‘Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε την επόμενη εβδομάδα ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν για το προσφυγικό επισημαίνοντας μετά την συνάντησή τους στο Βερολίνο, επισημαίνοντας «δεν μπορούμε να περιμένουμε» μέχρι την τακτική Σύνοδο στα μέσα Οκτωβρίου.

Η Αγκ. Μέρκελ ανέφερε πως η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να λάβει αποφάσεις για στήριξη των χωρών προέλευσης των προσφύγων , να συνομιλήσει καλύτερα με την Τουρκία και να γίνουν γρήγορα τα κέντρα υποδοχής σε Ελλάδα και Ιταλία.

Επίσης έλαβε αποστάσεις από τις απειλές για οικονομικές κυρώσεις στις χώρες που αντιδρούν στο σύστημα κατανομής.

«Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού. Αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ και εξήγησε ότι αντικείμενο της συνόδου δεν πρέπει να είναι η κατανομή των 120.000 προσφύγων, θέμα με το οποίο ασχολούνται οι υπουργοί Εσωτερικών, αλλά το «πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, πώς μπορούμε να συζητήσουμε καλύτερα με την Τουρκία και πώς μπορούμε πιο γρήγορα, από τη στιγμή που θα έχουμε τον τρόπο κατανομής, να δημιουργήσουμε τα κέντρα υποδοχής (‘hot spots’) στην Ελλάδα και στην Ιταλία – διότι χωρίς αυτά δεν θα υπάρξει κατανομή».

Στο ερώτημα αν η Γερμανία απειλεί με οικονομικές κυρώσεις τα κράτη-μέλη που αντιδρούν στο σύστημα της υποχρεωτικής κατανομής των προσφύγων, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι «οι απειλές δεν είναι ο σωστός δρόμος».

«Μέχρι τώρα, μέσω διαλόγου, έχουμε βρει κοινές λύσεις. Αυτή η αισιοδοξία με οδηγεί, αν και αυτή τη φορά είναι πάρα πάρα πολύ δύσκολα και σίγουρα πρέπει να υπερβούμε ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια. Γι’ αυτό δεν είμαι στο σημείο όπου θα έπρεπε να απειλούμε, αλλά πολλοί άνθρωποι στην Γερμανία – και σε αυτούς είμαι υπόλογη – θέτουν βεβαίως και το ερώτημα ‘πώς λειτουργεί αυτή η Ευρώπη, όταν πρόκειται για ανθρώπινες αξίες, ποιο είναι αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα το οποίο έχουμε επικαλεστεί τόσες φορές’ και αυτό βεβαίως θα το υπενθυμίσουμε», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ