ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαριές ποινές σε 7 κατηγορούμενους σε υπόθεση διακίνησης μεταναστών και ναρκωτικών

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Bαρύς έπεσε χθες ο πέλεκυς του Τρι­με­λούς Εφε­τείου Δωδε­κα­νή­σου επί κακουρ­γη­μά­των σε 7 εκ των 8 κατη­γο­ρού­με­νων σε υπόθεση δια­κί­νη­σης μετα­να­στών και ναρ­κω­τι­κών στην Κω.

Το δικα­στή­ριο εξέτασε συγκε­κρι­μένα μια πτυχή υπό­θε­σης που αφορά την δράση μιας πολυ­δαί­δα­λης 67μελούς εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, που έδρασε και στην Κω.

Το κακουρ­γιο­δι­κείο επέβαλε συγκε­κρι­μένα:

-Ποινή κάθειρ­ξης 54 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρη­μα­τική ποινή ύψους 260.000 ευρώ στον Π. Κ. του Μ. 59 ετών, κάτοικο Κω.

-Ποινή κάθειρ­ξης 49 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρη­μα­τική ποινή ύψους 232.000 ευρώ στον Α. Χ. του Χ., 49 ετών, κάτοικο Κω.

-Ποινή κάθειρ­ξης 7 ετών και χρη­μα­τική ποινή ύψους 10.000 ευρώ με ανα­σταλ­τικό ως προς την έφεση απο­τέ­λε­σμα στον Κ. Μ. του Γ. 47 ετών, κάτοικο Κω.

-Ποινή κάθειρ­ξης 47 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρη­μα­τική ποινή ύψους 250.000 ευρώ στον Ι. Χ. του Γ. 67 ετών, κάτοικο Κω.

-Εκρινε αθώο τον Α. T. του Ι. 28 ετών υπήκοο Αλβα­νίας.

-Ποινή φυλά­κι­σης 3 ετών με 3ετή ανα­στολή στην Μ. Τ. του Μ. 29 ετών υπήκοο Βουλ­γα­ρίας.

-Ποινή κάθειρ­ξης 49 ετών (εκτιτέα τα 25) και χρη­μα­τική ποινή ύψους 240.000 ευρώ στον Ν. S. του N. 39 ετών, υπήκοο Αλβα­νίας.

Εμπλέ­κο­νται ακόμη στην συγκε­κρι­μένη υπόθεση και 3 αλλο­δα­ποί, αγνώ­στων λοιπών στοι­χείων.

Η υπόθεση εξι­χνιά­στηκε τον Μάιο του 2017 σε Αθήνα και Κω, από αστυ­νο­μι­κούς της Υπο­διεύ­θυν­σης Αντι­με­τώ­πι­σης Οργα­νω­μέ­νου Εγκλή­μα­τος.

Οι αστυ­νο­μι­κοί συνέ­λα­βαν τους 44 από τους 67 κατη­γο­ρού­με­νους, ενώ 7 βρί­σκο­νται ή δια­μέ­νουν στο εξω­τε­ρικό, 8 δεν ταυ­το­ποι­ή­θη­καν, 4 δεν εντο­πί­στη­καν εντός των ορίων του αυτο­φώ­ρου, 7 άτομα συνε­λή­φθη­σαν στην Αττική και 34 στην Κω.

Οι έρευνες των αστυ­νο­μι­κών ξεκί­νη­σαν στις αρχές του 2017 μετά από πλη­ρο­φο­ρίες για την ύπαρξη οργα­νω­μέ­νου κυκλώ­μα­τος στην Κω το οποίο, του­λά­χι­στον από τον Δεκέμ­βριο του 2015, δρα­στη­ριο­ποιεί­ται στη διευ­κό­λυνση της παρά­νο­μης εισόδου και εξόδου αλλο­δα­πών υπηκόων προς και από τη χώρα.

Πιο συγκε­κρι­μένα, η εγκλη­μα­τική οργά­νωση φέρεται να διευ­κό­λυνε την παρά­νομη είσοδο των αλλο­δα­πών υπηκόων από τα παράλια της Τουρ­κίας στη νήσο Κω και στη συνέ­χεια από την Κω στην Αττική, απ’ όπου ξεκι­νούσε η περαι­τέρω δια­κί­νησή τους προς άλλες Ευρω­παϊ­κές χώρες.

Από την άρση του απορ­ρή­του των τηλε­φω­νι­κών συν­δια­λέ­ξεων μεταξύ των μελών του κυκλώ­μα­τος και τις παρα­κο­λου­θή­σεις προ­έ­κυψε, η ύπαρξη ενός «δαι­δα­λώ­δους» εγκλη­μα­τι­κού δικτύου, απο­τε­λού­με­νου από τρεις εγκλη­μα­τι­κές οργα­νώ­σεις με κάθετη ιεραρ­χία, δομη­μέ­νες με διαρκή δράση, απο­τε­λού­με­νων από περισ­σό­τερα των τριών πρόσωπα (με έδρα στην Αττική και στην Κω).

Η πρώτη εγκλη­μα­τική ομάδα συγκρο­τή­θηκε από 28 άτομα εκ των οποίων οι 8 δια­μέ­νουν στην Αττική και οι υπό­λοι­ποι στην Κω.

H εγκλη­μα­τική οργά­νωση δρα­στη­ριο­ποιείτο στη δια­κί­νηση μεγάλων ποσο­τή­των κοκα­ΐ­νης και κάν­να­βης τόσο στην Αττική, όσο και στην Κω.

Οι ποσό­τη­τες των ναρ­κω­τι­κών αρχικά ετο­πο­θε­τού­ντο σε καβά­τζες στην Αττική και στη συνέ­χεια, είτε δια­κι­νού­ντο εντός Αττικής, είτε μετα­φέ­ρο­ντο στην Κω, που τα εκεί δια­μέ­νο­ντα μέλη τις απο­θή­κευ­σαν προ­σω­ρινά και τις δια­κι­νού­σαν στα­διακά στους χρήστες.

Αρχηγός της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης, τον οποίο οι συγκα­τη­γο­ρού­με­νοί του προ­σφω­νού­σαν «καράφλα», «αφε­ντικό» ή «εργο­στά­σιο», ήταν ένας 35χρονος Αλβανός, ο οποίος φέρεται να δια­χει­ρι­ζό­ταν το σύνολο των ποσο­τή­των των ναρ­κω­τι­κών (κοκα­ΐ­νης και κάν­να­βης).
Ενδει­κτικό του ρόλου του είναι το γεγονός ότι στη συντρι­πτική πλειο­ψη­φία των επι­κοι­νω­νιών του με τα υπό­λοιπα μέλη της οργά­νω­σης, χρη­σι­μο­ποιούσε δια­δι­κτυα­κές εφαρ­μο­γές (viber, what’s up, facebook).

Βασικοί συνερ­γά­τες του φέρο­νται ομο­ε­θνείς του στην Αθήνα.
Ο ανωτέρω Αλβανός, χρη­σι­μο­ποιούσε δύο δια­φο­ρε­τι­κές δια­δρο­μές, με κεντρικά πρόσωπα έναν 32χρονο για την κοκαΐνη και έναν 41χρονο για την κάνναβη, ομο­ε­θνείς του.
Η δια­κί­νηση της κοκα­ΐ­νης προς τους χρήστες του νησιού ελάμ­βανε χώρα μέσω τριών δια­φο­ρε­τι­κών «κανα­λιών» που είχαν δημιουρ­γή­σει ένας 31χρονος Αλβανός, ένας 34χρονος Αλβανός και ένας 63χρονος ημε­δα­πός, κοινή συνι­στα­μένη των οποίων φέρεται να ήταν ένας 32χρονος Αλβανός ο οποίος είχε και το ρόλο του προ­μη­θευτή.

Συνο­λικά η εγκλη­μα­τική οργά­νωση, από τις 22/03/2017 έως τις 31/05/2017, φέρεται να δια­κί­νησε στην Κω του­λά­χι­στον 660 γραμ­μά­ρια κοκα­ΐ­νης.

Ετερη υπο­ο­μάδα με ημε­δα­πούς και αλλο­δα­πούς είχε ανα­λά­βει την δια­κί­νηση της κάν­να­βης και συνο­λικά η συγκε­κρι­μένη οργά­νωση φέρεται από την 12/04/2017 έως την 29/05/2017, να δια­κί­νησε του­λά­χι­στον 2.650 γραμ­μά­ρια κάν­να­βης.

Η δεύτερη εγκλη­μα­τική οργά­νωση συγκρο­τή­θηκε από 11 άτομα εκ των οποίων οι δύο διέ­με­ναν στην Αττική, ένας στην Ολλαν­δία και οι υπό­λοι­ποι στην Κω.
Επι­κε­φα­λής φέρο­νται ένας 31χρονος και ένας 27χρονος, υπήκοοι Αλβα­νίας, που προ­μη­θεύ­ο­νταν κοκαΐνη από τρεις ομο­ε­θνείς τους και έναν 50χρονο κάτοικο Κω και Ολλαν­δίας.
Η οργά­νωση χρη­σι­μο­ποιούσε κυρίως γυναί­κες για την μετα­φορά των ναρ­κω­τι­κών στην Κω και της απο­δί­δε­ται ότι δια­κί­νησε συνο­λικά στο διά­στημα από 03/04/2017, έως 31/05/2017 600 γραμ­μά­ρια κοκαΐνη.

Η τρίτη εγκλη­μα­τική οργά­νωση συγκρο­τή­θηκε από 11 άτομα εκ των οποίων οι δύο διέ­με­ναν στην Αττική και οι υπό­λοι­ποι στην Κω.

Επι­κε­φα­λής φέρεται ένας παλαιός γνώ­ρι­μος των αρχών της Ρόδου, 35 ετών, υπήκοος Αλβα­νίας, η δε σπείρα δια­κι­νούσε κοκαΐνη και κάνναβη.

Του απο­δί­δε­ται ότι συντό­νιζε τις πωλή­σεις μέσω 8 ατόμων που ενερ­γού­σαν ως «βαπο­ρά­κια».
Η οργά­νωση αυτή από την 03/04/2017 έως την 31/05/2017 φέρεται να δια­κί­νησε (προ­μή­θεια, απο­θή­κευση, κατοχή, διάθεση κ.λπ.) του­λά­χι­στον εξα­κό­σια 600 γραμ­μά­ρια κοκα­ΐ­νης.
Η τρίτη οργά­νωση με 11 μέλη δια­κι­νούσε μετα­νά­στες, ενώ έχει προ­κύ­ψει η μετα­φορά του­λά­χι­στον 24 αλλο­δα­πών μέσω των θαλάσ­σιων ελλη­νο­τουρ­κι­κών συνόρων με τη χρήση πλωτών μέσων.

Σε 13 δια­φο­ρε­τι­κές περι­στά­σεις έγινε εξάλλου προ­ώ­θηση από την Κω προς την Αττική, του­λά­χι­στον 33 αλλο­δα­πών με τη χρήση των πλοίων της γραμμής Κως – Πειραιά.

Ως συνή­γο­ροι υπε­ρά­σπι­σης των κατη­γο­ρου­μέ­νων παρέ­στη­σαν οι δικη­γό­ροι κ.κ. Πανα­γιώ­της Αβρίθης, Βάνα Περρή, Μανώλης Χατζηά­μα­λος, Αχιλ­λεας Δασκα­λά­κης, Σάκης Κεχα­γιό­γλου, Κ. Αλα­βά­νος και Απ. Τσέγας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.