Ειδήσεις

Νύχτα τρόμου και αγωνίας λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας – Επλήγη το νησί όχι όμως σοβαρά

Νύχτα αγωνίας ήταν η προχθεσινή για τους κατοίκους της Ρόδου και τις τοπικές αρχές.
Η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους ξύπνησαν μνήμες από τον περασμένο Νοέμβριο, ανησύχησαν τους κατοίκους του νησιού και έβγαλαν τα συνεργεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου στους δρόμους.
Λόγω της έντονης νεροποντής κατέρρευσε τμήμα από ένα παλιό διώροφο σπίτι στην οδό Θησέως στη Μεσαιωνική Πόλη. Είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει και το υπόλοιπο ακίνητο που είναι σε κακή κατάσταση.
Από το Δήμο Ρόδου έγιναν όλες οι δέουσες ενέργειες και αποκλείστηκε με σιδερένια κιγκλιδώματα ο δρόμος για την αποφυγή ατυχημάτων.
Η σφοδρή βροχόπτωση που συνοδεύθηκε από χαλαζόπτωση και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα έπληξε το βόρειο κυρίως τμήμα του νησιού.
Πιο συγκεκριμένα έπεσαν στην πόλη της Ρόδου 83.0mm και η ραγδαιότητα (σφοδρότητα) βροχής ανήλθε στα 311.4mm/hr προχθές στις 23:22 με την σφοδρή βροχή να καταμετρά τρεις ώρες.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το έδαφος να μην είναι ικανό να απορροφήσει τέτοια ποσότητα νερού και με τέτοια ένταση σε τόση λίγη ώρα. Έτσι η τιμή του συντελεστή επιφανειακής απορροής (πλημμύρα) αυξήθηκε και στο νησί σημειώθηκαν πλημμύρες κατά τόπους ισχυρές και κατολισθήσεις. Από τις κεραυνoπτώσεις σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος σε κάποιες περιοχές.
Αποκόλληση βράχου έγινε στο δρόμο Τσαΐρι- Αεροδρομίου. Σε λίμνη μετατράπηκε τμήμα της Εθνικής Οδού Ρόδου- Λίνδου που βρίσκεται πλησίον γνωστής φίρμας Σούπερ Μάρκετ. Αρκετά αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης.
Επίσης πλημμύρισαν αρκετά ακίνητα στη Ρόδο και στις δημοτικές κοινότητες και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για την άντληση των υδάτων.
Λόγω των ισχυρών ανέμων ξεριζώθηκαν δύο δέντρα και έπεσαν στο οδόστρωμα στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου και στην περιοχή «Τρείς».
Αργά προχθές το βράδυ με απόφαση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου έκλεισε η επαρχιακή οδός Ρόδου- Καλλιθέας στο σημείο που οδηγεί στο Φαληράκι. Εκεί χρειάστηκε η συνδρομή συνεργείου της Περιφέρειας για να απεγκλωβιστεί ένας οδηγός από το αυτοκίνητό του.
«Είχαμε προβλέψει την έλευση της κακοκαιρίας στη Ρόδο και τα άλλα νησιά. Ζητήσαμε να μην εφησυχάσει κανείς. Χθες το βράδυ υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών του νησιού. Παρουσιάστηκαν προβλήματα σε τμήμα της εθνικής οδού Ρόδου –Λίνδου. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις στην περιοχή Τσαΐρι. Γκρεμίστηκε τοίχος σε μια παλαιά οικία στη Μεσαιωνική Πόλη. Κάποιες κατοικίες πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση των ζημιών. Αν όλοι είμαστε προσεκτικοί και ενημερωμένοι θα τα καταφέρουμε.
Στην ανοχύρωτη και τσιμεντοποιημένη Ρόδο χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Υπάρχει σχεδιασμός και θα δοθούν λύσεις. Σας είχαμε αναφέρει τα προβλήματα με τα τσιμεντοποιημένα φρεάτια σε τμήμα της εθνικής Οδού Ρόδου Λίνδου», δήλωσε ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, που ζήτησε από τους κατοίκους της Ρόδου να είναι ψύχραιμοι και να μην μετακινούνται χωρίς λόγο στο οδικό δίκτυο.
Εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε η ισχυρή βροχόπτωση ο αντιδήμαρχος Διοικητικών κ. Σάββας Διακοσταματίου έδωσε εντολή να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Αφάντου και Αρχαγγέλου:
«Δεν είχαμε μεγάλες ζημιές στη Ρόδο. Τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν από τις υπηρεσίες μας. Έγιναν κατολισθήσεις στην Αρχίπολη, στο δρόμο Αεροδρόμιο – Τσαΐρι. Απαγορεύθηκε η διέλευση από όλες επικίνδυνες διαβάσεις και κυρίως εκείνες που είναι κοντά σε ρέματα και χειμάρρους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε προχθές το βράδυ στις Καλυθιές και στ’ Αφάντου. Ήταν μεγάλη η κινητοποίηση όλου του προσωπικού του Δήμου και του γραφείου Πολιτικής Προστασίας».
Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που χρειάστηκε να τεθούν σε εφαρμογή, ο κ. Διακοσταματίου δήλωσε:
«Για προληπτικούς λόγους δεν λειτούργησαν σήμερα το Γυμνάσιο στ’ Αφάντου -που είναι κοντά σε ρέμα- τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της ίδιας δημοτικής ενότητας. Κλειστά έμειναν και τα σχολικά συγκροτήματα στον Αρχάγγελο, στη Μαλώνα τα Μάσαρη και στις Καλυθιές. Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν σε κίνδυνο τα παιδιά» .
Η Πυροσβεστική
Μέχρι και χθες το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί πενήντα κλήσεις για βοήθεια από πολίτες που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.
«Χρειάστηκε να επέμβουμε σε 15 περιπτώσεις. Έγιναν αντλήσεις νερού από δέκα οικήματα κυρίως αποθηκευτικούς χώρους που είχαν γεμίσει νερό στην πόλη και στις δημοτικές ενότητες. Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα από αυτοκίνητα στην οδό Γρίβα και στην Ηλιούπολη. Μεταφέραμε στη Ρόδο ένα άτομο που είχε εγκλωβιστεί σε σημείο κοντά στο ξενοδοχείο Rodos Palace. Τα συνεργεία μας απομάκρυναν και δύο δέντρα που είχαν πέσει στο οδόστρωμα στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου και στην περιοχή Τρεις», δήλωσε ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γιάννης Τσιτσικάς.
Κατάρρευση σπιτιού
Εξαιτίας της δυνατής νεροποντής κατάρρευσε μεγάλο τμήμα παλαιάς κατοικίας στην οδό Θησέως στη Μεσαιωνική Πόλη. Το οίκημα γειτνιάζει με σπίτι στο οποίο διαμένει ένας ηλικιωμένος. Ήταν ευτύχημα που προχθές το βράδυ ουδείς από την οικογένεια βρισκόταν στο σπίτι.
Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν έσπευσαν στην περιοχή ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών κ. Γιώργος Κακούλης και συνεργείο του Δήμου. Έγιναν οι δέουσες ενέργειες και αποκλείστηκε η οδός με σιδερένια κιγκλιδώματα.
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομικών Εφαρμογών θα στείλει επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ για να γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για τα ετοιμόρροπα κτήρια στη Μεσαιωνική Πόλη.
«Θα στείλω επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο ΤΑΙΠΕΔ για να πράξουν τα δέοντα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα ζητήσω και τη συνδρομή του Εισαγγελέα. Ο Δήμος Ρόδου θα προχωρήσει σε εργασίες στήριξης του ακινήτου που παρουσίασε πρόβλημα στην οδό Θησέως», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Κακούλης.
Να σημειωθεί πως απέναντι από το ακίνητο που κατέρρευσε υπάρχει και άλλο ετοιμόρροπο σπίτι που επίσης γειτνιάζει με μια εντυπωσιακή αναπαλαιωμένη κατοικία.
«Έχω δαπανήσει αρκετά χρήματα για την αναπαλαίωση της οικίας μου. Όταν βρέχει ανησυχώ γιατί γνωρίζω πως υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το ακίνητο που βρίσκεται δίπλα», δήλωσε ιδιοκτήτης κατοικίας στην οδό Θησέως.
Σε πολύ κακή κατάσταση είναι και άλλα παλαιά ακίνητα στη Μεσαιωνική Πόλη. Εκτός από τα ακίνητα που ανήκουν στο δημόσιο υπάρχουν και αρκετά που είναι στην κυριότητα ιδιωτών.
«Οι υπηρεσίες του δημοσίου και οι ιδιώτες θα πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους. Θα γίνει από το Δήμο Ρόδου νέα καταγραφή των εγκαταλελειμμένων ακινήτων στη Μεσαιωνική Πόλη. Θα ζητήσουμε να ληφθούν μέτρα για την αναστήλωσή τους. Θα είμαστε πιεστικοί πλέον σε αυτά που ζητάμε από τους αρμοδίους φορείς. Θα απαιτούμε απάντηση από τους υπεύθυνους δηλαδή την Εφορία Δημοσίων Κτημάτων και το ΤΑΠΑ», δήλωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης κ. Χάρης Λαμπρίδης.
Τη λύση, όπως εκτιμάται, θα δώσει η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του υπουργείου Πολιτισμού.
«Αν συναφθεί και πάλι η προγραμματική σύμβαση θα καταφέρουμε να εντάξουμε έργα για την αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων και επικίνδυνων ακινήτων», δήλωσε ο κ. Λαμπρίδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου