτώ­σεις απάτης σε όλη την Ελλάδα. Το δίκτυο συντο­νι­ζό­ταν από έναν βασικό πυρήνα 25 ατόμων, ενώ υπο­στη­ρι­ζό­ταν από περισ­σό­τερα από 130 περι­φε­ρειακά μέλη, που συμ­με­τεί­χαν είτε μόνιμα είτε περι­στα­σιακά.

Σημα­ντικό ρόλο στη δράση της οργά­νω­σης έπαιξαν περισ­σό­τε­ροι από 1.200 δικαιού­χοι τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών, οι οποίοι παρα­χω­ρού­σαν πρό­σβαση στα μέλη της εγκλη­μα­τι­κής ομάδας με αντάλ­λαγμα χρη­μα­τική αμοιβή. Αυτοί οι «δικαιού­χοι», γνωστοί ως «money mules», διευ­κό­λυ­ναν τη μετα­φορά και εκτα­μί­ευση των χρη­μά­των από τους λογα­ρια­σμούς των θυμάτων.

Το modus operandi της οργά­νω­σης 

Το modus operandi της ομάδας περι­λάμ­βανε τη στό­χευση ανυ­πο­ψί­α­στων θυμάτων μέσω τηλε­φω­νι­κών κλήσεων. Παρί­στα­ναν είτε υπαλ­λή­λους δημό­σιων υπη­ρε­σιών είτε υπο­ψή­φιους αγο­ρα­στές σε αγγε­λίες, πεί­θο­ντας τα θύματα να επι­σκε­φθούν ψεύ­τι­κους ιστό­το­πους που μιμού­νταν τρα­πε­ζι­κές σελίδες. Με αυτό τον τρόπο, απο­κτού­σαν πρό­σβαση στα στοι­χεία e-banking των θυμάτων και προ­χω­ρού­σαν σε μετα­φο­ρές χρη­μά­των προς λογα­ρια­σμούς των «money mules».

Οι δράστες κατά­φερ­ναν να παρα­κάμ­ψουν ακόμα και την αυθε­ντι­κο­ποί­ηση δύο παρα­γό­ντων, τη βασική δικλείδα ασφα­λείας των τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών, ολο­κλη­ρώ­νο­ντας τις μετα­φο­ρές μεγάλων χρη­μα­τι­κών ποσών.

Oπως έχει απο­κα­λύ­ψει η «Δημο­κρα­τική», μεταξύ των συλ­λη­φθέ­ντων συγκα­τα­λέ­γο­νται άτομα από τη Ρόδο και την Κω, που χρη­σι­μο­ποιού­σαν τους τρα­πε­ζι­κούς τους λογα­ρια­σμούς για ξέπλυμα χρη­μά­των.

Ο ρόλος της Ειρήνης Μουρ­τζού­κου

Σημα­ντική είναι η απο­κά­λυψη του ρόλου της Ειρήνης Μουρ­τζού­κου, η οποία, σύμφωνα με την έρευνα, είχε παρα­χω­ρή­σει πρό­σβαση στους λογα­ρια­σμούς της για τις συναλ­λα­γές της οργά­νω­σης. Στη δικο­γρα­φία περι­λαμ­βά­νο­νται και άλλα πρόσωπα από τα Δωδε­κά­νησα, που φέρο­νται να συμ­με­τεί­χαν με παρό­μοιο τρόπο. Οι Αρχές συνε­χί­ζουν την έρευνα για την πλήρη ταυ­το­ποί­ηση όλων των εμπλε­κο­μέ­νων, ενώ η υπόθεση ρίχνει φως στη χρήση τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών ως εργα­λείο εγκλη­μα­τι­κής δράσης.

Ειδι­κό­τερα οι δύο υπο­θέ­σεις στις οποίες φέρεται να έγινε χρήση λογα­ρια­σμών της Μου­τζού­κου είναι οι ακό­λου­θες:

-Το από­γευμα της 19ης Μαϊου 2022 άγνω­στος δράστης, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τηλε­φω­νική σύνδεση, επι­κοι­νώ­νησε με τον έναν ημεδαπό στο Μαρούσι Αττικής, ανα­φο­ρικά με αγγελία πώλησης προ­ϊ­ό­ντος που είχε αναρ­τή­σει ο ανωτέρω στην ιστο­σε­λίδα car.gr. Αφού ο ανωτέρω απέ­στειλε τον αριθμό

IBAN λογα­ρια­σμού που δια­τη­ρεί στην τράπεζα “Alpha Bank” για την κατά­θεση προ­κα­τα­βο­λής, έλαβε μήνυμα ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μείου από τη διεύ­θυνση [email protected], με φερό­μενο απο­στο­λέα την τράπεζα “Eurobank”, εμπε­ριέ­χον τον απατηλό υπερ­σύν­δε­σμο eurobank7.godaddysites.com. Ακο­λου­θώ­ντας τον, ανα­κα­τευ­θύν­θηκε σε ιστο­σε­λίδα που προ­σο­μοί­αζε αυτή της ηλε­κτρο­νι­κής τρα­πε­ζι­κής της τρά­πε­ζας “Eurobank”, όπου συμπλή­ρωσε τα δια­πι­στευ­τή­ρια εισόδου και γνω­στο­ποί­ησε τους κωδι­κούς μιας χρήσης OTP, με απο­τέ­λε­σμα οι άγνω­στοι δράστες να απο­κτή­σουν πρό­σβαση και να προβούν σε μετα­φορά πέντε (5) εμβα­σμά­των συνο­λι­κού χρη­μα­τι­κού ποσού 35.000,00€ σε δύο τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς της “Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς” και σε δύο  τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς τρά­πε­ζας “Alpha Bank”.

-Την 17:00 ώρα της 13ης Ιουλίου 2022, άγνω­στος δράστης, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τηλε­φω­νική σύνδεση, επι­κοι­νώ­νησε με μια ημεδαπή στην Ευκαρ­πία Θεσ­σα­λο­νί­κης, ελεύ­θερη επαγ­γελ­μα­τία, ανα­φο­ρικά με αγορά προ­ϊ­ό­ντων. Αφού η ανωτέρω γνω­στο­ποί­ησε τους αριθ­μούς IBAN λογα­ρια­σμών που δια­τη­ρεί στην τράπεζα “Eurobank”, στην “Τράπεζα Πει­ραιώς”, στην “Εθνική Τράπεζα” και στην τράπεζα “Alpha Bank” για την εξό­φληση του ποσού, έλαβε τέσσερα (4) μηνύ­ματα κει­μέ­νου SMS, με φερό­με­νους απο­στο­λείς την τράπεζα “Eurobank”, την “Τράπεζα Πει­ραιώς”, την “Εθνική Τράπεζα” και την τράπεζα “Alpha Bank” αντί­στοιχα, τα οποία εμπε­ριεί­χαν τους απα­τη­λούς υπερ­συν­δέ­σμους eurobankergasias.godaddysites.com, winbankweb-gr.godaddysites.com, ibank- nbg-gr.godaddysites.com και securealphabankgr.godaddysites.com. Ακο­λου­θώ­ντας τους τρείς πρώτους, ανα­κα­τευ­θύν­θηκε σε ιστο­σε­λί­δες που προ­σο­μοί­αζε αυτές της ηλε­κτρο­νι­κής τρα­πε­ζι­κής της τρά­πε­ζας “Eurobank” της “Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς” και της  Εθνικής Τρά­πε­ζας, όπου συμπλή­ρωσε τα δια­πι­στευ­τή­ρια εισόδου και γνω­στο­ποί­ησε τους κωδι­κούς μιας χρήσης OTP, με απο­τέ­λε­σμα οι άγνω­στοι δράστες να απο­κτή­σουν πρό­σβαση να και να προβούν σε μετα­φορά τεσ­σά­ρων εμβα­σμά­των συνο­λι­κού χρη­μα­τι­κού ποσού 16.980,00€ σε δύο λογα­ρια­σμούς της “Εθνικής Τρά­πε­ζας” και σε  λογα­ρια­σμό της Τρά­πε­ζας “Alpha Bank”.

Πηγή: Με πλη­ρο­φο­ρίες και από το protothema – Φρίξο Δρα­κο­ντίδη

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.