Τοπικές Ειδήσεις

Νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις επιχειρήσεις για Σήμανση και Ένταξη Δωδεκανησιακών Προϊόντων στο δίκτυο ‘‘Aegean Cuisine’’

Η πρωτοβουλία Aegean Cuisine σκοπό έχει την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, προς όφελος της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της δημιουργίας και προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών μας.

Με αφορμή το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων, μετά την πρώτη φάση διερεύνησης της βούλησης τους, για σήμανση των προϊόντων τους ως προτεινόμενα προϊόντα (suggested products) και ένταξη τους στο Δίκτυο Aegean Cuisine, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δίνουν εκ νέου τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Η σήμανση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, μέσα από μια διαδικασία, με τρόπο που να αναδεικνύει όχι μόνο την ποιότητα αλλά και την ιστορία που αυτά περικλείουν και τη σύνδεσή τους με την τοπική παράδοση αποτελεί το επόμενο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του Δικτύου Aegean Cuisine.

Μέσω της σήμανσης των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, ως προτεινόμενα προϊόντα Aegean Cuisine (suggested products), τα προϊόντα των επιχειρήσεων θα είναι αναγνωρίσιμα και ο καταναλωτής θα έχει σημείο αναφοράς, ώστε να μπορεί να επιλέξει ένα Δωδεκανησιακό προϊόν, το οποίο θα περικλείει μέσα του όχι μόνο τοπικές πρώτες ύλες αλλά και τέχνη, παράδοση και μεράκι!

Για να ενταχθεί ένα Δωδεκανησιακό προϊόν στο Δίκτυο Aegean Cuisine θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Το προϊόν θα πρέπει να είναι τυποποιημένο.

2. Η μονάδα παραγωγής/τυποποίησης/μεταποίησης του προϊόντος θα πρέπει να βρίσκεται στα Δωδεκάνησα.

3. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες από τα Δωδεκάνησα ή, από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

4. Θα πρέπει τα προϊόντα να παράγονται με βάση παραδοσιακές συνταγές της Δωδεκανήσου, ή με καινοτόμες συνταγές αρκεί να αξιοποιούν τοπικές πρώτες ύλες.

5. Θα πρέπει να διατίθενται και να είναι σε ισχύ όλες οι νόμιμες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, καθώς και οι απαραίτητες πιστοποιήσεις της επιχείρησης.

Στο δίκτυο Aegean Cuisine εντάσσονται αυτόματα και αυτοδικαίως όσα προϊόντα είναι χαρακτηρισμένα ως Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για αξιολόγηση και ένταξη προϊόντων στο δίκτυο Aegean Cuisine, συμπληρώστε και αποστείλετε τη φόρμα ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στο email: info@detap.gr. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση στην πρώτη φάση δεν θα υποβάλλουν ξανά.

Στη νέα αυτή φάση σύνταξης λίστας προϊόντων για σήμανση και ένταξη στο Δίκτυο Aegean Cuisine η προθεσμία υποβολής της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίζεται έως την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες www.ebed.gr και www.pnai.gov.gr ή επικοινωνήστε με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στο τηλ. 2241044285 καθώς και με email στο info@detap.gr .

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου