Ειδήσεις

ΚΟΚ: Μετά τα 16 τα παιδιά σε μοτοσικλέτες – Κάθισμα μέχρι τα 12 στο αυτοκίνητο

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» υπενθυμίζει τι προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για την ασφαλή κυκλοφορία των παιδιών στους δρόμους, όπως επίσης και τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γονέας.

Με την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία χιλιάδες παιδιά πλημμυρίζουν καθημερινά τους δρόμους, τόσο ως πεζοί όσο και ως επιβάτες σε διάφορα οχήματα.

Όλοι οι οδηγοί και πολύ περισσότερο οι γονείς, οφείλουν να γνωρίζουν τις ισχύει για τη μεταφορά των παιδιών με βάση τον Κ.Ο.Κ. σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καθώς και πολλά ακόμα μικρά «μυστικά» που βοηθούν να αποφύγουμε δραματικά τροχαία ατυχήματα.

Τι προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ τα παιδιά επιτρέπεται να ανεβαίνουν σε μοτοσικλέτες μετά την ηλικία των 16 ετών είτε ως οδηγοί είτε ως επιβάτες. Επίσης, τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε ειδικό κάθισμα στο αυτοκίνητο, έως την ηλικία των 12 ετών. Φυσικά η χρήση κράνους στις μοτοσικλέτες και ζωνών ασφαλείας στο αυτοκίνητο είναι επιβεβλημένη, ακόμα και αν τα μεγαλύτερα παιδιά ή οι ενήλικες κάθονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Τα μικρά παιδιά αλλά και αυτά που βρίσκονται στην εφηβεία, δεν έχουν πλήρη ανάπτυξη. Αυτό εμποδίζει σε πολλές περιπτώσεις την αντίληψη των κινδύνων που εμφανίζονται πολύ συχνά στο δρόμο και είναι παράγοντες τροχαίων ατυχημάτων. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κάποιες βέλτιστες πρακτικές κατά την πεζή είτε εποχούμενη κυκλοφορία των παιδιών, που εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» επισημαίνει ότι τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 8 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται πάντα από κάποιον ενήλικο όταν διασχίζουν το δρόμο. Τονίζει και συμβουλεύει γονείς και μαθητές να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα και αθλητικά παπούτσια με αντανακλαστικά στοιχεία για να γίνονται ευκολότερα αντιληπτά κατά τις μετακινήσεις τους, ενώ καλό είναι να σχεδιάζεται από το σπίτι η πιο ασφαλής διαδρομή με την λιγότερη κίνηση και επικινδυνότητα.

Μικρά παιδιά στο δρόμο

Λόγω ύψους, τα μικρά παιδιά είναι ελάχιστα ορατά όταν διασχίζουν οδούς πίσω από παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Τα παιδιά δεν πρέπει να διασχίζουν το δρόμο ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα για τον απλούστερο λόγο ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να τα διακρίνουν, ενώ η επιβίβαση και η αποβίβαση του παιδιού από το όχημα θα πρέπει να γίνεται πάντα από την πλευρά του πεζοδρομίου.

Πάντα στο μυαλό των γονέων και των οδηγών που κινούνται κοντά σε σχολικές μονάδες πρέπει να είναι ότι τα παιδιά μέχρι 16 ετών δεν έχουν αναπτύξει πλήρως την όρασή τους, ενώ έχουν αδύναμη περιφερειακή όραση και αργή εστίαση των ματιών, ιδίως μέχρι τα οκτώ τους χρόνια. Επίσης, δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως η ακοή και δυσκολεύονται να εντοπίσουν την κατεύθυνση των ήχων.

Θα πρέπει όλοι οι οδηγοί να έχουν υπ’ όψιν τους ότι τα παιδιά λόγω του χαμηλού τους ύψους δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά όταν κινούνται ανάμεσα στα αυτοκίνητα ή όταν υπάρχουν φυσικά ψηλά εμπόδια.

Πάντα από διαβάσεις

Επειδή ωστόσο και τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν βέλτιστες πρακτικές για την ασφάλειά τους, οι γονείς θα πρέπει να τα διδάξουν να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις ή τα φανάρια για τη διάσχιση των οδών και να βρίσκουν την πιο ασφαλή διαδρομή από το σπίτι μέχρι και το σχολείο ή τις αθλητικές τους δραστηριότητες. Ειδικότερα τα μικρότερα παιδιά οι γονείς πρέπει να τα κρατούν από το χέρι, να τα αφήνουν πάντα έξω από την πόρτα του σχολείου τους ή του γυμναστηρίου τους, ενώ στο σχόλασμα καλό είναι να μην βρίσκονται στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου