Με non paper απαντάει η Νέα Δημοκρατία στο νέο πρόγραμμαπου έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ενταφίασε το περίφημο ‘πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης’, δίνει τώρα στη δημοσιότητα ένα άλλο (το… παράλληλο) ‘σχέδιο προγράμματος’ για την ‘κυβέρνηση της Αριστεράς στις νέες συνθήκες’. Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια ομολογία ψεύδους, εξαπάτησης, ανικανότητας και αποτυχίας τόσο στη διακυβέρνηση, όσο και στην διαπραγμάτευση.

» Πριν από έναν χρόνο, ο κ. Τσίπρας μας έλεγε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι ‘συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο’. Σήμερα, με το νέο ‘παράλληλο πρόγραμμα’, αναγνωρίζουν ότι η εφαρμογή του απαιτούσε ‘σκληρή διαπραγμάτευση’ για το χρέος και χρηματοδότηση της οικονομίας από τις αγορές.

» Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι θα βαράνε τα νταούλια. Σήμερα, αναγνωρίζουν ότι ηττήθηκαν σε όλα τα πεδία και υποχρεώθηκαν σε «τακτική υποχώρηση.

» Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι είχαν βρει τις συμμαχίες τους. Σήμερα, παραδέχονται πως ήταν αδύνατον να αποδράσουν από τον συσχετισμό δυνάμεων στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ομολογώντας ότι «οι εξαιρετικά δυσμενείς ευρωπαϊκοί συσχετισμοί ήταν δεδομένοι».

» Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι κατέχουν την τέχνη της διαπραγμάτευσης. Σήμερα, ομολογούν ‘ολιγωρίες και τακτικές αστοχίες’.

» Πριν από έναν χρόνο, αλλά και με το σημερινό ‘πρόγραμμά’ τους υπόσχονταν ενίσχυση και ανάδειξη του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

» Μετά, ‘σκούπισαν’ τα διαθέσιμα δήμων και περιφερειών για να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις και άφησαν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών 46.000 παιδιά.

» Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι θα θέσουν υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες και κατήγγελλαν το ΤΧΣ, από το οποίο θα έπαιρναν 3 δισ. ευρώ για να τα μοιράσουν. Τώρα παραδέχονται πως οι τράπεζες θα περάσουν στον ιδιωτικό τομέα. Φυσικά, θα τις εποπτεύει το ΤΧΣ, του οποίου ο ρόλος θα ενισχυθεί.

» Πριν από έναν χρόνο έλεγαν ότι τα χρήματα που θα έπαιρναν από το ΤΧΣ θα τα έδιναν για να σβήσουν τα κόκκινα δάνεια. Τώρα, μοιράζουν υποσχέσεις για τα ‘κόκκινα δάνεια’, υποστηρίζοντας πως θα πετύχουν ό,τι δεν πέτυχαν με τη συμφωνία που έφεραν.

» Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είναι τίποτε άλλο από χάρισμα των χρημάτων του λαού στους τραπεζίτες. Σήμερα πανηγυρίζουν ότι δανείστηκαν 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση -προφανώς υπέρ της… λαίκής αποταμίευσης.

» Πριν από έναν χρόνο αποκαλούσαν τις αποκρατικοποιήσεις ‘ξεπούλημα’. Τώρα απαριθμούν τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις (ανάμεσά τους και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια), παριστάνοντας ωστόσο ότι ‘διασώθηκαν’ η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ!

» Πριν από έναν χρόνο μας έλεγαν ότι δεν θέλουν τα χρήματα των ξένων, δεν θέλουν το πακέτο Γιουνκέρ, δεν τους ενδιαφέρει η ποσοτική χαλάρωση (όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης τα αποκαλούσε ‘ηλιθιότητα’). Τώρα μας τα παρουσιάζουν όλα αυτά ως δικές τους επιτυχίες.

» Πριν από το δημοψήφισμα μας έλεγαν ότι αυτό είναι όπλο διαπραγμάτευσης. Τώρα περιγράφουν τα δεινά που επέφερε το δημοψήφισμα στην οικονομία.

» Τώρα υπόσχονται ότι θα ξαναδιαπραγματευτούν ‘σκληρά’ για να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας που αυτοί έφεραν και να βρουν ισοδύναμα και αντισταθμιστικά (τα οποία πάντως δεν μπόρεσαν να βρουν) για τα ‘ανοιχτά ζητήματα’.

» Η νέα προπαγάνδα ΣΥΡΙΖΑ παίζει πάλι με τις λέξεις. Υπόσχεται ‘εκδημοκρατισμό’ των Σωμάτων Ασφαλείας και ‘σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική’ και επαίρονται για την κατάργηση των Φυλακών τύπου Γ, την ώρα που με δικό τους νόμο αφέθηκαν ελεύθεροι οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες και ήδη θρηνούμε θύματα.

» Και προσβάλλουν το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων, υποσχόμενοι… ‘βάθεμα του εκδημοκρατισμού τους’!

» Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Το σχέδιο προγράμματος που είχε δοθεί στην δημοσιότητα τον Αύγουστο, περιλάμβανε τη φράση ‘η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η επιβολή ΦΠΑ σια ιδιωτικά σχολεία, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα’!

» Στο ‘σχέδιο προγράμματος’ Σεπτεμβρίου, αναφέρεται: ‘Η κυβέρνησή μας αναγκάστηκε να επιβάλει μια σειρά από δύσκολα φορολογικά μέτρα, κατάφερε όμως πολλά από αυτά να έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης: Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η φορολογία των κερδών και των πλοίων, η αύξηση των φόρων πολυτελείας είναι μέτρα που επιβαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά τα υψηλά εισοδήματα’.

» Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα προγράμματά του, η εκπαίδευση αποτελεί προφανώς… μαγική εικόνα!

» Όπως μαγική εικόνα είναι και οι εκπαιδευτικοί που δεν έφθασαν ποτέ στα σχολεία. Όπως μαγική εικόνα είναι και η… αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική την οποία ξαναϋπόσχονται!

» Όπως μαγική εικόνα είναι και ο ενεργειακός σχεδιασμός, καθώς επιμένουν να μιλούν για ένα ‘νέο δημοκρατικό ενεργειακό μοντέλο’. Προφανώς γι’ αυτό δεν άνοιξαν καν τις προσφορές για τους υδρογονάνθρακες!»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ