Ειδήσεις

Τι αποφάσισε η G20 μετά το μακελειό στο Παρίσι

Οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) προηγμένων και αναδυόμενων χωρών του πλαντήτη συμφώνησαν να ενισχυσουν τους συνοριακούς ελέγχους και την ασφάλεια της αεροπορίας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 129 ανθρώπους, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνοδου που περιήλθε σήμερα σε γνώση του Reuters.

Οι επικεφαλής της G20, που συνεδριάζουν στην Τουρκία, καταδίκασαν ως “αποτρόπαιες” τις επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Υπογράμμισαν ότι παραμένουν ενωμένη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το σχέδιο της ανακοίνωσης.

Η οριστική ανακοίνωση θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στη συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν βασικό θέμα στη συνάντηση που είχε στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ομπάμα έφτασε το πρωί στην Αττάλεια για τη σύνοδο της ομάδας G20.

Μετά τη συνάντηση ο Ομπάμα είπε πως παρότι συνήθως στις συνόδους της ομάδας G 20 συζητούνται παγκόσμια οικονομικά ζητήματα, στην Αττάλεια «θα περιληφθούν στις επαφές μας και επείγοντα θέματα όπως οι επιθέσεις στο Παρίσι».

«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος στον πόλεμο εναντίον της απειλής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση του ισλαμικού Κράτους.
Συνεχίζει να είναι σύμμαχος στην προσπάθεια να ξεπεραστεί το κλίμα καταστροφής στη Συρία», είπε ο Ομπάμα και χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ αποδοτική», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η Τουρκία και ο τουρκικός λαός φιλοξενούν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι ΗΠΑ είναι από τις πρωτοπόρες χώρες στην ανθρωπιστική βοήθεια προς το λαό της Συρίας», είπε ο Ομπάμα και τόνισε: «Συζητήσαμε το τι μπορούν να κάνουν οι άλλες χώρες. Βρήκαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή».

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία συλλογική τρομοκρατία η οποία δεν έχει ούτε θρησκεία, ούτε έθνος, ούτε πατρίδα.

Όπως είχε συμβεί στην ‘Αγκυρα, στο Ντιγιάρμπακιρ και στο Γκαζιάντεπ, έτσι και στο Παρίσι, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με συλλογική τρομοκρατία. Η επίθεση αυτή δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Γαλλικού λαού, αλλά εναντίον της ανθρωπότητας», είπε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, στη σύνοδο θα εξεταστούν επίσης θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπόθεση των προσφύγων και οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις.

Ο Ερντογάν είπε πως συζήτησε με τον πρόεδρο Ομπάμα το θέμα της οργάνωσης «ισλαμικό Κράτος». «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τα βήματα στα οποία θα προβεί στο εξής η διεθνής συμμαχία. Ως υποδειγματικοί και στρατηγικοί εταίροι θα συνεχίσουμε και στο εξής την αλληλεγγύη μας, για να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη» είπε.

Στη συνάντηση Ομπάμα-Ερντοογάν μετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Τζων Κέρυ και Φεριντούν Σινιρλίογλου, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα Σούζαν Ράις και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζων Μπας από αμερικανικής πλευράς και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο διοικητής της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον Σερντάρ Κιλίτς και οι βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπιναλί Γιλντιρίμ και Μπεράτ ‘Αλμπαϊρακ από τουρκικής πλευράς.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου