Πενία τέχνας κατεργάζεται… Στον καιρό της κρίσης η μικροεγκληματικότητα έχει αυξηθεί σημαντικά στη Ρόδο, με τους επιτήδειους να σκαρφίζονται συνεχώς νέα κόλπα για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα.
Μία από τις αιτίες της έξαρσης της μικροεγκληματικότητας σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, είναι οι οργανωμένες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ που εστιάζουν στην αντιμετώπιση των ληστών και των διαρρηκτών, και οι συχνές εξαρθρώσεις κυκλωμάτων, που λειτουργούν αποτρεπτικά στους επίδοξους μιμητές τους.
Όπως λένε αξιωματικοί, «λόγω των αυξημένων μέτρων που λαμβάνονται, οι δράστες προσπαθούν να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψής τους, δηλαδή να ‘χτυπήσουν’ το στόχο και να εξαφανιστούν ταχύτατα, έστω κι αν αποκομίσουν μικρή λεία. Γενικά αποφεύγουν τις οργανωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες απαιτούν σχεδιασμό, χρόνο, προσεκτικές κινήσεις, συμμετοχή πολλών ατόμων, συντονισμό και ενέχουν τελικά κίνδυνο εντοπισμού και σύλληψης». Η πρόσφατη εξάρθρωση της σπείρας που εξαπατούσε πολίτες στη Ρόδο, υποσχόμενη διαγραφή οφειλών από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως επίσης και η υπόθεση με τους επιτήδειους που τηλεφωνούσαν σε δεκάδες ανυποψίαστα θύματα στο νησί λέγοντάς τους ότι συγγενικό τους πρόσωπο, δήθεν προκάλεσε τροχαίο ατύχημα και έπρεπε να καταβάλουν χρήματα για να… πέσει στα μαλακά.
Η οικονομική κρίση, ευνοεί ως φαίνεται την ανάπτυξη της μικροεγκληματικότητας, με τους απατεώνες να γίνονται κάθε φορά και πιο ευρηματικοί προκειμένου να μπορούν να δρουν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Στη Ρόδο, στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται αφού εκτός από τους ντόπιους απατεωνίσκους κάνουν την εμφάνισή τους στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και εισαγόμενοι που έρχονται για να… χτυπήσουν και να φύγουν.
Το ανησυχητικό είναι πως η μικροεγκληματικότητα αυξάνεται συνεχώς, όπως συνέβη και φέτος, και σύμφωνα με τα στοιχεία από τις συλλήψεις που πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά η ΕΛ.ΑΣ. στη Ρόδο, οι περισσότεροι δράστες είναι αθίγγανοι εκ των οποίων μάλιστα στην πλειονότητά τους κάτοικοι Ρόδου, που επιδίδονται σε κλοπές και διαρρήξεις.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα δήλωσαν στην «δ» επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. στα προηγούμενα χρόνια οι εισαγόμενοι ΡΟΜΑ ήταν εκείνοι που δημιουργούσαν κάθε καλοκαίρι τα περισσότερα προβλήματα, όμως όλο και περισσότεροι ομόφυλοί τους που διαμένουν μόνιμα στη Ρόδο – ακόμα και ανήλικοι- επιλέγουν τον δρόμο της παρανομίας για να εξοικονομήσουν χρήματα.
Πολλοί μάλιστα από τους δράστες είναι πλέον γνώριμοι στους αστυνομικούς που τους ξέρουν με τα… μικρά τους ονόματα αφού συνήθως είναι υπότροποι και καθ΄έξιν παραβάτες που δεν τους ενδιαφέρει να διατηρήσουν καθαρό το ποινικό τους μητρώο, αλλά πώς ευκαιριακά θα καταφέρουν να αποσπάσουν χρήματα από πολίτες.

Η κατάσταση, όσο η οικονομική κρίση συνεχίζεται, όχι μόνο δεν φαίνεται να βελτιώνεται αλλά συνεχώς επιδεινώνεται με τους παραβάτες να παίζουν το παιχνίδι του ποντικιού με τη γάτα με τους αστυνομικούς, γι αυτό και οι αρχές εφιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να ασφαλίζουν τα σπίτια τους, να μην επιτρέπουν την είσοδο άγνωστων προσώπων σε αυτό και να είναι υποψιασμένοι με τους αγνώστους που μπορεί να τους προσεγγίσουν με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιαδήποτε αφορμή.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ