Ρεπορτάζ

Ανάστατοι οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων της Ρόδου

Με την «πλάτη στον τοίχο» είναι πλέον οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων της Ρόδου οι οποίοι βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων και ύστερα από σχετική ειδοποίηση που τους απέστειλε η ΔΕΥΑΡ, ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην παραγωγή του ελαιολάδου, με κίνδυνο να χάσουν τόσο την χρηματοδότηση για τις επενδύσεις τους, όσο και την ελαιουργική περίοδο, η οποία κανονικά έχει ξεκινήσει.
Χτες με δηλώσεις τους προς την «δ» μερικοί εκ των ιδιοκτητών, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία τους για την τροπή που έχει λάβει η υπόθεση καθώς μέχρι και σήμερα, δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν.
«Η ΔΕΥΑΡ μας ζητάει πάρα πολλά έγγραφα, υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ. κάτι που μας καθυστερεί λόγω της μεγάλης γραφειοκρατίας. Κανονικά με την άδεια λειτουργίας θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει. Η περίοδος για την παραγωγή λαδιού θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τις 9 Νοεμβρίου αλλά, μας καθυστέρησαν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσουμε. Αυτή την περίοδο, η παραγωγή σε λάδι βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην Ρόδο. Επιπλέον, έχουμε και το πρόβλημα με το πυρηνουργείο το οποίο δεν έχει ακόμη ανοίξει ! Γνωρίζουμε ότι είναι σφραγισμένο από πέρσι –με εντολή του εισαγγελέα για κάποιους λόγους, γι αυτό και ανησυχούμε πολύ διότι έτσι όπως πάμε μπορεί να σταματήσουμε την λειτουργία των ελαιοτριβείων μας», δήλωσε ένας εκ των ιδιοκτητών.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα –όταν ξεκίνησε η αναστάτωση μετά το σχετικό έγγραφο που απέστειλε προς το Τμήμα Βιομηχανίας ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΡ κ. Μανώλης Διακομανώλης για το επίμαχο ζήτημα με την διάθεση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων- κάποιοι ιδιοκτήτες, επισκέφθηκαν τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο αλλά και τον αντιπεριφερειάρχη και επικεφαλής του Τμήματος Βιομηχανίας της Περιφέρειας, κ. Γιάννη Φλεβάρη προκειμένου να θέσουν τους προβληματισμούς τους.
Το σχετικό έγγραφο που τους απέστειλε η ΔΕΥΑΡ, τους αιφνιδίασε όπως είπαν, καθώς όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργούν τα ελαιοτριβεία τους (στην πλειονότητά τους από το 2013 κι έπειτα) δεν αντιμετώπισαν ποτέ ανάλογο πρόβλημα και μάλιστα, διαθέτουν όλες τις αποδείξεις, με επίσημα έγγραφα καθώς και τα αποτελέσματα των μετρήσεων από ειδικό χημείο για τα παράγωγα από την δραστηριότητά τους, την παραγωγή ελαιολάδου.
«Εμείς κάθε είδους ενέργεια που έχουμε κάνει ως επαγγελματίες, βασίζεται στη νομιμότητα. Εκδώσαμε άδειες εγκατάστασης και με αυτές προχωρήσαμε, βάσει της νομοθεσίας. Δεν κάναμε τίποτε άλλο. Τηρήσαμε τη νομοθεσία. Οι άδειές μας, ελέγχθηκαν από το αρμόδιο Τμήμα Βιομηχανίας της Περιφέρειας και αν υπήρχε πρόβλημα, θα το γνωρίζαμε. Θα μας το έλεγαν. Χρησιμοποιήσαμε τις βεβαιώσεις της ΔΕΥΑΡ και του πυρηνουργείου ότι υπάρχει τρόπος διαχείρισης στην Ρόδο, για τα στερεά και τα απόβλητα. Από το 2013 ασκούμε την δραστηριότητά μας, νόμιμα. Το 2014 ενταχθήκαμε στον Αναπτυξιακό Νόμο όπου έγινε και αξιολόγηση των αδειοδοτήσεων και από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ εγκρίθηκαν και μεγάλες επενδύσεις που ξεπερνούν το 1εκ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα. Με βάση αυτές τις αδειοδοτήσεις και τις επενδύσεις που προγραμματίσαμε, χαράξαμε κι εμείς την πορεία μας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Όπως γνωρίζετε για να γίνουν επενδύσεις, χρειάζονται χρήματα τα οποία δεν φτάνουν μόνον από τις χρηματοδοτήσεις. Πρέπει να βάλεις και δικά σου κεφάλαια. Προχωρήσαμε κάποιοι από εμάς, και κάναμε τις επενδύσεις μας, και φτάσαμε τώρα στο παρά…πέντε που λήγει το πρόγραμμα προς το τέλος του έτους, κι ενώ είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τους φακέλους για να πάρουμε τα χρήματα, μας λένε αναιτιολόγητα ότι η ΔΕΥΑΡ αρνείται να πάρει τα απόβλητα, ενώ μέχρι τώρα δεν υπήρχε κανένα τέτοιο πρόβλημα. Εμείς τόσα χρόνια, τηρούσαμε τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις, κάναμε την δουλειά μας νόμιμα κι έρχεται τώρα η ΔΕΥΑΡ, αναιτιολόγητα και μας λέει ότι δεν τα δέχεται πλέον. Εμείς έχουμε εκθέσεις στα χέρια μας, που λένε ότι είναι παράλογο να αναιρείς μια άδεια χωρίς να επιχειρηματολογείς τους λόγους. Αν έχει αλλάξει κάτι στην μορφή των αποβλήτων, έπρεπε να μας ενημερώσουν. Δεν μας είπαν όμως τίποτε. Εμείς επίσημα δεν γνωρίζαμε τίποτα και τώρα, κινδυνεύουν οι επενδύσεις μας και να απενταχθούν οι προτάσεις μας, και φυσικά, τα χρήματα που θα βγάλουμε από την παραγωγή, εμείς τα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας» δήλωσαν προς την «δ» ελαιοτριβείς.
Πάντως, οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων επιμένουν ότι διαθέτουν επίσημα έγγραφα της ΔΕΥΑΡ με τα οποία, αποδεχόταν τόσα χρόνια τα απόβλητα, ενώ όταν απευθύνθηκαν -πρόσφατα- στην διοίκηση της επιχείρησης, εμφανίσθηκε ανένδοτη και επέμενε στην ανάκληση των αδειών για την διάθεση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων χωρίς αιτιολογία. Επίσης, διαθέτουν και επίσημα έγγραφα με τα αποτελέσματα σχετικής έκθεσης για τα απόβλητα από χημικό εργαστήριο.
Οι ιδιοκτήτες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η ΔΕΥΑΡ, επιμένει να μην τους δίνει το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν κανονικά και να χρησιμοποιήσουν τον βιολογικό ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που είναι η αρμόδια για τις άδειες, στηρίζει τις προσπάθειες των ιδιοκτητών και προσπαθεί να ενθαρρύνει την παραγωγή σε λάδι.
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ ωστόσο, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να δώσει την σχετική άδεια για να εναποθέτουν τα απόβλητα στον Βιολογικό αλλά με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να καταθέσουν κάποια απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου