Τοπικές Ειδήσεις

Επιβαρυντική έκθεση του Υπουργείου Εργασίας για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Επιβαρυντική για την οικονομική διαχείριση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η έκθεση επιθεωρητών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κλήθηκαν αρμοδίως να ερευνήσουν υπόθεση υπεξαίρεσης λογιστή στο γηροκομείο, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική».
Ελέγχονται ειδικότερα για υπεξαίρεση ο συγκεκριμένος υπάλληλος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που παραγγέλθηκε και τα διοικητικά συμβούλια των διοικήσεων των κ.κ. Σάββα Πεταλά και Γιάννη Μαρίνου για παράβαση καθήκοντος.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η έρευνα ξεκίνησε την 26η Οκτωβρίου 2017 γύρω από την δραστηριότητα λογιστή, που ασκούσε επί 25ετία την διαχείριση της δομής, στο γηροκομείο της Ρόδου, ο οποίος αιφνιδίως ομολόγησε εγγράφως την υπεξαίρεση ποσού ύψους 7.000 ευρώ, για την κάλυψη αυξημένων προσωπικών του αναγκών.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου κ. Γ. Μαρίνος, που ενημερώθηκε εγγράφως από τον υπάλληλο για την ατασθαλία, αφού ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο, έλαβε την απόφαση ανάθεσης οικονομικού ελέγχου σε βάθος, προκειμένου να διαπιστωθεί εαν υφίστανται κι άλλες ατασθαλίες αλλά και για το ακριβές ύψος της υπεξαίρεσης, που φέρεται να έγινε από τον υπάλληλο για να καλύψει χρέη του.
Το διοικητικό συμβούλιο, με απόφαση που ακολούθησε, ενέκρινε την παραπομπή του θέματος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το ερώτημα του υποβιβασμού ενός βαθμού για το σύνολο των πειθαρχικών παραπτωμάτων.
Ακολούθησε έρευνα από επιθεωρητές του Υπουργείου από την οποία διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων:
– Οτι δεν έχουν λογιστικοποιηθεί έσοδα (κυρίως από “τροφεία”), για τη χρονική περίοδο των ετών 2012-2017 συνολικού ύψους 76.857,79 ευρώ. Στη χρήση του έτους 2015, έχουν καταχωρηθεί διπλά γραμμάτια είσπραξης για τα ποσά που εισέπραξε το Κέντρο από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συνολικής αξίας 66.323,45 ευρώ. Συνεπεία των ανωτέρω είναι η λανθασμένη αποτύπωση των απολογιστικών στοιχείων του Κέντρου στο σκέλος των εσόδων από το 2012 έως σήμερα, καθώς το υπόλοιπο του Ταμείου μεταφέρεται στις οικονομικές χρήσεις με τα αντίστοιχα ελλείμματα/πλεονάσματα.
-Για τη χρονική περίοδο 2012-2017, προκύπτει συνολικό ποσό ανεξόφλητων χρηματικών ενταλμάτων ύψους 374.328,29 ευρώ και επιταγές (χωρίς συνοδευτικές καταστάσεις αντίστοιχων Χ.Ε.Π.) συνολικού ύψους 283.419,51 ευρώ. Λόγω ελλιπών στοιχείων, και μη προσκόμισης στο κλιμάκιο ελέγχου του βιβλίου εσόδων – εξόδων της περιόδου 2012-2015, δεν τεκμαίρεται με ακρίβεια πόσα χρηματικά εντάλματα έχουν μείνει ανεξόφλητα και ποιες από τις εκδοθείσες επιταγές συμφωνούν εξ’ ολοκλήρου ή μερικώς με Χ.Ε.Π. της αντίστοιχης χρονικής περιόδου.
– Η ταμειακή ζημία που προκαλείται δεν μπορεί να προσδιορισθεί με ακρίβεια, καθώς δεν μπορούν με ακρίβεια να προσδιορισθούν τα απλήρωτα Χ.Ε.Π. και να πραγματοποιηθεί η συμφωνία αυτών με εκδοθείσες επιταγές της ίδιας χρονικής περιόδου. Το ύψος των απλήρωτων Χ.Ε.Π. είναι πολύ κοντά στο ύψος του ποσού των εσόδων το οποίο δεν έχει λογιστικοποιηθεί, χωρίς ωστόσο να τεκμαίρεται η σύνδεσή τους. Το ποσό των 34.089,39 ευρώ, όπως προκύπτει, προσδιορίζεται ως ζημία για τη χρονική περίοδο των ετών 2012-2017, με βάση τα προσκομισθέντα στοιχεία ελέγχου.
– Ο λογαριασμός που διατηρούσε το Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α. στην Εθνική Τράπεζα από τον οποίο πραγματοποιούνταν ο μεγαλύτερος όγκος των πληρωμών του Κέντρου, εμφανίζει πληρωμές οι οποίες δεν φαίνεται να αντικρίζονται με χρηματικά εντάλματα, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να προσδιορισθεί με ακρίβεια καθώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα Χ.Ε.Π. της αντίστοιχης χρονικής περιόδου. Οι εν λόγω πληρωμές έχουν την ένδειξη της διαδικτυακής πληρωμής, ένδειξη η οποία εμφανίζεται και στην πληρωμή που πραγματοποίησε υπάλληλος για την εξόφληση της Δ.Ε.Η. .
– Η προθεσμιακή κατάθεση του Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α. στην Ε.Τ.Ε. δεν απεικονίζεται στα απολογιστικά στοιχεία του Κέντρου, καθώς και / άλλοι παλαιότεροι λογαριασμοί που διατηρούσαν τα παραρτήματα του Κέντρου, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μηδενικά υπόλοιπα αλλά δεν έχουν κλείσει.
– Η Διοίκηση του Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α., μετά το με αριθμ. ΕΜΠ. πρωτ. 229/26.10.2017 έγγραφο του υπαλλήλου έπρεπε να προβεί άμεσα σε έναρξη πειθαρχικού ελέγχου του. Η Ε.Δ.Ε. δε συνιστά έναρξη πειθαρχικής δίωξης και ενεργείται όταν η Υπηρεσία έχει σοβαρές υπόνοιες ή σαφείς ενδείξεις για τη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος. Αντιθέτως, η διοίκηση του Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α., επιβάρυνε το Κέντρο με το κόστος του ελέγχου του ορκωτού λογιστή, χωρίς ωστόσο να λυθεί το πρόβλημα και να προσδιορισθεί το εύρος του ελλείμματος.
– Αναφορικά με την παρακολούθηση των τροφείων, προκύπτει ότι δεν υπήρχε βιβλίο παρακολούθησης αυτών. Παρατηρείται ότι εκδίδονταν γραμμάτια είσπραξης στο όνομα του π. Θ.Χ.Π. και μετέπειτα Κ.ΚΤΙ.Π.Ν.Α. και όχι ονομαστικά στο όνομα των περιθαλπόμενων. Λόγω των ανωτέρω δεν είναι εφικτή η ονοματική συμφωνία των τροφείων της χρονικής περιόδου 2012-2017.
– Αναφορικά με την παρακολούθηση των εσόδων από δωρεές, επίσης δεν επιδείχθηκε βιβλίο δωρεών στο κλιμάκιο ελέγχου. Οι δωρεές εμφανίζονται με ονομαστικές καταθέσεις στα επιδειχθέντα extraits της Εθνικής και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου