Συνεντεύξεις

Βίκυ Θεολόγη: «Η ανάγκη ανακαίνισης του Εθνικού μας Θεάτρου είναι πλέον επείγουσα…»

Παρά το γεγονός πως η καλλιτεχνική ζωή της Ρόδου πέρασε μια δυσμενή περίοδο λόγω της πανδημίας, άνθρωποι που αγαπούν και υπηρετούν την Τέχνη, συνέχισαν και τα κατάφεραν. Φέτος, μετά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, παρακολουθήσαμε πολλές εκδηλώσεις, δράσεις, φεστιβάλ, θέατρο, μουσική και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά δρώμενα και γεγονότα.
«Η περίοδος της πανδημίας χαρακτηρίστηκε από την απουσία της πολιτιστικής ζωής λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας. Παρ’ όλα αυτά, το διεθνές φεστιβάλ Θεάτρου Ρόδου γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας όπου με πείσμα και τόλμη προσπαθήσαμε να καθιερώσουμε έναν θεσμό που θα συμβάλει στην θεατρική ανάπτυξη του τόπου μας», δηλώνει σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η θεατρολόγος – εκπαιδευτικός κα Βίκυ Θεολόγη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη και την σημασία που έχει για την Ρόδο, η ανακαίνιση του Εθνικού Θεάτρου.
«Για εμάς που ζήσαμε το Εθνικό Θέατρο είναι πόνος ψυχής να το βλέπουμε χρόνια τώρα σφραγισμένο και παρατημένο…», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, μιλάει για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Ρόδου που πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία καθώς και τα σχέδια για την επόμενη χρονιά.
• Κυρία Θεολόγη, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Ρόδου-Quinta Commedia Fest. Μιλήστε μας για την εμπειρία. Ποιοι συμμετείχαν και ποια τα αποτελέσματα;
Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Ρόδου, πραγματοποιήθηκε με καινοτομίες που στοχεύουν στην άρση της διαφορετικότητας, είτε αυτό σημαίνει διαφορετική γλώσσα είτε διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Στη διάθεσή μας είναι να τονίσουμε τη σημασία της συμπερίληψης, να στηρίζουμε την επί σκηνής αλληλεπίδραση ατόμων της ειδικής με άτομα της γενικής εκπαίδευσης. Μέσα από το θέατρο, μια τέχνη που στην διεθνικότητά της περιορίζεται από τη γλώσσα, ψάχνουμε τρόπους να σπάσουμε τα εμπόδια και να εντάξουμε το νησί της Ρόδου σε διεθνείς θεατρικές δράσεις οι οποίες πλουτίζουν πολιτιστικά τον τόπο μας.
• Πώς είδατε την καλλιτεχνική δράση στη Ρόδο κατά την διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, μιας και περάσαμε, πια, την εποχή των εγκλεισμών; Υπήρχαν εκδηλώσεις; Σημειώθηκε ανταπόκριση από τον κόσμο και συμμετοχή;
Η περίοδος της πανδημίας χαρακτηρίστηκε από την απουσία της πολιτιστικής ζωής λόγω των αυστηρών μέτρων προστασίας. Παρ’ όλα αυτά το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Ρόδου γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας όπου με πείσμα και τόλμη προσπαθήσαμε να καθιερώσουμε έναν θεσμό που θα συμβάλει στην θεατρική ανάπτυξη του τόπου μας. Ας σημειωθεί ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε ο πολιτισμός φόρεσε τα καλά του και το νησί πλημμύρισαν πολιτιστικές εκδηλώσεις παντός τύπου από τον ΔΟΠΑΡ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο Δήμος Ρόδου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και προσέφερε στο κοινό ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα που ήρθε να ξεδιψάσει την ανάγκη που μας άφησε η καραντίνα.
• Βλέπουμε ότι υπάρχει ζήτηση και στις απομακρυσμένες από το κέντρο της πόλης περιοχές της Ρόδου, σε χωριά κ.λπ. όπου γίνονται παραστάσεις. Είναι κάτι θετικό κατά την άποψή σας;
Η πολιτιστική ανάπτυξη των απομακρυσμένων περιοχών είναι χρέος όσων από εμάς ασχολούμαστε με τις τέχνες. Τα χωριά της Ρόδου με τη φιλοξενία τους, χρόνια τώρα μας υποδέχονται με θέρμη και είμαστε ευγνώμονες όποτε μπορούμε και μας δίνεται η ευκαιρία να τα επισκεφτούμε. Ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης ενθαρρύνει με μεγάλη ευαισθησία την προώθηση των πολιτιστικών δρώμενων στα χωριά μας και ο ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΉΣΟΥ είναι πάντα διαθέσιμος για περιοδεία εκτός κι εντός Ρόδου.
• Η Ρόδος διαθέτει όμορφους χώρους για θέατρο (και άλλες εκδηλώσεις) το καλοκαίρι. Τον χειμώνα είναι πιο περιορισμένες οι δράσεις. Τι θα πρέπει να γίνει κατά την γνώμη σας;
Η ανάγκη ανακαίνισης του Εθνικού μας Θεάτρου είναι πλέον επείγουσα. Ξέρετε, κάθε Δήμος πρέπει να έχει τρία κτήρια στην πόλη του: Ένα δημαρχείο, μια εκκλησία και ένα θέατρο. Η Ρόδος αξίζει το στολίδι της γυαλισμένο και με ανοιχτές τις πόρτες. Για εμάς που ζήσαμε το Εθνικό Θέατρο είναι πόνος ψυχής να το βλέπουμε χρόνια τώρα σφραγισμένο και παρατημένο. Ευχόμαστε πραγματικά μέσα από την καρδιά μας να έρθει η μέρα που θα περάσουμε ξανά αυτή την πόρτα.
• Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επόμενη περίοδο; Θα συνεχιστεί ο θεσμός με το Φεστιβάλ και του χρόνου; Θα ανεβάσετε άλλες παραστάσεις;
Ναι, ο θεσμός όσο στηρίζεται θα συνεχίζει. Πραγματικά αν δεν ήταν δίπλα μας το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο ΔΟΠΑΡ και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν θα είχαμε την ευκαιρία να προάγουμε την διεθνή θεατρική κουλτούρα στον τόπο μας.
Ο Θεατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου ετοιμάζει μια χριστουγεννιάτικη παραγωγή για την εορταστική περίοδο, το έργο ‘Τρεις κι ο Σκούφος’, η οποία είναι για όλη την οικογένεια και γαρ διαδραστική!
Ευχόμαστε, μέσα από την θεατρική τέχνη να γινόμαστε κι εμείς ως θεατρική ομάδα ένα φως, μια μικρή έστω σπίθα, που θα φωτίζει το όποιο σκοτάδι κρύβει η ανθρώπινη ψυχή και να διατηρεί ο άνθρωπος το φως, την παιδικότητα και την αγνότητά του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου