ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεισμός στην Αϊτή: Εικόνες βιβλικής καταστροφής, ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί – Εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενοι

news room 1 λεπτό ανάγνωση
622

Σε άνω των τρια­κο­σί­ων ανέρ­χε­ται πλέον ο αριθ­μός των νε­κρών από τον σει­σμό 7,2 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρί­χτερ που έπλη­ξε το νο­τιο­δυ­τι­κό τμήμα της Αϊτής το πρωί του Σαβ­βά­του.

Ο τρα­γι­κός απο­λο­γι­σμός το πρωί της Κυ­ρια­κής είχε φθά­σει τους 304 αν­θρώ­πους, σύμ­φω­να με όσα ανα­κοί­νω­σε ο διευ­θυ­ντής της Πο­λι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Τζέρι Τσά­ντλερ.

Σύμ­φω­να με την αϊ­τι­νή Πο­λι­τι­κή Προ­στα­σία, άλλοι του­λά­χι­στον 1.800 άν­θρω­ποι υπέ­στη­σαν τραυ­μα­τι­σμούς εξαι­τί­ας του σει­σμού ενώ εκα­το­ντά­δες είναι οι αγνο­ού­με­νοι.

Αργά το βράδυ του Σαβ­βά­του, ση­μειώ­θη­κε με­τα­σει­σμός με­γέ­θους 5,9 βαθ­μών με εστια­κό βάθος 8 χλμ.

Ο Φραντζ Ντου­βάλ, αρ­χι­συ­ντά­κτης της εφη­με­ρί­δας της Αϊτής, Le Nouvelliste πε­ριέ­γρα­ψε ως εξής τον σει­σμό,

«Αργά, δυ­να­τά και για πολλά δευ­τε­ρό­λε­πτα η γη σεί­στη­κε στην Αϊτή». Ρε­πόρ­τερς της ίδιας εφη­με­ρί­δας ανέ­φε­ραν αρ­γό­τε­ρα ότι πολλέ ςεκ­κλη­σί­ες και ξε­νο­δο­χεία βρί­σκο­νται ανά­με­σα στα κτί­ρια που κα­τέρ­ρευ­σαν

Λέκ­κας: Ενερ­γο­ποί­η­ση του ίδιου ρήγ­μα­τος

Εντε­κα χρό­νια μετά τον φο­νι­κό σει­σμό των επί­σης 7,2 Ρί­χτερ που είχε ως χι­λιά­δες θα­νά­τους το ρήγμα Enriquillo-Plantain Garden ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε και πάλι.

Το επί­κε­ντρο του σει­σμού του 2010 εντο­πι­ζό­ταν στα 40 χι­λιό­με­τρα δυ­τι­κά της πρω­τεύ­ου­σας Port-au-Price, ενώ το επί­κε­ντρο της ση­με­ρι­νής δό­νη­σης εντο­πί­ζε­ται πε­ρί­που στα 100 χι­λιό­με­τρα δυ­τι­κά της πρω­τεύ­ου­σας», ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του ο κα­θη­γη­τής Ευ­θύ­μης Λέκ­κας και προ­σθέ­τει:

«Από την επι­τό­πια έρευ­να που διε­ξά­γα­με το 2010 με τον κα­θη­γη­τή Πα­να­γιώ­τη Κα­ρύ­δη δια­πι­στώ­σα­με ότι πρό­κει­ται για ρήγμα ορι­ζό­ντιας ολί­σθη­σης αρι­στε­ρό­στρο­φο, καθώς και ότι οι με­γά­λες κα­τα­στρο­φές οφεί­λο­νται στην εγ­γύ­τη­τα της ρη­ξι­γε­νούς ζώνης με τις υπο­δο­μές, στην άθλια κα­τά­στα­ση των κα­τα­σκευών, στο έδα­φος θε­με­λί­ω­σης, το οποίο πα­ρου­σιά­ζει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που ευ­νο­ούν έντο­να φαι­νό­με­να ρευ­στο­ποί­η­σης. Ταυ­τό­χρο­να κα­τα­γρά­φη­καν εκτε­τα­μέ­νες κα­το­λι­σθή­σεις και με­τα­θέ­σεις ακτο­γραμ­μών, ενώ σή­με­ρα την ει­κό­να της κα­τα­στρο­φής συ­μπλη­ρώ­νουν κυ­μα­τα τσου­νά­μι».

Για την ερευ­νη­τι­κή απο­στο­λή του 2010 οι κα­θη­γη­τές Πα­να­γιώ­της Κα­ρύ­δης και Ευ­θύ­μης Λέκ­κας δη­λώ­νουν:

«Πρό­κει­ται ίσως για την πιο επώ­δυ­νη εμπει­ρία απο­στο­λής σε σει­σμό, δε­δο­μέ­νου ότι πέραν των τε­ρά­στιων κα­τα­στρο­φών, προ­κλή­θη­κε κα­τάρ­ρευ­ση όλων των δομών με συ­νέ­πεια εκτε­τα­μέ­νες λε­η­λα­σί­ες, έως και δο­λο­φο­νί­ες, σε ένα τοπίο όπου κάθε πα­ρέμ­βα­ση από τρί­τες χώρες κρί­θη­κε επι­κίν­δυ­νη».

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.