Τοπικές Ειδήσεις

Προκαταρκτική έρευνα εις βάρος δημοσίων λειτουργών για εκβίαση και παράβαση καθήκοντος!

Θόρυβο έχει προκαλέσει σε νομικούς κύκλους της Ρόδου μια νέα προκαταρκτική έρευνα του Πταισματοδίκη της Ρόδου κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της εκβίασης και της παράβασης καθήκοντος από δημόσιους λειτουργούς, επιφορτισμένους με το έργο του ελέγχου αυθαίρετων κατασκευών, λειτουργίας καθώς και τακτοποίησης αυθαιρέτων ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί αλλά και στην Κω!
Για την υπόθεση δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά πολλά στοιχεία, πλην όμως πιθανολογείται, ότι σχετίζεται με ανώνυμη καταγγελία, που είχε αποσταλεί στον υπουργό Τουρισμού και είχε κοινοποιηθεί σε 13 δημόσιες υπηρεσίες και ΜΜΕ, στην οποία καταγγέλθηκε η ύπαρξη «κυκλώματος» που αποσπά με διάφορους τρόπους χρήματα από ξενοδόχους, οι οποίοι δεν κατονομάζονται πλην όμως εμφανίζονται εκβιαζόμενοι.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανώνυμη αυτή επιστολή αποτέλεσε αφορμή για τη διενέργεια ελέγχου σε δημόσιες υπηρεσίες τον Ιούλιο του 2019 από επιτελείς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ που αναζήτησαν μεταξύ άλλων και στοιχεία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου.
Ηδη ενώπιον του Πταισματοδίκη έχουν κληθεί για κατάθεση από την 19η Οκτωβρίου 2020 ξενοδόχοι της Ρόδου προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα καταγγελλόμενα.
Επιπλέον ενδιαφέρον έχει πληροφορία που θέλει την έρευνα να στοχεύει και σε έλεγχο τακτοποιήσεως ξενοδοχειακών μονάδων και συγκεκριμένα για την πληρότητα και αλήθεια στοιχείων σε δηλώσεις υπαγωγής τους στους νόμους περί τακτοποίησης.
Θα εξεταστεί, όπως αναφέρεται, μια σειρά παραμέτρων, όπως η πληρότητα και η εγκυρότητα των δικαιολογητικών, αλλά και συγκεκριμένες αποκλίσεις ενώ εξαιρετικά σοβαρό κρίνεται στοιχείο που θέλει συγκεκριμένους επιχειρηματίες να έχουν πετύχει την τακτοποίηση ξενοδοχείων τους τα οποία δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχουν υπαχθεί στους νόμους περί τακτοποίησης, όπως τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011 ή βρίσκονται σε περιοχές που εξαιρούνται της τακτοποίησης (δάση, αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.).
Υπάρχουν εξάλλου σύγχρονοι ορθοφωτοχάρτες για όλη τη χώρα, οι οποίοι μπορούν να εντοπίσουν με απόλυτη ακρίβεια ποια αυθαίρετα είχαν ανεγερθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία βάσει της οποίας δικαιούται κάποιος να μπει στη διαδικασία τακτοποίησης και συγκεκριμένα την 28η Ιουλίου 2011.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η δήλωση υπαγωγής στον νόμο προβλέπεται να ακυρώνεται, η αναστολή κατεδάφισης ανακαλείται, επιβάλλονται τα προβλεπόμενα υψηλά πρόστιμα, ενώ δεν προβλέπεται επιστροφή των ποσών που έχουν πληρωθεί ως δόσεις του προστίμου τακτοποίησης.
Κυρώσεις όμως προβλέπονται και σε μηχανικούς, καθώς στις περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι εν γνώσει τους υπέβαλαν ψευδή δήλωση θα περνούν από Πειθαρχικό Συμβούλιο, με κίνδυνο αφαίρεσης ακόμα και της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου